fbpx

Golobova kandidatka v slabem letu dni brežiško bolnišnico spravila v rdeče številke

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in kandidatka za poslanko LRG Nataša Avšič Bogovič (Foto: Gibanje Svoboda)

Predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba so pričeli mainstream mediji, naklonjeni tranzicijski levici, favorizirati, še preden je bilo gibanje sploh vzpostavljeno, ravno tako pa tudi program stranke. Ker je gibanje nastalo praktično čez noč, ne čudi, da je bilo veliko pozornosti usmerjene v kandidate gibanja, ki se bodo potegovali za stolčke v parlamentu. Kaj kmalu se je izkazalo, da se je okrog nove misije levice nabralo kup nekdanjih kadrov propadle stranke LDS, prebeglih kadrov Levice in drugih. Med njimi tudi hčerka nekdanjega poslanca LDS Jožeta Avšiča Nataša Avšič Bogovič, znana po spornih poslovnih praksah iz preteklosti.

Predsednik Gibanja Svoboda je ob napovedi vstopa v politiko obljubil, da si je za cilj zadal spremembo politične kulture v Sloveniji, da bomo lahko živeli v normalni državi. Glede na to, da je glede Nataše Avšič Bogovič znano, da je ta v kratkotrajnem mandatu direktorice, v manj kot v letu dni, poslovno skoraj uničila Splošno bolnišnico Brežice, ogrozila delovna mesta 340 zaposlenih in pridelala za vsaj pol milijona evrov izgube, se človek vpraša, kako to, da se je dolgoletni predsednik uprave Gen-I odločil, da ravno njo uvrsti na listo kandidatov, ki naj bi si želeli delati drugače.

Hči nekdanjega poslanca iz vrst LDS je v času vlade Mira Cerarja, ko je nad ministrstvom za zdravje bdela Milojka Kolar Celarc, na direktorskem stolčku zamenjala Dažena Levojevića. Ker je slednji predstavljal direktorja z dolgoletnimi izkušnjami, ne čudi, da je v lokalni skupnosti zavreščalo. Še posebej ostro se je tedaj oglasil brežiški župan Ivan Molan iz stranke SDS. Ob vsem tem je nedvomno zanimiva tudi novica, da je imel predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič velike zasluge pri tem, da je do zamenjave na vrhu tudi prišlo. Konec koncev je le predstavljal vodilni kader takrat vladajoče SMC v Brežicah. S tem so povsem povozili željo večine zaposlenih, ki je podpiralo dotedanjo vodstvo. Predstavnik zaposlenih v svetu zavoda je v nasprotju z izraženo voljo zaposlenih glasoval za imenovanje Nataše Avšič Bogovič. Čemu si je drznil predstavnik delavcev povsem “poteptati” voljo ljudi, ostaja neznanka, obstajali pa so sumi, da je bil ta morebiti za to “bogato nagrajen”.

Foto: FB Nataša Avšič Bogovič

Marsikoga je leta 2017 presenetil nenadni odstop Avšič Bogovičeve. Še posebej v luči dejstva, da je do njega prišlo iz “osebnih razlogov”. Avšič Bogovičeva več kot očitno ni bila dovolj kompetentna za delo, na katerega je bila nameščena, saj je v le letu dni uspela pridelati velikanske izgube. Splošna bolnišnica Brežice se je za vsaj pol milijona evrov znašla v rdečih številkah. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bil dolg še nekoliko višji. Vse skupaj ne čudi, saj v tistem času ni bilo pridobljenih nobenih dodatnih programov ali investicij. Podporniki izbranke Cerarjeve vlade so sicer napovedovali, kako naj bi ta svoje skromne izkušnje s področja vodenja in zdravstva nadomestila s pridobitvijo dodatnih programov in sredstev za bolnišnico. Kot lahko vidimo, je več kot očitno šlo za prazne obljube. Nič čudnega, da je bila direktorica izjemno nepriljubljena pri zaposlenih.

Katastrofalne poslovne prakse hčerke politika iz vrst LDS, ki se je uspela brez ustreznih izkušenj zavihteti na direktorsko mesto, so povzročile težko popravljive posledice. Naslednjega direktorja je namreč najprej čakala sanacija dolgov, šele nato pa kakršne koli razvojne naložbe. Tedaj se je celo odprlo vprašanje ukinitve in priključitev večji, novomeški bolnišnici. V primeru, da bi do tega prišlo, bi bilo ogroženih več tisoč življenj. Splošna bolnišnica Brežice namreč zagotavlja storitve za več kot 70 tisoč prebivalcev na sekundarni zdravstveni ravni v posavski regiji, med drugim pa seveda predstavlja vir za preživetje okrog 340 zaposlenih in njihove družin. Župan Molan je tedaj kritično opozoril, da ukinitev bolnišnice ne bi bila katastrofalna zgolj za brežiško občino, ampak za Posavje kot celoto.

Foto: STA

Za nastalo stanje se ni čutila krivo
Zanimivo pa je, da se Avšič Bogovičeva ni prav nič čutila krive za nastalo situacijo. V svojem odzivu je namreč pojasnila, da sicer razume zaskrbljenost vodstva občine Brežice, a da zase vseeno meni, da je bolnišnico vodila povezovalno in odgovorno. V svoj bran je zatrdila, da se rdečim številkam v letu 2016 naj ne bi dalo izogniti. “Nobena izguba ni nastala po moji krivdi, zanjo sva odgovorna v letu 2016 oba direktorja, sama sem namreč mandat nastopila 20. 5. 2016,” je izjavila in s tem del krivde prevalila na dolgoletnega direktorja Levojevića. Presežek odhodkov nad prihodki v letu 2016 pa je po njenih besedah znašal “samo” 337.905 evrov in ne 700 tisoč evrov, kot so sicer trdili naši viri. Trdila je, da gre pri odstopu za odločitev “osebne narave”. Naši viri so nam sicer tedaj zaupali, da naj bi direktorica ugotovila, da je stopila v prevelike čevlje, zato naj bi na vsak način poskušala pobegniti pred odgovornostjo ter da ne bi dolg še dodatno narasel.

Foto: SB Brežice

Da je oseba, ki je tako oškodovala brežiško bolnišnico, primeren kader za poslanko, je lahko lastno zgolj stranki elektro oligarha. Še posebej ob podatku, da je zaposlena v Gen-I. V volilnem enoti Novo mesto se bo sicer za poslanski stolček na listi Gibanja Svoboda poleg Avšič Bogovičeve potegovala tudi Tamara Vonta, ki se je v vlogi političarke v vrstah Pozitivne Slovenije v javnosti zapisala po nedostojnih izpadih.

Foto: posnetek zaslona

Sara Kovač