fbpx

Golobova komična megalomanija: Reševal bi Nemčijo pred recesijo!

Predsednik vlade Robert Golob. Vir: STA

Včerajšnji bizarni performans, ki ga je Robert Golob s sodelavcema Tanjo Fajon in Luko Mesecem izvedel na AGRFT, ne neha odmevati. Ne zato, ker bi predsednik vlade s svojim nastopom impresioniral slovenski živelj, temveč zaradi tega, ker po treh mesecih in nekaj dneh ni imel ničesar pokazati, razen spoštljivega diskruza – podobno kot Miro Cerar, ko je za svoj največji dosežek navedel politično stabilnost. A morda smo do predsednika vlade le pregrobi. Trdi namreč, da si že 100 dni prizadeva, da bi preprečil recesijo v Nemčiji. 

Mi si sto dni prizadevamo za to, da preprečimo recesijo v Nemčiji,” je povedal Robert Golob, ko je tema pogovora nanesla na draginjo na trgu energije. Pred to izjavo naj bi se sicer oglasil ekonomist Mojmir Mrak, ki je zatrdil, da se bo Nemčija pogreznila v recesijo, če se vojna v Ukrajini ne bo hitro končala. Po ekonomistovem mnenju bo ta recesija zaradi gospodarske navezanosti zajela tudi Slovenijo.

S predsednikom vlade pa sta po poročanju MMC potegnila tudi Tanja Fajon, ki je pozvala k pripravljanju na najhuje, Luka Mesec pa je v slogu nekdanje strankarske kolegice Violete Tomić, ki kot kandidatka za evropsko poslanko ni imela mnenja o (i)legalnosti aneksije Krima, razglasil, da se v Sloveniji (skoraj) ne da narediti ničesar. “Vsi tukaj vemo, da lahko v Sloveniji lepimo obliže na rane. Če bomo hoteli v krizi reševati, bomo pa morali delati dvoje – reševati krizo v Evropi in se spraševati, kako čim prej končati to nesmiselno vojno,” je obelodanil.

Gre seveda za nesmisel, Slovenija lahko veliko naredi za zmanjšanje stiske, ki jo zaradi draginje preživljajo državljani. Za začetek lahko v tem trenutku ukine napovedano davčno reformo, ki bo dokazano vsem državljanom in državljankam znižala plače, zmanjša delež, ki ga pri ceni goriva pobere država, neha z dodatnimi birokratskimi ukrepi dušiti gospodarstvo (beri: Obrtniki in podjetniki proti vladnim nameram o obveznemu “štempljanju” in višanju davkov) in še bi se našlo.

O vzporednicah s Severno Korejo 
Izjava je seveda doživela tudi odmev na socialnih medijih. “Glede na njegove izjave človek resno potegne vzporednice z Kim Jong Unom. Vse je perfektno, nič ni narobe, narod je vesel in srečen, problemi ne obstajajo, pripravljeni smo na recesijo, Slovenija edina preživi jedrsko apokalipso … bla, bla, bla, bla,” je zapisal spletni uporabnik z aliasom Uroš Wolf.

Odzval pa se je tudi profesor dr. Miro Haček, redni profesor za področje politologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Očitno tudi profesorju Hačku ni ušlo, za kako bizarno izjavo pravzaprav gre. Njegov sarkastični zapis zato prav nič ne čudi.

Andrej Žitnik