fbpx

Golobova stroka: Kandidatki za pravosodno ministrico iz stranke SD ni uspelo prepričati niti 800 ljudi v rdeči Ljubljani

Kandidatka za pravosodno ministrico Dominika Švarc Pipan. (Foto: sta)

Za podpredsednico stranke SD Dominiko Švarc Pipan so se tokratne državnozborske volitve končale porazno. S 759 glasovi, ki jih je prejela od volivk in volivcev v volilnem okraju Ljubljana Vič- Rudnik 2, ji namreč ni uspela bitka za poslanski stolček. Kakorkoli, v vladi Roberta Goloba pa očitno to ne predstavlja ovire, da se Švarc Pipanova ne bi zavihtela še višje – kar do ministrskega stolčka na pravosodnem ministrstvu, ki si ga je močno želela. 

V sredo je prišel na plano težko pričakovan seznam Golobove ministrske ekipe. Predsednica stranke SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec sta pričakovano prišla do ministrskih funkcij. Prva do stolčka na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, drugi do stolčka na ministrstvu za solidarno prihodnost. Največ kritik se je pričakovano in upravičeno usulo na račun imenovanja prvakov poraženih KUL strank, saj so državljanke in državljani na volitvah 24. aprila jasno in glasno izrazili voljo, da za stranki SAB in LMŠ mesta v hramu demokracije več ni. Najverjetnejši novi mandatar pa se očitno na to pač ne zmeni, Marjan Šarec je namreč postal kandidat za ministra za obrambo, Alenka Bratušek pa kandidatka za ministrico za infrastrukturo.

Za stranko SD tokratne volitve niso bile uspešne. Stranka, ki velja za etablirano in dobro organizirano, je namreč od leta 2008, ko so edinkrat zmagali na parlamentarnih volitvah, pa do danes, izgubila kar 250 tisoč glasov. Z 6,69 odstotka glasov je tako uspela osvojiti le 7 mandatov. Navkljub slabemu rezultatu pa bo očitno Fajonova vztrajala na vrhu stranke. Medtem ko bo podpredsednik stranke, ki je ravno tako doživel poraz na volitvah, grel stolček evropskega poslanca namesto Fajonove, bo Švarc Pipanova postala pravosodna ministrica. Očitno prav nič ne šteje, da je v svojem volilnem okraju zasedla šele peto mesto. Še posebej, če se ob tem zavedamo, da Ljubljana velja za rdečo mesto, kjer bi človek upravičeno pričakoval višjo podporo za stranko SD.

Vir: DVK

To, da je Švarc Pipanova v igri za ministrski stolček na pravosodnem ministrstvu je bilo sicer znano že nekaj časa. Ker je v javnosti zaokrožila informacija, da naj bi se o svoji funkciji z najverjetnejšim novim mandatarjem pogovarjala kar mimo stranke, je Švarc Pipanova povedano označila za lažne informacije, ki jih je pripisala nekaterim strankarskim kolegom. Tedaj je zatrdila, da je o svoji kandidaturi za pravosodno ministrico izvedela iz medijev in dodala, da prizna, da jo funkcija zanima. No, očitno se ji je želja uresničila navkljub nožu v hrbet, kot je tedaj opisala celotno dogajanje v lastni stranki.

V času, ko je ministrstvo za pravosodje vodila Andreja Katič, katere ime je sicer tudi krožilo kot možno za položaj pravosodne ministrice, je Švarc Pipanova zasedala mesto državne sekretarke. Spomnimo. V vlogi sekretarke je servisirala razvpito izjavo, da bi nas rada vrnila pred leto 1991, torej v čas komunizma, nekdanjega režima, ko so bila državljankam in državljanom kršene državljanske in politične pravice. Dominika Švarc Pipan rada omeni, da je bila del pritožbene tožilske ekipe, ki je dosegla, da je vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj obsojen na deset let zapora. Precej manj rada pa omeni, da je sodelovala tudi z odvetniško pisarno Drolec Sladojević, ki je branila vojnega zločinca Radovana Karadžića.

Vir: twitter

V času predvolilne kampanje je Golobova kandidatka za ministrico za pravosodje pokazala, da ima resne težave z bontonom. Na enem od srečanj in predstavitvi političnih strank je namreč prepotentno zavrnila rokovanje s predsednikom vlade, Janezom Janšo. Glede na to, da se predstavlja kot strokovnjakinja za mednarodno pravo, se bi na račun njene izobrazbe in poslovnih izkušenj od nje upravičeno pričakovalo poznavanje poslovnega bontona. Spoštovanje tega se bo nedvomno pričakovalo v vlogi pravosodne ministrice. Naravnost sramotno bi namreč izgledalo, da bi minister ob svojih obiskih roke dajal le tistim, ki so v skladu z njegovimi lastnimi preferencami. Glede na to, da so v stranki SD obljubljali drugačno politiko, bo kaj kmalu jasno, kaj so si v resnici zamislili s tem.

Dominika Švarc Pipan je v luči zgodbe o mešetarjenju in noža v hrbet znotraj lastnih vrst poudarila, da bo Tanja Fajon vedno imela njeno polno zaupanje in podporo, prav tako pa tudi Robert Golob. Ji je morebiti tudi to dobrikanje pripomoglo do stolčka na pravosodnem ministrstvu?

Sara Kovač