Golobova vlada strmoglavlja v politično pozabo

15. vlada Republike Slovenije je v zelo kratkem času strmoglavila, česar se še ni zgodilo v zgodovini države. (Vir: Gov.si)

Vlada Roberta Goloba se sooča z izjemnim padcem podpore. Po letu in pol vlade Roberta Goloba državo tare propadajoče zdravstvo, obljubljene reforme so potisnjene daleč v prihodnost. Obnova po poplavah je zastala. Za vlado uničujoča sta bila tudi nastopa Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava v državnem zboru. Edini uspeh, ki ga je vlada uspela do tega trenutka zabeležiti, je vzpostavljanje enoumja na javni RTV in drugih inštitucijah. Porazni rezultati so tako predvidljivi. Delo vlade kot “zelo pozitivno” ocenjuje zgolj še 2,8 odstotka ljudi. Kot so zapisali v Delu, v katerem je bilo zadnje merjenje javnega mnenja objavljeno, “takšnega padca ni doživel še nihče”. Največje zaupanje med volivci trenutno uživa stranka SDS. 

Na vprašanje Medianinih anketarjev, “za katero stranko bi volili”, če bi bile volitve jutri, bi za SDS glasovalo 22,2 odstotka volivcev. Drugo uvrščena Gibanje Svoboda bi prejela zgolj še 14,4 odstotke glasov. Svobodnjaki se soočajo z hudo negativnim trendom, ki kaže, da bodo doživeli enako usodo kot vse ostale instant stranke novih obrazov. Še septembra jih je podpiralo 24,3 odstotka volivcev, oktobra so imeli podporo 18,8 odstotkov volivcev, danes, kot že rečeno, zgolj 14,4 odstotke. V treh mesecih so izgubili skoraj 10 odstotnih točk.

Socialnim demokratom se podpora volivcev ni spremenila. Tokrat so zabeležili 7-odstotno podporo, tudi oktobra in septembra bi prepričali 6,7 odstotka volivcev. Volilna podpora upada Novi Sloveniji. Po oktobrskem skoku na 7,2-odstotno podporo so tokrat zabeležili le še 4,7-odstotno podporo. Izgubili so več kot tretjino podpore. Od krščanskih demokratov so slabši le še v Levici, ki tokrat beležijo 4-odstotno podporo. Glede na oktobrsko merjenje podpore volivcev so doživeli padec za 1,1 odstotne točke. Povečuje se delež tistih, ki ne bi volili nobene stranke, teh je 23,6 odstotka.

Vladi volivci ne zaupajo, še manj premierju
Vladi bi negativno oceno podelilo 55 odstotkov volivcev. Oktobra jim je oceno “negativno” podelilo 42,2 odstotka volivcev. Na vprašanje, kako ocenjujejo delo vlade, je 26,6 odstotkov anketiranih odgovorilo “srednje”. Samo še 15,6 odstotkov anketiranih bi delo vlade ocenilo kot dobro in zgolj 2,8 odstotka kot pozitivno.

S posebno hudim padanjem podpore se sooča sam predsednik vlade, ki je z naskokom manj priljubljen od lastnih ministrov. V primerjavi s septembrom je doživel največji padec podpore v primerjavi s septembrskim merjenjem. S šestega mesta je zdrsnil na predzadnje mesto. Manj priljubljen je zgolj nekdanji župan Tržiča Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda. Opazen je tudi hud padec priljubljenosti Marjana Šarca. Po avgustovskih poplavah je doživljal rast podpore volivcev, ki pa jo je izgubil po zadnji aferi. Vojaški resničnosti šov, za katerega se je ministrstvo za obrambo namenilo zapraviti 2 milijona evrov, je Šarca potisnil z osmega mesta na trinajsto mesto. Najbolj priljubljena sta predsednica države Nataša Pirc Musar in poslanec SDS in nekdanji minister Anže Logar.

Kakšno javno podporo bi zabeležila SDS brez sovražnih medijev?
Rezultate javnomnenjske ankete je komentiral urednik in politični analitik Peter Jančič. V spletnem mediju piše: “Janša po meritvah več medijev vodi daleč najbolj popularno stranko SDS, vsaj del negativnih ocen pa je v njegovem primeru posledic ostre in občasno zelo umazane propagande, ki jo proti njemu kot velikemu igralcu širijo iz konkurenčnih strank na levi in desni že desetletja. Novost je, da je v podobnem položaju nenadoma tudi Golob.” 

Janez Janša je že samo napoved o vladnem propadu komentiral z besedami, da je edina demokratična pot rešitve situacije v čimprejšnjih volitvah v Državni zbor ter nato oblikovanje močne in operativne vlade, ki bo kos notranjim in zunanjim izzivom ter neodvisna od neizvoljenih centrov moči. Zaenkrat zgolj Slovenska demokratska stranka razpolaga z ekipo, ki je zbrana okrog nedavno imenovanega Strateškega sveta SDS in ki je sposobna že jutri brez dolgega uvajanja uspešno prevzeti odgovornost.

Ž. K.