fbpx

Naključij ni, tako kot skriti bančni račun: Golobov Gen-I posloval tudi v Romuniji!

Robert Golob (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Volitve se bližajo, na dan pa prihajajo vedno nove sumljive zgodbe elektro oligarha Roberta Goloba, ki v zadnjih vzdihljajih svoje politične “reaktivacije” skuša prikriti resnico, pa četudi to pomeni izmišljanje znanstvenofantastičnih filmskih zgodb. Ena najbolj svežih je domnevna “kraja identitete”, ko naj bi nekdo v imenu Roberta Goloba odprl račun na eni od romunskih bank. Da ta zgodba ne pije vode, pa smo se želeli še dodatno prepričati.

Glede na stroga pravila, ki se jih morajo banke držati, se Golobov izgovor, “da so mu ukradli identiteto” sliši resnično nemogoč, saj se ob tem vprašamo, kdo pa je Robert Golob, da mi mu nekdo skušal ukrasti identiteto za odprtje računa, ki se ni praznil, ampak polnil. In drugo vprašanje: ali je odprtje računa res nekaj tako enostavnega brez osebne identifikacije, sploh pa v novodobnem svetu, ko se prevare dogajajo vsakodnevno in so zato banke še posebej previdne pri odpiranju računov. Naj opomnimo, da naj bi se to zgodilo leta 2017, kar pa je relativno bližnja preteklost.

Pravila bank so jasna in stroga
Pravila pri odpiranju transakcijskih računov so pri vseh bankah enaka. Razlike se pojavljajo med različnimi paketi, vendar je identifikacija stranke pri odpiranju računa na vrhu lestvice pomembnosti. O tem smo za mnenje povprašali tudi bančne strokovnjake na NLB in SKB, ki so potrdili naše trditve. Na banki so zatrdili, da so pravila enaka povsod ravno zaradi morebitnih prevar, sploh pa je v dobi digitalizacije preverjanje omogočeno tudi prek virtualne povezave.

“Odpiranje računa je vsekakor zadeva, ki se ureja osebno z vsemi ustreznimi identifikacijskimi dokumenti. Pri odpiranju računa oseba potrebuje davčno številko, potni list in ostale potrebne identifikacijske listine. V primeru urejanja prek spleta se v ta namen uporabi video – identifikacija, kjer se stranka po videopovezavi dokaže kot resnična oseba oziroma oseba na potnem listu. Prav tako banka sama nikoli brez predhodnih opozoril in samo v posebno določenih primerih ne zapre računa. Za tujce veljajo popolnoma enaki pogoji s tem, da oni svojo verodostojnost dokazujejo še z dokazilom o prebivanju in ostalimi potrebnimi dokazili”, so nam zatrdili na NLB.

Enako in z dodatnimi informacijami so to potrdili tudi na SKB: “Odpiranje računa se vedno izvaja osebno in vedno z davčno številko in osebnim dokumentom (potni list oziroma osebna izkaznica). Banka lahko zapre sama TRR na podlagi neodzivnosti stranke pri zamujanju s plačili stroškov ali zaradi neodzivnosti stranke glede rednih pregledov, največkrat se zapira račune tujcem. V kolikor ne gre za slovenskega državljana, pa potrebuje še pogodbo o zaposlitvi, delovno vizo oziroma dovoljenje za prebivanje, tujo davčno številko, velikokrat tudi odločbo Fursa o davčnem rezidenstvu in pogodbo o zaposlitvi.” Glede na to, da se je to dogajalo v tujini in državi EU, s katero ima Slovenija podpisan sporazum o bančnem sodelovanju, so nam na obeh bankah zatrdili, da je to politika, ki v splošnem velja za vse banke, saj se gre za posebno politiko poslovanja sploh pri tako občutljivih zadevah.

Zakaj bi storilec kaznivega dejanja račun prijavil na FURS
Torej elektro oligarh Robert Golob, ki se je v zadnjih mesecih izkazal za popolnoma neverodostojno osebo, ki ima na glavi masla še pa še, zdaj trdi, da je nekdo odprl račun v tujini brez njegove vednosti in ga brez njegove vednosti tudi zaprl? Tudi če je imel domnevni “tat identitete” vse njegove podatke za odprtje računa, se je moral pokazati osebno ali v drugem primeru prek videopovezave, kar Golob zanika. Vendar je tukaj sporna tudi naslednja zadeva, in sicer je Golob dejal, da je o odprtem računi izvedel s strani FURS-a, kar pa je pika na i njegovim lažem, saj je moral FURS-u “tat identitete” sporočiti podatke o odprtem računu, da jih FURS lahko preveri.

Foto: FURS

Na spletni strani FURS-a jasno piše, “da obstaja več načinov prijave računa v tujini, je pa k prijavi računa potrebno predložiti tudi dokument, iz katerega so razvidni podatki o računu, odprtem v tujini (bančna kartica, pogodba o odprtju bančnega računa ipd.), da finančni urad lahko preveri pravilnost oziroma točnost podatkov. Prav tako pa je potrebno vse spremembe podatkov (npr. datum zaprtja računa v tujini ipd. finančnemu uradu sporočiti v osmih dneh po nastanku spremembe,” je zapisano na spletni strani FURS-a.

GEN-i hčerinska podružnica v Romuniji zaprta ravno takrat, ko je Golobu nekdo “ukradel” identiteto
Ob vsem tem je zanimivo, če ne celo “prikladno” dejstvo, da je GEN-I ravno v Romuniji leta 2009 registriral novo hčerinsko družbo, ki je istega leta pridobila licenco za trgovanje z električno energijo ter s tem vstopila na romunski trg na debelo. Poslovanje omenjene družbe pa je trajalo ravno do leta 2017, leta, ko je Golobu nekdo domnevno “ukradel” identiteto in odprl račun. Da se je omenjeno hčerinsko podjetje zaprlo oziroma postalo neaktivno leta 2017, dokazujejo podatki o poslovanju na spletu, prav tako pa je to razvidno iz Letnega poročila GEN-I iz let 2017, ko je hčerinsko podjetje še vedno vključeno v graf v poročilu, medtem, ko v letnem poročilu omenjene podružnice v Romuniji ni več.

Levo je prikazan graf iz letnega poročila GEN-I iz 2017, desno pa graf iz poročila iz leta 2018 (foto: zajem zaslona)

In zdaj glavno vprašanje – kdo bi po kaznivem dejanju, kot je kraja identitete in odprtje računa v tujini, potem odprtje tega istega računa še prijavil slovenskemu FURS-u in zakaj? Glede na Golobove besede, da naj bi banka “sama zaprla” račun, pa je moral to prav tako nekdo javiti FURS-u, saj je ta prav tako razpolagal s podatki o zaprtju računa. Golob lahko vedno znova s svojimi izmišljenimi zgodbicami poskuša prikriti resnico, vendar na njegovo žalost in srečo slovenske javnosti, ta prav vedno najde pot na površje. Tudi tokrat.

Tanja Brkić