[Anketa] Svoboda in NSi v padu, vzpon SDS in SD

Padec Gibanja Svoboda krepi SDS in SD

Nova Parsifalova anketa beleži padec podpore stranki Gibanje Svoboda in Novi Sloveniji. Vzpon beležita SDS in SD.  

Gibanje svoboda bi, če bi bile volitve to nedeljo, dobila 21,5 odstotka glasov. Sledila bi ji SDS z 20 odstotki glasov, SD z 8,8 odstotka glasov, Levica s 6,4 odstotki in NSi s 5,9 odstotka. Če upoštevamo zgolj opredeljene volivce, bi Gibanje Svoboda dobilo 33,2 odstotka glasov, SDS 31 odstotka glasov, SD 13,6 odstotka glasov, Levica 10 in NSi 9,1 odstotka. Padec je zabeležilo tudi Ruparjevo gibanje Glas upokojencev, ki tokrat ne bi prestopilo parlamentarnega praga.

Pri Gibanju Svoboda je opazen izrazit negativen trend vse od junija 2022, ko je pri 43,26 podpori dosegla svoj vrhunec. Od tedaj so vse Parsifalove meritve, z izjemo ene (marca 2023), beležile konsistenten padec podpore.

Vir: Parsifal

Stranka SDS beleži stabilno podporo, ki je v času trenutne vlade dosegla najvišjo podporo oktobra 2022, čemur je sledil rahel padec podpore in sedaj ponovni vzpon.

Vir: Parsifal

Podpora raste Socialnim demokratom, rast podpore skrajni stranki Levica se je umirila.

Padec podpore NSI
Opaziti je še en izraziti trend, in sicer padanje podpore NSi. V času trenutne vlade je po Parsifalovih meritvah dosegla vrh podpore oktobra 2022 tako kot SDS, nato pa se je začel njen padec, zabeležen v treh zaporednih meritvah javnega mnenja. Stranka trenutno med opredeljenimi volivci beleži 9,1-odstotno podporo.

Negativna podpora vladi
Od zadnje meritve se je podpora vladi malenkost izboljšala, a ta še vedno vedri v “negativnih številkah”. Ne podpira je kar 47,2 odstotka anketirancev, podpira pa 44,5 odstotka.

Vir: Parsifal

Anketa je potekala med 5. in 8. junijem 2023. Na vprašanja je odgovarjalo 725 polnoletnih prebivalcev Republike Slovenije. Naročnik ankete je bila Nova24TV.

Gal Kovač