Golobovi vladi se bliža konec

Foto. STA

Da Golobovi vladi že močno teče voda v grlo, dokazuje dejstvo, da razmišljajo o vrnitvi starega kadra iz časa Jaševe vlade. Med imeni za novega ministra za javno upravo se v namreč vse pogosteje pojavlja Boštjan Koritnik, poroča Večer. Gre za nekdanjega ministra za javno upravo, ki je bil na Listi Zorana Jankovića nato izvoljen v ljubljanski mestni svet, Janković pa ga je imenoval tudi za podžupana. Konkretnih komentarjev s strani koalicije sicer še ni bilo slišati, je pa novica na noge vrgla SD, ki se je obregnil še ob eno norost, ki jo vlada namerava izpeljati.

Da se med imeni za novega ministra za javno upravo omenja ime nekdanjega ministra Boštjana Koritnika, pomeni lahko le to, da Golobova vlada v “svojem” kadrovskem bazenu ni bila zmožna najti primernega za to delovno mesto. Socialni demokrati zaradi morebitne Koritnikove kandidature že skačejo v zrak, se pa sprašujejo tudi o Šarčevem “resničnostnem šovu”, za katerega bo država odštela dva milijona evrov.

“Vlada razpada,” je zapisal nekdanji premier Janez Janša na družbenem profilu X. Njegova napoved pa ni daleč od resničnosti, saj je s položajev odšlo kar nekaj ministrov, sodeč po načinu njihovega odhoda, pa se s premierjem Robertom Golobom nihče ni poslovil v dobrih odnosih. Nasprotno, glede na videno se zdi, da je Golob še vsakega ministra (vsaj) moralno degradiral, češ da “očitno niso bili dovolj dobri”, krivdo za vse težave pa prevalil na njih. Tako je bilo z notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom, pa tudi z ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom. Po vsem tem ne čudi, da ljudje sploh ne želijo biti v bližini Goloba, s tem pa se močno zoži tudi izbor potencialno “dobrega” kadra. Temu bi lahko pripisali napoved, da se v vlogo ministra za javno uprava morda vrača Boštjan Koritnik, nad čemer pa v SD niti malo niso navdušeni.

Vidni član SD Uroš Jauševec je že napovedal, da je “to signal, da se ne bo dobro končalo”. Spomnimo, da je Jauševec bil že od vsega začetka alergičen na Janševo vlado, v času njegovega mandata pa je bil opažen tudi v družbi nekdanjih novinarjev iz portala Necenzurirano Primožem Cirmanom in Vesno Vuković, takrat še propagandnim protivladnim medijskim orodjem. Če bi ga predsednik vlade dejansko predlagal za ministra, kakor poroča Večer, skoraj ni dvoma o tem, da bi člani koalicije resno začeli dvomiti v Golobove odločitve, saj so v opoziciji opozarjali na domnevno sporne poteze prejšnje Janševe vlade, v kateri je Koritnik vztrajal do konca.

Nekdanji minister za javno upravo Boštjan Koritnik. (Foto: STA)

Na morebitno Koritnikovo kandidaturo so se za Delo že odzvali v SD in Levici. Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD, pravi, da njegove morebitne ministrske kandidature še ne bo komentiral, je pa dodal, da “jo bo, če bo postal uradni kandidat”. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je medtem za Delo poudaril, da bi Koritnikova kandidatura odprla “vrsto težav” in da pričakujejo, da se bodo o tem v koaliciji pogovorili, še preden predlog postane uraden.

Ministrov ni, Šarec pa snema resničnostni šov
In medtem ko se Jauševec zgraža nad vračanjem starih ministrov, se Luka Goršek (predsednik Mladega foruma SD) zgraža nad Šarčevo željo po vrnitvi “slave iz šovbiznisa”, če temu lahko sploh tako rečemo. Očitno Šarec pogreša čase, ko je bil še komik, se je pa – zdaj, ko je na položaju in to lahko – odločil, da s sabo vzame kar celotno ministrstvo – seveda na naše stroške. Ministrstvo za obrambo bo namreč snemalo resničnostno dokumentarno serijo Vojak v akciji, ki bo obsegala deset epizod, predvajana pa naj bi bila prihodnjo jesen, češ da bo to spodbudilo mlade, da postanejo vojaki. Za naša dva milijona evrov.

Predsednik Mladega foruma – podmladka Socialnih demokratov – Luka Goršek je napadel 2-milijonski razpis za snemanje resničnostne serije. (Foto: FB)

Da gre za vidno norčevanje iz ljudi, je jasno že samo po tem, ko opozorila prihajajo iz koalicije. Luka Goršek iz podmladka SD je na Twitterju med drugim zapisal: “Pa dobro, iz koga se mi norca delamo v tej državi? Dve leti, dve(!!)leti smo se zgražali nad eskapadami prejšnje vlade in prepričevali ljudi naj gredo na volitve, da bo drugače. Danes pa berem, da se bo porabilo dva milijona evrov za resničnostni šov namenjen promocijski vojski.” 

Image

Proti ministru Marjanu Šarcu je javno nastopila tudi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek.

Ministrstvo je izbralo ponudbo podjetja, ki je bančni račun odprlo mesec dni pred razpisom, o čemer si lahko preberete tukaj. Gre za Akademijo Ris, ki je najprej priložila pomanjkljiva referenčna potrdila, nato pa jih je dopolnila v zahtevanem roku. Akademija Ris, ki jo vodi nekdanji pripadnik Enote za specialno delovanje Luka Zorenč, je bilo po poročanju Financ ustanovljeno leta 2007. To je tudi edino leto, ko je podjetje, ki po javno dostopnih podatkih nima zaposlenih, beležilo prihodke, bančni račun pa je odprlo 1. avgusta letos, torej zgolj mesec dni pred razpisom za snemanje serije.

T. B.