Gonja zoper Kanglerja imela za cilj uničiti Kanglerja osebno in profesionalno, proteste iz Maribora pa razširiti po Sloveniji, da bi lahko padla tedanja vlada Janeza Janše!

Foto: STA

“Gonja zoper Kanglerja je imela za cilj uničiti Kanglerja osebno in profesionalno kot župana, proteste iz Maribora pa preseliti na celotno območje Slovenije, s čimer bi lahko padla tudi tedanja vlada Janeza Janše.” “Ko so se začele množične ovadbe zoper Kanglerja, je nastal vtis, da so centri moči s strani levice zadevo spretno organizirali,” je bilo mogoče s strani prič slišati na 5. seji preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi.

Potem ko je prejšnji teden preiskovalna komisija za ugotavljanje zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi že zaslišala Kanglerja, je v ponedeljek v Državnem zboru RS potekalo še zaslišanje prič, ki jih je določila komisija s predsedujočim poslancem SDS Žanom Mahničem. Tako so bili zaslišani Željko Vogrin, Jože Jerovšek, Srečko Hvauc in Zoran Šarič. Slednji je zahteval zaprtje pričanja za javnost. Franc Pukšič in Rok Gerlovič se zaslišanja nista mogla udeležiti, a sta napovedala, da se bosta odzvala naslednjemu vabilu.

Mariborski svetnik in nekdanji načelnik mariborske upravne enote Željko Vogrin je hkrati tudi predsednik Odbora 2015, ki opozarja na množične kršitve človekovih pravic, do katerih je, kot zatrjuje Vogrin, prihajalo tudi med sodnimi postopki zoper Kanglerja. Vogrin, ki je ena od prič v zvezi z izločitvijo sodnika Janeza Žirovnika iz Kanglerjevih postopkov, je dejal, da se je na razpis za načelnika UE Maribor leta 2017 prijavil tudi Žirovnik, ki je veljal za favorita takratnega ministra za javno upravo Gregorja Viranta, a je Kangler nasprotoval njegovemu imenovanju, saj je bil Žirovnik uslužbenec Službe državne varnosti Jugoslavije in kasneje Sove, zato po njegovem mnenju ni bil primeren za to delovno mesto. Vogrin vztraja pri izpovedi, izrečeni na sodišču v Murski Soboti, kjer je bil zaslišan kot priča glede konfliktov med Kanglerjem in Žirovnikom.

Policisti in sodniki svoje delo opravili skrajno neprofesionalno in pristransko
Nadaljeval je, da so Kanglerju leta 2011 policisti nezakonito vzeli prostost, saj za ta ukrep niso imeli nobene zakonske podlage, “kar dokazuje okoli dvajset kazenskih postopkov, ki so bili pravnomočno rešeni v prid Kanglerja”. “Nedopustno je, da Kangler ob hišni preiskavi ni smel predlagati svojih prič,” je opozoril Vogrin, ki se mu zdi nenavadno, da je bila kot priča s strani policije predlagana Jana Dolenc, ki je bila pravzaprav obremenilna priča, zato ob preiskavi ni mogla biti nepristranska, kar je kasneje izpostavil tudi varuh človekovih pravic. Vogrin tako meni, da so policisti in sodniki svoje delo opravili skrajno neprofesionalno in pristransko, zato nosijo odgovornost za vso kalvarijo, ki jo je Kangler prestal. “Zanimivo je dejstvo, da so vsi, ki so sodelovali v postopkih zoper Kanglerja, kasneje napredovali,” še izpostavlja Vogrin.

Željko Vogrin (Foto: STA)

“Ne pomnim, da bi se v Sloveniji izvedla takšna hišna preiskava v takšnem obsegu, kot se je v primeru Kanglerja,” je na vprašanje poslanca Mahniča, kako kot bivši kriminalist komentira hišno preiskavo, odgovoril Vogrin, ki meni, da se je vse to dogajalo z vednostjo politike. Dodal je, da ne ve, če je za tem stala takratna ministrica za notranje zadeve Kresalova, a dejstvo je, da Maribor sam ni mogel zagotoviti 117 policistov za eno hišno preiskavo, zato so na pomoč prišli tudi policisti iz drugih delov Slovenije, kar je moral odobriti generalni direktor policije. “Šlo je za organiziran politični in medijski linč zoper Kanglerja, z namenom njegove diskreditacije iz političnega življenja,” je prepričan Vogrin, ki zatrjuje, da so bili novinarji in policija med seboj povezani. Vogrin je zaključil, da je imela gonja zoper Kanglerja za cilj uničiti Kanglerja osebno in profesionalno kot župana, proteste iz Maribora pa preseliti na celotno območje Slovenije, s čimer bi lahko padla tudi vlada Janeza Janše.

Očitno navzkrižje interesov sodnika/udbovca Žirovnika
Jože Jerovšek
, nekdanji poslanec SDS in nekdanji član komisije za nadzor javnih služb, katere član je bil tudi Kangler, je zatrdil, da je imel Kangler vedno največ informacij o dogajanjih znotraj Sove. Prav tako je Jerovšek poznal tudi Žirovnika, ki je bil takrat namestnik direktorja Sove, zato je tamkajšnje zadeve dobro poznal. Po njegovem mnenju so prav takšni poznavalci, kot je bil Žirovnik, vodili zadeve znotraj Sove. Dejal je, da predstavnikom Sove pogosto ni bilo prijetno ob dejstvih, ki jih je javno govoril Kangler, “zato se mi je zdelo nenavadno, da se zaradi nesoglasij med Kanglerjem in Žirovnikom slednji kasneje kot sodnik ni izločil iz Kanglerjevih zadev”.

Okrožni sodnik, nekdanji uslužbenec SDV in Sove Janez Žirovnik (Foto: STA)

“Ko so se začele množične ovadbe zoper Kanglerja, sem dobil vtis, da so centri moči s strani levice zadevo spretno organizirali. Razvoj dogodkov priča, da ni bilo dokazov, po mojem mnenju je bila želja, da se prestraši župana Maribora in vzbudi strah pri ostalih z desnih strani, ki si bi želeli kandidirati za to mesto,” je dejal Jerovšek, ki je bil tudi sam ovaden zaradi primera Factor banke. Prepričan je, da je bilo v njegovem primeru to svarilo za člane novoustanovljene komisije za nadzor bank, ki bi si želeli razkrivati nečednosti, ki se dogajajo v slovenskih bankah.

Če bi obtožil Kanglerja, bi dobil samo pogojno kazen
Komisija je nato zaslišala še nekdanjega poslanca SDS Srečka Hvauca, ki je pojasnil, da je bil v času Kanglerjevega županovanja direktor komunalno-gradbenega podjetja Nigrad, ki je takrat prenavljalo Trg Leona Štuklja, zaradi česar se je kasneje znašel v policijskih preiskavah. “Leta 2012 se je namreč začela kriminalistična preiskava in takoj sem dobil občutek, da je glavna tarča Kangler,” je zatrdil Hvauc. Hvauc je opisal potek zaslišanja s kriminalistom Aleksandrom Geršovnikom, ki mu je dal jasno vedeti, da mu grozi dvakrat po leto in pol zaporne kazni. Ker je bil Hvauc prepričan v svojo nedolžnost, mu je kriminalist Geršovnik ponudil kompromis: “Če bi obtožil župana Kanglerja, bi se Geršovnik s tožilcem dogovoril, da bom dobil samo pogojno kazen. Že takrat se mi je zdelo nenavadno, da kriminalist mimo sodnika določa, kakšno kazen bom dobil,” je dejal zaslišani, ki je bil prepričan tudi v Kanglerjevo nedolžnost, zato na kompromis ni pristal.

Pozneje je Hvauc izvedel, da je šlo za tožilca Marčiča, ki je že bil obsojen zaradi krivega pričanja. “Nekdo, ki ga davkoplačevalci plačujemo za nepristranskost in pravičnost, sam krši zakon. Bil sem idealistično prepričan v pravičnost slovenskega sodstva, dokler nisem stvari občutil na lastni koži,” dodaja Hvauc, ki je bil na koncu oproščen vseh obtožb. Hvauc je še nadaljeval, da čeprav nima trdnih dokazov, lahko utemeljeno predvideva, da za vsem linčem stoji državna politika ob pomoči lokalne. Po njegovem mnenju je Kangler nekomu prevečkrat stopil na žulj, zato so mu s pomočjo sodišč in policije želeli onemogočati delovanje.

Predsednik komisije Žan Mahnič je napovedal, da bo naslednja seja potekala 13. in 14. novembra, ko bodo zaslišali še danes opravičena Pukšiča in Gerloviča ter štiri tožilce. Mahnič dodaja, da na seznamu prič ni sodnikov, zato ne bodo kršili petkove odločbe ustavnega sodišča, ki ne dovoljuje preiskovanja dela sodnikov.

Hana Murn

 • JANEZ GUS

  Je tu treba še kaj dodat.Bilo kuda ,udba svuda.Vse pa izhaja iz Murgelske rakove tvorbe in f21.Ko bo ves ta osir za zapahi,se lahko začne formirat pravna demokratična država.Da to vgotoviš na rabiš dveh doktoratov.

 • FORT WORTH

  Kangler jih je do danes skoraj vse, enega po enega scat peljal.
  Ostali se pridejo na vrsto…

 • Anton

  levaki so tako prozorni v svojih dejanjih in besedičenju, da jih je nemogoče prezreti

  sarkazem press

 • pajot

  Včasih je bil pantakan zelo učinkovit pri zatiranju škodljivcev.
  Danes bi bilo potrebno uporabit kakšna druga sredstva,da se ta golazen ugonobi.
  Volivci na volitvah? Niti slučajno.
  Torej?

 • von Rhein

  Takrat ,ko so se začela vpitja in razgrajanja tudi po nekaterih drugih mestih v državi in so bila poročila o “množicah” velika napihnjena laž, so se komunajzarski mediji izkazali kot ogabna druščina rušilcev demokracije.

  • Iva

   Takrat so mediji (F571) vsakodnevno oznanjali (spodbujali) nezadovoljstvo z Janševo vlado, spletno Delo je celo spodbujalo dogajanje z rubriko REVOLT, sodelovala sta Markeš in Žerdin.
   Če bi danes nasprotna stran pisala o revoltu proti vladajočim, bi bil to sovražni govor in bi padale ovadbe.

 • šmentanamuha

  Najlepše in najmodernejše Lutkovno gledališče v Evropi, Trg Leona Štuklja, Azil za živali, nogometni stadion Ljudski vrt, Evropska prestolnica kulture EPK, pa nova gondola… so samo nekateri uspešni Kanglerjevi projekti, ki se jih takole na hitro spomnim, bilo jih je seveda še več in kdor ve zanje, me lahko dopolni. Vse to je človek napravil v 6 (šestih) letih. tudi z uspešnim črpanjem evropskih sredstev. Radarji v to kvoto seveda ne spadajo, vendar se je Kangler verjetno iz tega debakla mnogo naučil. Arsenovič je v svojem letu županovanja uspešno povišal samo položnice za vrtce, vodo in parkirnine in porušil nekaj objektov, ki spadajo pod kulturno dediščino.

  • SIMON ROZIC

   …kaj boste govorili?, Sašo A pravkar razkopava glavni trg, zdrave granitne tlakovce
   bo zmetal (gotovo uporabil okoli njemu lastnih novogradenj ), novo tlakovanje glavnega
   trga bo pa tudi vse, kar bo bedak naredil…
   Kdaj gremo metat kocke vanj? Zdaj je še čas, potem bo šla tona denarja v nepotreben
   projekt pretlakovanja…

   • Stric iz ozadja

    Kocke mecejo di(v)jaki in druzboslovna studentarija.

    • SIMON ROZIC

     …po naročilu “od zgoraj, od zadaj”, za 50 eur/di(v)jaka, de?

     • Steiermark

      si mislil, 150 e na glavo divjaka x dni, + potni stroški in nastanitev. Sumim, da so ti isti tudi volilci ludožercev in drugih srbskih divjakov, na visoke položaje, v Sloveniji, kar jim prinaša milionske ugodnosti – profite!

    • Steiermark

     divjaki z balkana ali samo njihovi nasledniki divjaše kulture…. ubij ga….

  • Unikatna

   Pa svoj časopis :)

   • šmentanamuha

    Arsenovič, ja.

 • if

  Hvauc (kriminalist Geršovnik ponudil kompromis): “Če
  bi obtožil župana Kanglerja, se bi Geršovnik s tožilcem dogovoril, da
  bom dobil samo pogojno kazen. Že takrat se mi je zdelo nenavadno, da
  kriminalist mimo sodnika določa, kakšno kazen bom dobil.”

  Kriminalist, ki je izvajal kriminal v slubi državnega kriminala!

  Vse jasno od osamosovjitve naprej! Mnogim še ne, zato volijo kriminal!

 • Franc Šink

  Komaj za verjeti da je v Sloveniji toliko politične umazanije.

 • antimur

  Pri takoimenovanih vseslovenskih protestih je sodelovala istega kalibra drhal kot pri sramotnem pohodu kučanističnih rdečezvezdašev na magistrat. Normalni ljudje smo vedeli, da je oboje samo rdečezvezdaški konstrukt bolanih in zavedenih ljudi. Na žalost se ta golazen še dandanes, od zločinca in izdajalca Kučana navzdol, nezakonito in prav po ganstersko vtikuje v vse pore državnega delovanja. Gre pa ta njihova zločinska in izdajalska era definitivno v zadnje dejanje.

 • tomven

  Skupni imenovalec vseh teh “projektov” je kratkonoga podgana. Ampak nič bat, Matilda že čekira karte za prihod….

 • Boy

  Bedarija! Kangler je naredil veliko napako, ko je v vrocekrvnem Mariboru dal postaviti radar. Stajercev nihce ne bo po nepotrebnem skubil. Poleg tega je radarje tip preplacal in ne ve se kam je dal provizijo. Zdaj pa joka in stoka, namesto, da bi kot moz pokoncno prenesel kritiko svojih napak!!!

  • SIMON ROZIC

   …jeza Mariborčanov je eno, organiziran podkupljen “puč” pa nekaj
   drugega.
   Ej, Boy, kaj vse je preplačal opankar, koliko provizij in donacij si je
   pobasal neobdavčeno v žepe in prenesal v oaze!?, pa nič! Prasec
   je nedotakljiv, Kangler pa je vse preplačal!

   • Boy

    In jama brez dna Dom pod Gorco zpet nekaj tretjega.

    Pogooglaj, na internetu je nesteto Kanglerjevih grehov.

    • SIMON ROZIC

     Tebi je lepo, tvoji ljubljenčki so brez greha in ti tudi, a ne?

     • Boy

      Kaj te to briga, govorimo o Kanglerju in ne o meni.
      Ne spreminjaj teme!

  • xtc

   Kanglerjeva napaka niso bili radarji,pač pa to,da ko so prvi iz Kučanove druščine dobili položnice,so lezli k njemu in od njega tahtevali ,da so oni “z imuniteto” kazni pa so za rajo-to mi je povedal nekdo,ki je bil ravno pri Kanglerju,ko je en tak Mari borski veljak pridivjal čisto divji h Kanglerju v pisarno in zahteval omenjeno,kar je Kangler zavrnil v želodcu pa so ga imeli že od preje.

  • Stric iz ozadja

   Zoki je tudi veliko radarjev postavil odkar je zupan, pa ga ni nobeden “nesel vun”

   • Boy

    Zoki ni neumni policaj

 • resnicaboli

  Ko se je to dogajali so mi šli lasje po konci kako so režimski mediji pozivali na linč Kanglerja.

 • Boštjan Ivković

  Če bi Janša bil pameten, bi Gorenaka prav čas odstavil (ali pa zgolj ustavil) zaradi prekomernega policijskega nasilja nad mariborskimi protestniki in bi zadeva ostala v svoji lokaliziralni legitimni mariborski obliki.
  Ko je bila pa enkrat prelita kri, je pa ušlo izpod nadzora in so protesti iz solidarnosti do MB izbruhniliše drugje po Sloveniji.
  In na koncu je odneslo samega Janšo.

  • SIMON ROZIC

   …no, no, no, da se ne boš ob svojo velepamet spotaknil?
   V policijo, ki ni bila nasilna, so plačanci metali kocke in petarde
   in izzivali do skrajnosti ! Upam, da bojo levi prasci kdaj doživeli
   kaj podobnega, saj sito res zaslužijo!

   • Boštjan Ivković

    Ampak šefi policij bi morali vzet pamet v roke.
    Tako kot so jo poveljniki TO leta 1991, če ne bi bilo pol Ljubljane v zeaku.

    • Steiermark

     Poskusi malo uporabiti zdravo razmišljanje i n logiko, le tako boš lahko razumel celoto zvijačo in teroristično levaško miselost, ki je načrtovala in botrovala s svojo levaško krvi željno “vsesplošno vstajo”, kjer je bila večina udeležencev naročena in nič kaj slovenskega, kajšele štajerskega porekla, saj mnogi med njimi niso bili sposobni niti dveh beseed po slovensko povedati, kajšele razmišljati, ker njihova otačbina je tam, kjer je od vseh nasilnih balkancev in komunističnih teroristov!

  • macon

   Seveda, seveda, sama spontanost in solidarnost, takorekoč “ljudsko vrenje”. Organizatorji pa leva “civilna družba” in sto njenih lovk.

 • Antonius

  Na Kanglerja se je spravilo tisto ozadje, ki je poskrbelo, da je izginil dokaz, ki je kasneje zaprtega Kotarja, razbremenjeval umora Krambergerja.
  Franc, zelo dobro sem si zapomnil vsebino, o kateri sva se takrat pogovarjala.
  Verjamem, da tudi Kučan velikokrat pomisli na tiste, ki so poskrbeli, da je izginil razbremenilni dokaz.

  • Boy

   Ne pozabi niti tega, da je Kangler bil soodelezenec pri iskanju dokazov o uboju. In tega, da je bil vcasih Kangler tudi na drugi politicni strani.

   • Antonius

    Izginilo je tisto, kar je Kangler našel in preiskovalnemu sodniku poslal.

    • xtc

     Zanimivo pa je,da Kangler nič ne pove o tem.

     • pupa

      Če bi karkoli povedal, mu gre glava.

     • Boy

      Itak in to dvakrat, zaradi tega kar ve in zaradi tega, kar je delal.

    • Boy

     Hehe, to pravi Kangler! In ti mu verjames

  • pupa

   Glede umora Krambergeja je bil predhodno seznanjen cel takratni politični vrh. Najbolj umazano vlogo je odigral Igor Bavčar kot notranji minister, ki je dovolil,da se ta umor zgodi.
   Samo bebčki verjamejo, da ga je ustrelil do daske pijani Rotar, ki je tudi nedolžen odsedel kazen. Niti takratni politiki, niti tožilci niti sodniki se ne sramujejo svojega umazanega dela, pa bi se morali sramovati prav vsi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!