fbpx

Gorenak: NPU je spolitiziran, če ne bi bili, bi bila primera kot sta TEŠ 6 in NLB že davno rešena!

dr. Vinko Gorenak (Foto: Nova24TV)

“In če danes vprašate 700 kriminalistov v republiki Sloveniji, razporejenih od policijskih postaj, do generalne policijske uprave, kaj menijo o nacionalnem preiskovalnem uradu, vam bodo podali negativno stališče,” je glede NPU-ja jasno povedal državni sekretar Vinko Gorenak, ki je bil kritičen do delovanja že omenjene inštitucije, saj je močno spolitizirana. Če bi namreč delovala tako hitro in efektivno kot ob preiskavi v primeru TEŠ 6 in luknje v NLB, kot deluje sedaj v primeru ministra Zdravka Počivalška bi lahko rekli, da vestno opravlja svoje poslanstvo. 

V prvem delu oddaje Tema dneva z dne 1. julija je Luka Svetina uvodoma gostil državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vinka Gorenaka. “Gospodarski minister Zdravko Počivalšek hišne preiskave vidi kot logično posledico vseh dosedanjih političnih pritiskov in manevrov. Zatrdil je, da so delovali zakonito in transparentno, cilj pa, da je bil zagotoviti dovolj zaščitne opreme med epidemijo. “Svojih odločitev ne bom opravičeval, jih pa bom zagovarjal,” je danes v ekskluzivnem pogovoru za Novo24Tv povedal predsednik stranke SMC,” je še dejal Svetina. “Najprej moram povedati, da nisem bil priprt, ampak da sem sodeloval cel dan pri preiskavi, ki je najprej potekala pri meni na domu, potem tukaj na ministrstvu. Po tem, kar smo v zadnjih mesecih poslušali je bila preiskava logična posledica vseh teh manevrov, je bila tako kot sem povedal, pri meni doma in pa tudi na ministrstvu,” pa je dejal minister Počivalšek. Glede preiskave pravi, da jo jemlje resno in odgovorno, obenem pa poudaril, da je osnova za to preiskavo povlečena iz medijskih objav, kar ga po svoje tako žalosti kot tudi veseli, ker bo lahko z dokazi ovrgel trditve.

Na vprašanje novinarke Marjance Scheicher, kaj lahko razkrije o samem zaslišanju, pa je odvrnil, da je bilo naporno, in da nima takšnih izkušenj. Bil je tudi pripravljen predložiti vse dokaze, seveda pa so vse skupaj usmerjali tako, da bi preiskava potekala hitro, temeljito in konstruktivno, ker si želi, da bi se ta zgodba čimprej končala. Na vprašanje kako komentira dejstvo, da se preiskuje izključno posle z Geneplanetom, tiste tri pogodbe, ki jih je podpisal Ivan Gale pa ne, je odvrnil, da je nenavadno, da celotna zgodba temelji na osnovi medijskih izjav, ki jih skušajo podkrepiti z izjavami “prič”, ki so odgovorni za že navedene tri omenjene posle, zadnje mesece pa smo še posebej priča politično motiviranemu maličenju najpreprostejših in objektivnih dejstev, glede že omenjenih treh podjetij pa se ostaja tiho.

Vinko Gorenak. (Foto: posnetek zaslona)

Gorenak pa je na vprašanje kako je kot nekdanji notranji minister in dolgoletni policist videl pridržanje Počivalška dejal: “No tukaj je sedaj treba tehnično povedati. Mogoče se preveč poudarja beseda “pridržan”, ampak v času dokler se pri neki osebi opravlja hišna preiskava, ta oseba ne sme zapuščati tega prostora in v tem primeru se to šteje formalno tako, čeprav to ni tisto pridržanje, ko te zaklenejo pa te tam pustijo.” Na vprašanje kako je videl začetek preiskave, Tarčo na RTV v zvezi z Galetom, ko se je začelo voditi nek predkazenski postopek, kar verjetno ni bilo nepričakovano za ministra Aleša Hojsa, ki je potem kar odstopil, pa je komentiral: “V javnosti sedaj vsaj levi del politike poudarja, “ker policija preganja kazniva dejanja, je Tarčo napadel itd. V vseh primerih, tudi v primeru Počivalška je treba reči nekaj: kriminalistična policija mora preiskovati kazniva dejanja, to je njihova naloga, vendar pri nacionalno-preiskovalnem uradu je problem, v čem, to da jih ne preiskuje!” je bil jasen Gorenak.

“Torej problem je v tem, da ji ne preiskuje, ne pa da jih preiskuje,” je glede neaktivnosti in spolitiziranosti NPU dejal Gorenak
“Torej problem je v tem, da ji ne preiskuje, ne pa da jih preiskuje,” je bil še kritičen državni sekretar. Če bi po njegovem že omenjeni urad v vseh primerih ravnal tako kot je v tem primeru, ko je že po mesecu in pol prišlo do hišne preiskave, bi jim on čestital. “Ker pa so imeli pet milijardno luknjo v bančnem sistemu, ker so imeli žilne opornice, ker so imeli TEŠ 6 in še kaj pa niso naredili ničesar ali pa zelo malo, jim vsaj jaz očitam to, da tega niso naredili,” je bil upravičeno jezen Gorenak. TEŠ 6 je bila ena od hujših sumov kaznivih dejanj, tisti pa, ki so najbolje plačani v kriminalistični policiji pa so svojo nalogo preložili na kriminaliste v Celju. Obenem je še dodal: “Če se bo zgodilo to, kar se je pri gospodu Širclju leta 2015, hišna preiskava itd. Minilo je pet let, ni obtožnice, ni nobenega akta in nenazadnje ni niti obvestila gospodu Širclju, češ nič nismo našli, ali celo opravičila.” In če se bo to izkazalo, gre po njegovem povsem jasno za politični pritisk.

Zdravko Počivalšek. (Foto: posnetek zaslona)

Na vprašanje zakaj je minister Hojs odstopil, če je policija v primeru Počivalška delovala tako kot bi morala, pa je dejal: “Tega ne morem reči. Tudi ko sem bil pred odstopom z njim tega ni omenjal, po odstopu pa nisva govorila. Ko pa sem rekel, da policija ne dela, pa sem odgovoril še zlasti poslancem z leve in tistim levičarskim trobilom, ki danes govorijo, češ, ker danes preiskujejo kazniva dejanja, so predmet kritike, ni res,” je bil še jasen Gorenak ter nadaljeval, da morajo biti zanj predmet kritike, ker ne preiskujejo, in ker se opredeljujejo politično. V medijih se je namreč poročalo, da je minister Hojs odstopil zato, ker se je ta preiskava zgodila in mu je ni uspelo preprečiti, ob čemer je Gorenak odvrnil, da dvomi v to zadevo. V zvezi s tem je navedel primer hišne preiskave iz leta 2012 pri županu Zoranu Jankoviću, “Glejte, tisto hišno preiskavo so pacali, če lahko tako rečemo, dve leti, generalni direktor policije je za to vedel, je bil s tem seznanjen, tudi mene so obvestili, o začetku preiskave pri Jankoviću. Kaj je bilo včeraj, kdaj je Hojs obveščen, še bolj pa me zanima, kdaj je bil gospod Travner obveščen. In če so res delovali mimo ministra, mimo direktorja policije, potem je tukaj nekaj hudo narobe.”

Gorenak meni, da je pri NPU-ju prišlo do negativne selekcije, in da je tam pozneje videl ljudi, ki so bili povsem nesposobni za svoje delo
Svetina je ob tem navedel besede Hojsa, da je politizacija problem še zlasti preiskovalnega nacionalnega urada. Ta je bil ustanovljen v času ministrovanja Katarine Kresal. V zvezi s poročilom je Svetina navedel kup nepravilnosti, ob čemer ga je zanimalo ali je to tisto o čemer govori Hojs in ali je bil ta organ že od začetka kompromitiran. “Ta organ je nastal na nek način, je bil javnosti prikazan pozitivno, češ, preiskovali bodo najhujša kazniva dejanja. Pod to se lahko podpiše vsak politik, levi ali desni. Problem je tisto, kar se je potem nadaljevalo,” je še dejal Gorenak. Za sedanje stanje glede tega urada težko komentira, za leto 2012 pa že lahko, saj je večino tam tudi poznal, saj jih je poučeval na srednji šoli oziroma na fakulteti. “Tam je prišlo, po mojem mnenju, do negativne kadrovske selekcije, namreč jaz sem tam zagledal ljudi, ki sem jih v srednji šoli, sam pri sebi kot pedagog ocenjeval, no ja če pa bo tale marico vozil celo življenje, bo pa vse vredu, potem pa ga vidim kot glavnega preiskovalca.” 

“In če danes vprašate 700 kriminalistov v republiki Sloveniji, razporejenih od policijskih postaj, do generalne policijske uprave, kaj menijo o nacionalnem preiskovalnem uradu, vam bodo podali negativno stališče.” je bil še jasen sekretar. Glede tega, da sta oba policijska sindikata stopila v bran preiskovalcem NPU-ju, in da so bili celo ogorčeni nad besedami ministra Hojsa, pa je menil: “Če so imeli sindikalisti v mislih predvsem uniformirani del policije, potem jih razumem, ker jaz nisem tako kritičen do uniformiranega dela policije, ker ta del dela kar korektno, jaz pa mislim, da je Hojs bolj mislil NPU, če pa sindikalisti zagovarjajo NPU pa “bog jim pomagaj” Ali pa društvo kriminalistov! Saj to je isto kot društvo novinarjev Slovenije, sami sebe zagovarjajo.

Ljubljana, NPU. Novinarska konferenca Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) s predstavitvijo rezultatov delovanja urada v prvem letu po ustanovitvi. Zgradba Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Foto: Nebojsa Tejic/STA

Na NPU-ju so ljudje, ki imajo za svoje poslanstvo preganjati desnico in SDS
Na vprašanje, kaj namerava vlada narediti z NPU-jem, ga prečistiti, kaj se da narediti, če je tako spolitiziran, da ne opravlja svojih nalog profesionalno, pa je Gorenak odvrnil: “Glejte, to kar vam bom sedaj povedal, bi bilo lahko zlorabljeno v dominantnih medijih: ukiniti nacionalni preiskovalni urad po mojem ni prava pot. Namreč, mi rabimo inštitucijo, ki se ukvarja z najhujšimi kaznivimi dejanji. Nujno jo rabimo. Je pa potrebno v tej inštituciji narediti red z vidika, da ne bodo ljudje, ki so tam zato, da preganjajo desnico, zato da preganjajo politično desnico, zlasti SDS. Ampak glejte, v njihovih glavah je to njihovo poslanstvo in to je nekaj povsem normalnega. Preprečiti je treba, da bodo novi vodilni ljudje na vodstvu policije preprečili politično delovanje posameznikov na NPU-ju, ki je pa definitivno prisotno.” Težava je v tem, ker minister Hojs v skladu s sedanjo zakonodajo nima pristojnosti, da bi situacijo uredil. Na novinarsko vprašanje, če je to morda prav on Gorenak, in če je kandidat za novega ministra pa je odvrnil:

“Glejte, to je stvar predsednika vlade, naj on odgovori na to vprašanje, kar se tiče statusa ministra in pooblastil ministra pa ima gospod Hojs prav. Kadrovske pristojnosti so pri šefu policije. In tisti, ki bo bodoči generalni direktor policije, na njemu je, da depolitizira tisti del NPU-ja, ki je problematičen in to je dejstvo.” V SDS-u po besedah Gorenaka niso še niti razpravljali glede tega, kdo bo novi minister, ki bi nastavil novega šefa policije, in da je na predsedniku vlade, da predlaga ime in priimek, čeprav so nekateri osrednji mediji pisali, da Janez Janša že ima svojega kandidata. Na vprašanje glede tega, ko bomo dobili novo vodstvo policije “Kdaj bo preiskan kriminal zadnjih desetih let”, še zlasti pranje denarja, sporne nabave žilnih opornic, patrija, pa je rekel: “Težko vam rečem, ne morem jaz tega ocenjevati, generalni direktor policije je tisti, ki mora usmeriti kadrovske resurse v to. On je najbolj odgovoren za to in konec. Zato je izjemnega pomena, koga bo nov minister predlagal za generalnega direktorja policije.”

Za konec pa je Svetina vprašal še glede opozicijskih voditeljev, ki so pozivali Janšo kar k odstopu in glede tega ali bo aktualna vlada po ministrovem odstopu strnila vrste ali pa bi lahko zaplavali v neko bolj razburkano morje pa je dela: “Sedaj bodo zagotovo začeli pozivati Počivalška, v kazenskem postopku je, mora odstopiti itd. To lahko pričakujemo. Poglejte, gospod Jaklič je tudi imel hišno preiskavo in je rekel “Ja, ja, bom odstopil, takoj, ko bom obsojen”. Poglejte, to so dvojna merila. Zakaj se Počivalška poziva k odstopu, sami pa niso tako ravnali?” Glede koalicije pa pravi, da ima dober pregled nad stanjem. Če primerja začetke s tistim, kar je danes, je danes stanje veliko boljše. “Skratka koalicija je bolj trdna, predvsem pa ti napadi, tako na SMC kot na DeSuS, nenazadnje tudi na N.Si, jih vendarle čutim,” še pravi Gorenak. Napadani so po njegovem prepričanju zgolj za to, ker so šli v koalicijo z SDS in Janšo, vendar pa se jim za te napade vse bolj “fržmaga”.

Domen Mezeg