fbpx

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pohvalil priporočila KPK za ravnanje države v prihodnjih kriznih okoliščinah!

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek zadovoljen nad poročilom KPK. (Foto: sta)

“Slovenija je bila na razmere, v katerih se je znašla po izbruhu epidemije, povsem nepripravljena. Takrat so se pokazale pomanjkljivosti našega načrta za odzivanje na krizne razmere, pa tudi to, kdo je sposoben delati v kriznih razmerah in kdo je enostavno zmrznil. V tem pogledu so zelo dragocena priporočila KPK za ravnanje države v prihodnjih kriznih okoliščinah in sam bom prvi, ki se bom zavzemal za to, da sprejmemo in vzpostavimo boljši načrt ravnanja države v kriznih razmerah, ki bo učinkovit, vzdržen in pregleden,” se je v svojem kratkem zapisu na Facebooku na današnjo poročilo KPK odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. 

“Ugotavljam, da poročilo v mnogih ugotovitvah sledi temu, kar sem zatrjeval ves čas in dogajanje postavlja v ustrezen kontekst. Obdobje prvega vala epidemije je bilo zahtevno in je od vseh, ki smo kakorkoli sodelovali pri nakupu zaščitne opreme, terjalo hitro odločanje in sprotno iskanje rešitev.” Kot še navaja gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v državi vladal strah, v svetu pa se je odvijala vojna za medicinsko opremo. To je korektno izpostavil tudi predsednik KPK dr. Robert Šumi. “Kar zadeva mojo vlogo, je jasna: kot minister sem sledil pristojnostim, zakonodaji in sklepu vlade.” Ta je po njegovih navedbah, 14. marca letos, zavod za blagovne rezerve pooblastila za nabavo zaščitne opreme in v tej zvezi določila, da se ta iz razlogov skrajne nujnosti izvede po 46. členu zakona o javnem naročanju, ki določa izvedbo postopka s pogajanji brez predhodne objave.
“Skupaj s sodelavci na ministrstvu, ki ga vodim, smo delali po naših najboljših močeh in z zavedanjem, da je od učinkovitosti našega dela odvisno marsikaj, tudi človeška življenja. Ko sem takrat na televiziji nekajkrat ponovil, da so ljudje umirali, so se nekateri novinarji in opozicija smejali.” Ob tem še upa, da se temu danes nihče več ne smeji. Tako on, kot njegovi sodelavci so delovali s ciljem, da zavodu za blagovne razmere pomagajo pri zahtevni nalogi. Pri tem pa so delovali kot ekipa, ki ima en skupni cilj: zdravstvenemu sistemu zagotoviti nujno opremo.

Odziv gospodarskega ministra Zdravka Počivalška na poročilo KPK. (Foto: Facebook, posnetek zaslona)

“Nase smo prevzeli te naloge zato, ker jih zavod sam ni bil sposoben hitro in učinkovito izpolniti. Delovali smo po načelih kriznega managementa in konkretne ter hitre rešitve so bile najbolj pomembne. Slovenija je bila na razmere, v katerih se je znašla po izbruhu epidemije, povsem nepripravljena,” še pravi minister. Takrat so se pokazale pomanjkljivosti načrta za odzivanje na krizne razmere, pa tudi to, kdo je sposoben delati v kriznih razmerah in kdo je enostavno zmrznil. V tem pogledu so zelo dragocena priporočila KPK za ravnanje države v prihodnjih kriznih okoliščinah in sam bo prvi, ki se bo zavzemal za to, da sprejmemo in vzpostavimo boljši načrt ravnanja države v kriznih razmerah, ki bo učinkovit, vzdržen in pregleden.

Foto: STA/Vlada RS

13. marca, na prvi dan nove vlade. je bilo sodeč po uradnih podatkih Vlade RS v skladiščih blagovnih rezerv le 3210 mask tipa FFP3, 76.700 kirurških mask, 1.700.000 rokavic, 3.630 zaščitnih oblek in 4.900 kilogramov dezinfekcijskih sredstev. Kljub temu, da oprema za spopad z novim koronavirusom ni zadoščala niti za nekajdnevno zaščito zdravstvenih delavcev, kaj šele ostalih, ki so bili neposredno izpostavljeni tveganju okužbe, pa nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec v javnosti še naprej brez sramu vztraja, kako naj bi se trudil za zagotovitev zaščitne opreme. In to potem, ko je postalo očitno, da Slovenija. tako kot sosednja Italija. ne bo ušla širjenju okužb z novim koronavirusom. Dejstva govorijo sama zase in Šarca posredno obtožujejo nevestnega opravljanja svoje funkcije.

Domen Mezeg