Gradbeni strokovnjak ministru Maljevcu: Vsi, ki se spoznamo na gradnjo stanovanj, vemo, da je nemogoče to, kar govorite

Simon Maljevac in minister Luka Mesec. (Foto: STA)

“Možnosti so tri. Ali on in stranka Levica nimajo pojma o realnem življenju, ali nam kolektivno lažejo, ali imajo pa nek “top secret plan” s katerim bodo preveslali pomanjkanja delovne sile, tehnološko podhranjenost gradbenega trga, pospešili prostorsko umeščanje…” se je na zavajanje ministra Maljevca (Levice) odzval komentator Mršić. 

Politični komentator Darko Mršić je izrazil dvom v nove/prazne obljube Levice oziroma ministra Simona Maljevca, da bi vladajočim, v trenutnih pogojih, uspelo zgraditi po tri tisoč stanovanj letno. Izpostavil je pomanjkanje delovne sile, tehnološko podhranjenost gradbenega trga, težave s prostorskim umeščanjem itd. Mršić: “V Borovnici se je soseska s 196 stanovanji gradila tri leta. Kako bo Maljevac takoj začel gradit 5000 stanovanj, z naslednjim letom še 3000, zatem pa še 3000, meni ni jasno. Kdo bo gradil? Sužnji, udarniki? Kje se bo gradilo? Ljudje danes za nekaj m² keramičarja čakajo po dva meseca.”

Zanimiv podatek je navedel tudi bivši minister za infrastrukturo in prostor ter aktualni poslanec SDS-a Zvonko Černač: “Vlada, ki jo je vodil Janez Janša, je spomladi 2021 potrdila poslovni načrt SSRS do 2025 v okviru katerega bo do leta 2026 pridobljenih 5.000 neprofitnih stanovanj. Približno tisoč letno. Tovariši pa sedaj veselo režejo trakove na otvoritvah. Prvi je bil Lukec v MB (400 stanovanj).” Za pojasnilo smo se obrnili še na gradbenega strokovnjaka, ki se javno ne želi izpostavljati, njegovo ime pa hranimo v uredništvu: “Vsi vemo, da je to, kar govori Maljevac skoraj nemogoče. Vsi, ki se spoznajo na gradnjo stanovanj se strinjajo, da gre za preveliko javno naročilo v tako kratkem času.”

“Obenem je trenutno gospodarstvo pregreto in ima že samo po sebi dovolj naročil. Zadevo bi bilo potrebno izpeljati, ko bo manj povpraševanja.” Za občutek je navedel, da je za hišo s 150 m² potrebnih do 4000 ur gradnje, za serijsko grajena stanovanja pa nekoliko manj. Za stanovanja velikosti okoli 50 m² bi verjetno potrebovali 800 ur. Ključni problem je v tem, ker je potrebnih veliko število operativnih ur … Strokovnjake je potrebno dodatno angažirat, v gradbeništvu pa že tako primanjkuje delovne sile. Ključna je določitev prioritet in ključno se je zavedeti, da se je ob načrtovani gradnji javnih stanovanj potrebno odpovedati drugim projektom, na primer gradnji podjetij, cest.

Javna naročila ni smiselno izpeljati, ko je dela preveč!
Treba se je zavedati, da je v javnih službah že sedaj preveč zaposlenih … Zato bi bilo bolj smiselno graditi podjetja … Za gradnjo javnih stanovanj je potrebno najeti ljudi, ki so že zaposleni v gradbeništvu na drugih projektih oziroma v industriji, ki ustvarja dodano vrednost. Ravno tako nove investicije dodatno dražijo stanovanja. Načrtuje se jih v času, ko je gospodarstvo že pregreto! Bolj smiselno bi bilo graditi čez dve leti, ko bo kriza, ko ne bo drugega dela. Sedaj bi gospodarstvo še bolj pregrevali s prekomernimi javnimi naročili!

Domen Mezeg