Gradnja kanala C0 nima potrebnih soglasij, ima pa eno – podporo Golobove vlade

Poslanca SDS Andrej Kosi in Anja Bah Žibert v oddaji Tema dneva.

Po več kot peturni nujni seji odbora za okolje in prostor, ki je bila na pobudo Slovenske demokratske stranke namenjena razpravi o sporni gradnji kanala C0, bi po besedah poslanke SDS Anje Bah Žibert “človek pričakoval, da se bodo stvari zapirale, ampak se na novo odpirajo,” je dejala v tokratni oddaji Tema dneva in dodala, da je vedno več argumentov, ki pričajo, da ta projekt ne bi smel potekati in bi bila država dolžna, da ga ustavi.

“Dejansko gre za gradnjo kanalizacije preko strogega vodovarstvenega režima,” je dejal poslanec Andrej Kosi, ki opozarja, da lahko pride do nesreče oziroma razlitja fekalij, s čimer se ogroža pitna voda. Pojasnil je, da gre za vodonosnik, ki napaja tri vodna omrežja za več kot 300 tisoč ljudi, zaradi česar taka gradnja ni dopustna. Poleg tega gradnja poteka skozi zasebna zemljišča, za kar graditelji nimajo dovoljenja, ne glede na zanikanja, češ da imajo vsa potrebna dovoljenja za gradnjo.

Golobova vlada ščiti interes Jankovića
Poglejte, dejstva so naslednja, ta projekt nima narejene presoje vplivov na okolje, ki bi jo moral imeti, nima okoljevarstvenega soglasja, pa bi ga moral imeti, nima odobritve lastnikov zemljišč, ampak z njimi država raje obračunava in jih obravnava kot nekoga nebodigatreba in ne tiste, ki dejansko ščitijo svoja zemljišča in čisto pitno vodo, je bila jasna Bah Žibertova. Opozorila je, da projektu manjkajo številna soglasja, nenazadnje tudi nima soglasja Inštituta za javno zdravje, ki je prav tako podalo negativno mnenje. “Ima pa nekaj in zgolj nekaj, popolno podporo Golobove vlade in samo zato tukaj gre,” je bila kritična poslanka Anja Bah Žibert.

“In zdravniki in številni strokovnjaki so opozarjali, da je gradnja nevarna,” je dejala voditeljica Aleksandra Jug, ki je gosta vprašala po argumentih, ki so jih navedli na nasprotni strani. Kosi je pojasnil, da se njihovi argumenti “ponavljajo kot pokvarjena plošča”. Nasprotna stran trdi, da bodo s tem odpravili problem več kot 6 tisoč greznic, medtem ko so zamolčali bistvo, in sicer da te greznice niso ogrožale pitne vode, pri čemer je Kosi pojasnil, da gre za precej oddaljene greznice, ki bi jih zdaj združil v en cevovod, to pa speljali v neposredni bližini pitne vode. Pravijo, da imajo pravnomočna gradbena dovoljenja, da inšpekcije niso ugotovile nepravilnosti in da zaradi tega lahko gradijo,” je dejal.

Koalicija je glasovala proti sklepu, ki ga je leta 2019 sama sprejela
V SDS se zavedajo, da je potrebno zaščititi čisto pitno vodo in očitno ni bilo dovolj, da je to zapisano v Ustavi, poslanka meni, da je nujno potrebno ukrepati, ko gre zares. “Ogrožena je čista pitna voda za več kot 340 tisoč ljudi in tukaj je potrebno prišteti tudi dnevne migrante, turiste, dijake in študente, ki prihajajo v to mesto, je pojasnila Bah Žibert, ki je dodala, da je bilo na seji videti, da koalicija sploh ni razpravljala, in najbolj žalostno je bilo, da so priporočila, o katerih me sprašujete, med drugim bila tudi ponovno priporočilo, da se upoštevajo sklepi, ki so bili sprejeti že leta 2019, ki jih je že takrat Državni zbor sprejel soglasno,” je pojasnila poslanka. Povedala je, da so takrat sklepe podprli tako poslanci Levice, poslanci SD kot takrat Šarčeve stranke in stranke Alenke Bratušek. “Te so danes združene v Svobodi in danes so dobesedno glasovali tisti, ki so bili prisotni proti lastnim sklepom, ki so jih nekoč sprejeli,” je dejala poslanka, ki je še enkrat izpostavila ključni cilj vsega – da se ustavi gradnja kanala C0, da se pridobi vsa potrebna soglasja in če teh ni, se pač poišče drugo pot, ki ne bo ogrožala “tekočega zlata, čiste pitne vode,” je bila jasna.

Čisti populizem Levice
Voditeljica ob tem izpostavi, da je zanimivo, da je Levica tukaj glasovala proti načelom, ki jih sama zagovarja, sploh ko vemo, kakšna so njihova stališča do kmetov. Poslanka SDS to komentira, da se v “tem primeru vidi čisti populizem Levice, takrat, ko je treba biti glasen in so nekako skriti v opoziciji ali pa so nadvladna stranka, takrat so glasni in so tudi zahtevali skupaj z nami, da se projekt ustavi, danes pa, ko bi lahko pomagali, pa jih na sejo sploh ni bilo, prav tako niso dali podpisov za preiskovalno komisijo, na drugi strani pa je enako žalostna odločitev SD, ki so bili na seji, pa so glasovali proti priporočilom,” je dejala poslanka in izpostavila, da je bil proti prav tisti, ki je leta 2019 nasprotoval gradnji in dejal, da “če nekdo ima pravnomočno gradbeno dovoljenje, še ne pomeni, da je tudi zakonito”.

Tanja Brkić