Svobodnjaki zlorabljajo zgodovino za politične potrebe

Poslanec GS in lan vodstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Martin Premk (Foto: STA)

“Predlog vlade oziroma Svobode je ponovni primer zlorabe zgodovine za politične potrebe,” je poudaril zgodovinar dr. Stane Granda  – v poslanski skupini Gibanja Svoboda so namreč pripravili osnutek zakona proti poveličevanju fašizma, nacizma in kolaboracije, na tretji totalitarizem pa so ponovno čudežno pozabili. Spomnimo, Resolucija Evropskega parlamenta enotno obsoja vse tri totalitarizme kot enakovredno zavržne, pri nas pa so je leva politična opcija podpori te resolucije na vse kriplje izogibala. “Civiliziran svet pozna tri totalitarizme in jih enako obravnava. Slovenija tega mi sposobna,” je opozoril Granda.

V poslanski skupini Gibanja Svoboda so pripravili osnutek zakona proti poveličevanju fašizma, nacizma in kolaboracije. Podporo zakonu izraža tudi predsednica državnega zbora. Osnutek dokumenta so poslali na ministrstvo za notranje zadeve, ki pa se do njega še ni opredelilo, so včeraj pisali v Delu, kjer so tudi pojasnili, da se je pri pripravi zakona angažiral predvsem poslanec Gibanja Svoboda (prej poslanec SD) Martin Premk, ki je doktoriral iz sodobne zgodovine in je tudi član vodstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. “Nacizma in kolaboracije praktično nihče ne poveličuje. Kar bi res potrebovali, pa je zakon proti poveličevanju socializma in revolucije,” je ob tem opozoril dr. Žiga Turk – zopet je namreč prišlo do tega, da so totalitarizem, ki je bi na naših tleh še najbolj prisoten, namenoma pozabili.

“Že bežen pogled kaže, da gre za enega najbolj nevarnih zakonov, ki ga predlagajo v tem mandatu, pa tudi eden najbolj zavržnih,” je v Demokraciji, ocenil Gašper Blažič, ki je dodal, da je očitno v ozadju tudi interes Levice, ki je najbolj zagreta podpornica ohranjanja in razvijanja revolucionarnih izročil. Če bi bili v koaliciji dosledni, bi prepovedali vse totalitarne simbole, tudi rdečo zvezdo, s katero se kiti nestrpna Svetlana Makarovič. Tega filma pa ne bomo videli, kajti sedanja vladna koalicija očitno svojo politiko gradi na izročilu leninistične revolucije. To se je pokazalo navsezadnje tudi pri likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ter pokopu nekdanjega šefa zločinske Udbe Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi, je še spomnil Blažič.

Foto: STA

“Podpiram sprejetje zakona. To se mi zdi pomembno zaradi jasnega sporočila, kaj je dopustno in kaj ne. Že sum, ki kaže na ponavljanje zgodovine pod nacističnimi in fašističnimi simboli, je nekaj, čemur se moramo upreti prav vsi, z vsemi legitimnimi sredstvi,” je dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki se ji rdeča zvezda očitno ne zdi prav nič sporna. Na ministrstvu se medtem še niso odločili, ali bi bilo treba vložiti poseben zakon proti poveličevanju fašizma, nacizma in kolaboracije ali bi bil dovolj ustrezno dopolnjen zakon o varstvu javnega reda in miru. Na vprašanje poslanca SDS Andreja Hoivika, ali bodo ob pripravi zakona o prepovedi simbolov totalitarnih režimov prepovedali tudi uporabo rdeče zvezde kot simbola komunističnega režima, je ministrica Dominika Švarc Pipan pred časom odgovorila, da rdeča zvezda ni simbol komunizma, ampak simbol narodnoosvobodilnega boja.

Predlog vlade oziroma Svobode je ponovni primer zlorabe zgodovine za politične potrebe
“Civiliziran svet pozna tri totalitarizme in jih enako obravnava. Slovenija tega mi sposobna,” je opozoril zgodovinar dr. Stane Granda, ki je pojasnil, da Slovenija vsaj delno označuje povojne poboje kot zločin, zločincev pa ni sposobna identificirati. Celo pismene ukaze o povojnih pobojih, Titovo osebno nadzorstvo, ko je bil koncem maja v Sloveniji, zanika. Po njegovem mnenju bi bilo treba ponovno odpreti vprašanje, zakaj se Charles de Gaulle ni hotel srečati osebno s Titom. “Prepovedati in preganjati bi bilo treba nošenje simbolov in čaščenje odgovornih za zločine. Napis naš Tito na Sabotinu, ki simbolizira sedanjo vlado, bi moral izginiti. Tudi ostalo. Prepovedati bi morali tako simbole, kot zanikanje zločinov. Predlog vlade oziroma Svobode je ponovni primer zlorabe zgodovine za politične potrebe,” je bil jasen Granda, ki je prepričan, da enako velja tudi za kolaboracijo. “K njej pa je treba prišteti tudi kolaboracijo komunistov z nacizmom v Sloveniji do napada na SZ, ki je sprožila znameniti partijski razkol,” je opozoril in pojasnil, da imamo dokumentirane in celo fotografirane stike partizanov z Italijani, prav tako stike z generaloma Ceruttijem ter Gambaro v Vrhunčevi vili, agentom obveščevalne službe Ovra (Ovra je italijanska predhodnica nemške tajne policije Gestapo, najverjetneje ime je bilo “Organizacija za budnost in zatiranje protifašizma”), ki je pomagal pri streljanju talce. Tudi dogovarjanje z nemškim okupatorjem o skupnem boju v slučaju angloameriškega izkrcanja v Istri, ki je tudi znanstveno dokumentirano, mora biti vključeno.

prof. dr. Stane Granda (Foto: STA)

“Glede na politične razmere v Sloveniji, je pričakovati novo ponarejanje zgodovine. Ker argumenti in resnica nič ne veljajo, je edina rešitev v internacionalizaciji. Partizani imajo namreč na vesti ne samo tigrovce in vidne primorske antifašiste, ampak tudi pripadnike zahodnih zaveznikov. Dokumentirano je celo antižidovstvo,” je opozoril Granda, ki je poleg tega tudi mnenja, da bi morali bolj in glasneje  obravnavati tudi pristaše Putina ali pa Jankovićev rasizem glede ižanskih Romov.

Sara Bertoncelj