Gre pri kadrovanju neznanega bankirja za Golobovo plačilo za molk?

Nekdanji bankir Borut Vujčič in predsednik vlade Robert Golob (Foto: Kabinet predsednika vlade-STA/Xing.com)

Za naslednji torek, 14. februarja, je sklicana skupščina Intereurope, ki je hčerinska družba Pošte Slovenije. Portal Požareport pa danes poroča, da bo za novega člana nadzornega sveta imenovan avstrijski državljan Borut Vujčič, neznani nekdanji bankir, ki sicer živi v Ljubljani.

Namesto Sebastijana Gostečnika bo novi nadzornik Borut Vujčič. “Nadzornika kot predstavnika kapitala sicer formalno predlaga Pošta Slovenije oziroma novi predsednik uprave Pošte Slovenije Marko Cegnar,” razkriva portal in ob tem spominja, da na tej ravni kadrovanje v glavnem ne poteka mimo predsednika vlade Roberta Goloba. Pri tem se po navedbah Bojana Požarja tudi na Pošti Slovenije slišijo in širijo govorice, da naj bi pri kadrovanju Vujčiča šlo za “Golobovo plačilo za molk”, povezano z razvpitimi balkanskimi posli GEN-I, ko je podjetje še vodil Golob.

Zanimivo pa je, da so iz življenjepisa Boruta Vujčiča razvidni njegovi številni bančni položaji v Črni gori, kar sovpada tudi s časom domnevnega kanaliziranja denarja iz GEN-I Beograd na Kosovo in tudi v Slovenijo. Kanaliziranje denarja iz GEN-I v času, ko je podjetje vodil Robert Golob, se naj bi po uradnih podatkih črnogorske Agencije za preprečevanje pranja denarja začelo prek skrivnostnega podjetja MB Consulting v lasti kosovskega podjetnika in diplomata Martina Berišaja, registriranega leta 2016 v Podgorici.

Vujčič je v Sloveniji sicer registriran kot samostojni podjetnik z dejavnostjo poslovno svetovanje, predstavlja se tudi kot zasebni investitor. Iz spletne baze Bizi.si pa je razvidno, da kot s. p. nima odprtega transakcijskega (bančnega) računa ali ta ni javno dostopen. Informacija o tujih računih pa je dostopna samo naročnikom.

Da nima transakcijskega računa, potrjuje tudi Ajpes, kot samostojni podjetnik v Ulici Janeza Pavla II. 12 v Ljubljani je bil vpisan 22. decembra 2021. Ni zavezanec za davek na dodano vrednost, bilance doslej še ni oddal. Pred leti je bil direktor SKB Leasing.

Naslednja novinarska vprašanja smo poslali predsedniku vlade in Pošto Slovenije. Ko odgovore prejmemo, jih bomo naknadno objavili.

Spoštovani,

na plano je prišla informacija o tem, da bo na naslednji skupščini Intereurope, sklicani za 14. februar, za novega člana nadzornega sveta imenovan nekdanji bankir Borut Vujčič.
Mar drži informacija, da bo Vujčič zasedel mesto člana nadzornega sveta na izključno željo direktorja Pošte Slovenije? Gre morda tukaj za kadrovanje na željo premierja?
Glede na to, da Vujčičevi bančni položaji v Črni gori sovpadajo s časom domnevnega kanaliziranja denarja iz GEN-I Beograd na Kosovo in tudi v Slovenijo, nas zanima, ali je do njegovega izbora prišlo z namenom plačila za molk? Portal Požareport namreč navaja, da naj bi se pojavljale govorice (tudi na Pošti Slovenije), da gre za plačilo za molk.

Moja Dolenjska/Sara Kovač