Gre za etičen in socialen ukrep: Stranka SDS v parlamentarni postopek znova vložila predlog zakona o znižanju DDV-ja

Foto: STA

Poslanska skupina SDS je v DZ znova vložila predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, s katerim želi stopnji davka na dodano vrednost (DDV) vrniti na predkrizno raven. Predlagajo vrnitev splošne stopnje DDV na 20 odstotkov in nižje stopnje DDV na 8,5 odstotka, ob tem pa še uvedbo druge nižje stopnje, v višini pet odstotkov.

DDV najbolj prizadene tiste z najnižjimi prihodki
V poslanski skupini SDS izpostavljajo, da so bile z novelo Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2013 in 2014 v letu 2013 določene višje stopnje davka na dodano vrednost (DDV). Splošna stopnja se je povišala z 20 na 22 odstotkov, znižana stopnja pa se je povišala z 8,5 na 9,5 odstotka. Dvig DDV je bil v tem zakonu določen kot časovno omejen ukrep, ki naj bi veljal do leta 2015. Vendar pa je nato vlada dr. Mira Cerarja v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1I) predlagala, da višje stopnje DDV postanejo trajne. Koalicija strank SMC, DeSUS in SD je na seji državnega zbora, ki je potekala 18. novembra 2015, ta predlog zakona oziroma uzakonitev višjih stopenj DDV kot trajne tudi sprejela. Uzakonitev trajno višjih stopenj DDV je bila nerazumljiva, nepotrebna, predvsem pa socialno krivična. DDV je namreč regresiven oziroma nesocialni davek, ki najbolj prizadene tiste, ki imajo najmanj, saj ga ti, glede na svoje prihodke, plačajo največ.

Ob tem v SDS poudarjajo, da je Slovenija v letu 2014 beležila 3-odstotno gospodarsko rast, v letu 2015 2,3-odstotno, v letu 2016 3,1-odstotno, v letu 2017 4,9-odstotno, v letu 2018 pa naj bi gospodarska rast znašala 4,4 odstotka. Poleg višanja gospodarske rasti je Slovenija beležila oziroma beleži tudi višanje prihodkov v državnem proračunu. Tako se v letu 2018 pričakuje kar za 1,2 milijarde evrov več prihodkov v državnem proračunu, kot pa jih je bilo v letu 2014.

Gre za socialen in etičen ukrep
DDV se pobira od končnih potrošnikov takrat, ko kupijo blago ali storitev. Tako dejansko ves davek plačajo končni potrošniki, veliko teh potrošnikov pa je državljanov z najnižjimi dohodki, ki jih ta davek najbolj prizadene. Zato bi bilo pravično, socialno in etično, da se stopnji DDV povrneta na predkrizno raven. Znižanje stopenj DDV ne bi razbremenilo samo socialno najbolj ogroženih državljanov, pač pa bi spodbudilo tudi potrošnjo, kar bi ugodno vplivalo na gospodarsko rast ter konkurenčnost in s tem v končni fazi tudi na prihodke v državnem proračunu. Poleg tega pa ima Slovenija v primerjavi z državami Evropske unije visoko obremenitev potrošnikov z DDV tudi zato, ker nima dveh znižanih stopenj DDV, kot jih imajo številne druge države Evropske unije, nima pa tudi super znižane stopnje DDV, kot jo imajo na primer Irska, Španija, Francija, Italija in Luksemburg.

V poslanski skupini SDS s predlogom zakona o davku na dodano vrednost predlagajo znižanje stopenj DDV na predkrizno raven. Cilj predlaganega zakona je tudi uvedba druge nižje stopnje DDV v višini 5 odstotkov.

V poslanski skupini SDS tako predlagajo, da tudi v Sloveniji, tako kot v številnih državah EU, uvedemo oziroma uporabljamo dve znižani stopnji DDV. Prvo nižjo stopnjo DDV predlagajo v višini 8,5 odstotka (znižanje z 9,5 odstotka na predkrizno raven), drugo nižjo stopnjo pa v višini 5 odstotkov, kolikor je najnižja stopnja, ki je v direktivi še dopuščena. V zakonu je predlagana nova razvrstitev dobav blaga in opravljanje storitev, za katere se lahko uporabi nižje stopnje, in sicer v kategorije, za katere bi se uporabila 8,5-odstotna stopnja DDV, in kategorije, za katere bi se uporabil 5-odstotni DDV. Nadalje predlagajo, da Vlada RS predlaga Svetu Evropske unije, da v seznam blaga in storitev iz Priloge III Direktive, torej za tiste, za katere je dovoljena nižja stopnja, uvrsti tudi otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine ter gasilsko opremo. Če bi bilo to sprejeto oziroma realizirano, bi se te kategorije v Sloveniji obdavčilo z drugo znižano stopnjo DDV v višini 5 odstotkov. Predlagajo tudi, da se za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja določi nižja stopnja DDV v višini 5 odstotkov. Pravno podlago za tak predlog imamo v 102. členu direktive, ki določa, da lahko po posvetovanju z odborom za DDV vsaka država članica uporablja nižjo stopnjo za dobave zemeljskega plina, električne energije ali daljinskega ogrevanja. Z novelo zakona v SDS predlagajo tudi znižanje splošne stopnje DDV na predkrizno raven, in sicer z 22 na 20 odstotkov.

C. Š.

 • samotoje

  Podpiram. Zvišanje DDV je bilo začasen ukrep.

 • Simon Novak

  Lepo, SĐS, samo vedno znova pozabljate, da ste v opoziciji in se potem ne vedite kot stranka, ki vlada, ker ne vladate in nikoli več ne boste. Potem pa boste spet igrali Kalimerkote in užaljeno kazali na vlado, ker vam ne bodo potrdili tega skrupucala od zakona. Samo se delate junake, da želite znižati DDV, da bi vas ljudje videli kot heroje, ampak tako zelo prozorni ste že postali z vašimi ravnanji

  • branči

   bolje biti v opoziciji, kot retardiran rdeči imbecil na oblasti, z njihovimi podporniki ala simon!

   • Simon Novak

    A sedaj pa vam je naenkrat bolje biti v opoziciji, Brankec, ha ha ha

    • branči

     kreten, a ti je že kdo razložil, zakaj je levi del možganov manj razvit, kot desni?

     • Simon Novak

      Ne, ti mi razloži, Brankec

     • branči

      pametnemu zadostuje beseda, tepcu sto odgovorov ne more razsvetliti njegove zaplankanosti!

     • Simon Novak

      Potem pa mi z besedo povej, Brankec

  • Gr Enze

   SIMON NOVAK TI SI EN VELIK BEDAK !

   • Simon Novak

    Če ni odgovora, sledijo žalitve, tipično za zahojenega đešnjaka

 • pajot

  Ga bojo sprejeli? Odgovor je ne,ker se jim jebe za reveže in socialno šibke.

  • Simon Novak

   Tega zakona zagotovo ne, sem pa tudi sam za znižanje DDV, ampak ne pod “pokroviteljstvom” SĐS

   • Franjo Trojner

    Luknjasta zakonodaja in nikakršen nadzor s strani pristojnih organov sta glavna vzroka, da gre v naši državi skoraj vse narobe!
    Nobenega reda ni, za kar je odgovorna vlada, ministri, lokalna/občinska oblast, torej je znova zatajila izvršna veja oblasti, kakor tudi zakonodajna DZ, ker ne sprejema kvalitetnih zakonov in pravosodna, ker ni politično nepristranska in kot tašna ni zmožna obsoditi tolovajev vseh vrst.
    Levičarji, ki ste tudi v novi samostojni in baje demokratični državi non stop na oblasti, se odkrito vprašajte, kaj vse počnete narobe, da je naša država vse bolj v razsulu in vsak dan vaše vladavine bolj oddaljena od našega tako željenega ideala Švice?

    • Simon Novak

     Vlada ni odgovorna za luknjasto zakonodajo, ker vlada komaj dobre 3 tedne

     • Franjo Trojner

      Bejži no, glavnino Šarčeve vlade tvori prejšna Cerarjeva vlada, torej v zadnjih 4 letih in 3 tednih in v vseh vaših levih vladah prej niste levičarji na oblasti bili sposobni narediti čisto nič pametnega za državo in narod, kar se odraža v katastrofi, ki nas je z vašim Šarcem in njegovo levo vlado doletela.
      Kakorkoli obrnemo si tudi v prvi samostojni državi vsega Slovenskega roda lahko vsi levičarji mirne duše pripišete vse zasluge za:
      – za miniranje lustracije
      – za zafurano tranzicijo
      – za šibko demokracijo
      – za nepravno/globoko državo
      – za prezadolženost države, 1 milijardo € namenimo za vračanje dolga iz državnega proračuna vsako leto.
      – za megalomansko bančno luknjo
      – za pranje 1 milijarde € v državni banki
      – za mizerne plače
      – za prevelike davke
      – za mizerna izplačila za minulo delo/penzije
      – za nedelujočo delavsko zakonodajo
      – za rodeče sindikate, ki se borijo za svoje plače in prvilegije, delavce pa so prepustili v nemilost rodečih tajkunov.
      – za bebasto arbitražo in nato še za njeno miniranje
      – za nepoštene volitve
      – za ukradene volitve
      – za beg možganov iz države
      – za veliko stisko 400 000 naših revnih sodržavljanov, ki so tudi pogosto lačni in prezebli, ter po zaslugi politične levice oropani vseh možnosti, da jim bo v kratkem kaj bolje
      – za katastrofalno politiko ilegalnih migracij
      – za levici servilne dominatne medije
      – za zatrt zdrav dialog znotraj naše družbe, ker fanatično in agresivno napadate vse okrog sebe, ki ne mislijo enako kot vi, za obračunavanje z drugače mislečimi uporabljate državne represivne organe, katere vodijo vaši kadri.
      – za zamujeno priližnost, da bi naša država v doglednem času lahko postala, kot druga Švica.
      – za zamujeno priližnost, da bi naš narod lahko prvič po letu 1941 postal zares enoten.
      – za fanatično nasprotovanje resoluciji komisije sveta EU, ki izenačuje vse tri totalitarizme: fašizem, komunizem in nacizem.
      – za vse pogostejše brutalne napade na RKC in vernike
      – za fanatično nasprotovanje tradicionalni družini
      – za fanatično nasprotovanje vsemu kar diši po DOMOLJUBJU /OSAMOSVOJITELJIH IN OSAMOSVOJITVENI VOJNI.
      – za fanatično nasprotovanje naši tradiciji, navadam, načinu živlenja …
      – za fanatično nasprotovanje pravici do pokopa in obeležja vsem žrtvam divjanja komunizma na naših tleh.
      – za uničenje večine arhivov bivše totalitarne oblasti, ki bi pokazali na imena in priimke vseh tistih, ki so počeli raznorazne svinjarije svojemu in tujim narodom.
      – za itd………., lahko bi našteval do jutri in še in še….In res je Miha, kjer levičarji kolo vodite se vedno na veliko kršijo človekove pravice in svoboščine, revščina in teror je vaš domet, čemur je priča tako ex Jugoslavija, kot danes S Koreja, Kuba, Venezuela in žal vsak dan bolj tudi Slovenija.

     • Simon Novak

      Ja, vsi zakoni so bili napisani v zadnjem času, Franček

     • Franjo Trojner

      Čuj v zakone in zakonodajo se ti očitno nič ne spoznaš in brati kot vse kaže tudi ne znaš Simonček?
      Franjo je moje ime, oče je bil Franc in svak je Franci , tudi Franček je lepo, možato ime in je bilo v Avsroogerski monarhiji pogosto tu na Štajerskem, kar pa tebi nevednežu gotovo ni poznano. Sicer pa od levičarja tvoje očitno čisto nerazgledane vrste, kak bolj vsaj približno normalen komentar nikoli tudi nisem pričakoval.
      Bog s teboj in tvojimi bubami v glavi.

     • Simon Novak

      Franček, ni Boga

     • Andrej

      Je čisto brez veze. Njega ne zanima drugega kot teženje. Uspelo mi ga je blokirat in zdaj imam mir.

     • Simon Novak

      Ja, Andrejček, resnica boli

   • branči

    kreten na n’to potenco! a je tvoja stara mama zatrjevala “moj simon pa obeta, od njega bo nekaj velikega?” ukrep ima ekonomski učinek, ne glede na to, kdo ga predlaga! z levimi rdečimi možgani drugega, kot tak komentar ni za pričakovati!

    • Simon Novak

     Brankec, đešnjaki ne boste vlagali zakonov, ker ste, absolutni zmagovalci volitev, v opoziciji

 • Vera

  SDS daje vedno odlične predloge, toda kaj pomaga, če jih je prejšnji ” vladni trojček ” zavračal , sedanji ” šestorček ” je pa še slabši !

  • Nocoment20.04

   g. Verica od predlogov in besed bos imela zaradi SDS , drugi nesec, se enkrat vecjo penzijo

   • Vera

    Kaj te pa briga ?

 • Artur

  “Priloženo dokumentarno gradivo ni za “desne” konformiste morda pa bo takrat to za njih vredno pozornosti, če bo stranka SDS v parlamentarni postopek nekoč vložila zahtevo za institucionalno ukrepanje proti temu kriminalnemu početju njihovih globalnih” “stricev iz ozadja” proti človeštvu oziroma proti našem narodu .

  Strupeno zapraševanje NWO kriminalcev na našem nebu včeraj ob 8 uri.
  http://shrani.najdi.si/?q/Z2/2v3RNA5O/pa040005.jpg
  http://shrani.najdi.si/?0/zd/3fN3AKGm/pa040004.jpg
  http://shrani.najdi.si/?s/qV/3qxqzokV/pa040003.jpg

  https://www.youtube.com/watch?v=luTQ3YPcF48
  https://www.youtube.com/watch?v=Mc97VUMpWwQ
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=9z0wErq7bIo
  https://www.youtube.com/watch?v=vtoqfNXTTHE

  • lojze

   K stvari, javnoskledarski ekolog!

   • Artur

    H kakšni stvari ? A ne razumeš mojih prispevkov pa se ti jih ne zdi vredno niti pogledati?

    • lojze

     1. naslovni članek govori o drugih stvareh,
     2. sem pogledal, žal so to fake nebuloze ljudi, ki nimajo kaj početi in ne živijo od dela svojih rok (ali glave),
     3. ne mislim nič slabega o tebi, si pač “napumpan” z napačnimi informacijami. Dejstva, novice, informacije je potrebno tudi preveriti in uporabiti kmečko pamet, npr:
     -zakaj ob vseh ekoloških strahotah danes živimo še enkrat dlje kot pred sto leti,
     -zakaj levičarji vedno iščejo religiozne rešitve upanja v boljši svet, ki ga nikoli ne ustvarijo
     itd.itd. zdaj pa na delo, da bom lahko plačal davke!

     • Artur

      No potem ti serviraj pravilne informacije, ker po tvoje Dane Wigington nima pravilnih in kao trosi nebuloze saj si menda večji strokovnjak od njega, ki že 15 let proučuje to zločinsko početje mar ne ? Da slišimo tvojo strokovno razlago tega početja, da vidimo kaj naj nebi bile fake news. A ja priporočam, da se za to obrneš na ARSO in nam serviraš njihove “strokovne ugotovitve”.

      https://www.youtube.com/watch?v=utMQ6y-65qE&t=688s

      To spodaj je po tvoje nekaj kar nam vaša NWO globalistična tovarišija sipa za boljše zdravje in počutje iz rezervoarjev z oznakami pozor biološka nevarnost v njihovih letalih ” ja to bo verjetno vitaminizirano mleko v prahu z ostalimi za zdravje zelo pomembnimi minerali ipd. kako so obzirni in dobrohotni mar ne” “sami dobrotniki” ?
      “A ja v drugem videu se vidi menda navadne kondenzacijske sledi a ne , ja ta pilot je res stručko malo pavzira motor malo ga zažene pa še vedno normalno leti super res” .
      https://www.youtube.com/watch?v=E0c7D48sTiY&t=19s
      https://www.youtube.com/watch?v=luTQ3YPcF48

      Dejstva, novice, informacije je potrebno tudi preveriti in uporabiti kmečko pamet, npr *????!!!
      -zakaj ob vseh ekoloških strahotah danes živimo še enkrat dlje kot pred sto leti ???!!!
      ——————————————————————————————————–
      Zakaj so ljudje zadnje čase vse bolj bolani poleg vsega kar nam vaša korporacijska farmacija nudi ?

      -zakaj levičarji vedno iščejo religiozne rešitve upanja v boljši svet, ki ga nikoli ne ustvarijo ???!!!
      ————————————————————————————————————

      Ja tudi mene zanima zakaj so tako religiozni tudi jaz jih ne razumem zakaj rešitve še vedno iščejo v “idealnem komunizmu” in vanj še vedno silijo kot prde v grivo.
      Kdo ustvarja boljši svet pa bi se dalo na dolgo in na široko razpravljati ampak ne s tistimi ki pristransko za vsako ceno navijajo za ZDA UN NWO “dobre strice iz ozadja” ki (našim)levim in desnim politikantskim hlapcem diktirajo kaj smejo in kaj ne smejo (gucniti o strupenem zapraševanju našega ozračja) med drugim.

 • Nocoment20.04

  Najlazi se je hinavsko delat fine iz opozicije. Zdj se bo takoj Levica ogladila da oicialno pomoc dvignejo na 1000€.
  SDS svetujem vam, da ste tiho, ker loh ponudite se tok dobr predlog pa ne boste nardil vtisa sam vecje sranje kot ze je boste nasral.

  • Andrej

   Tale Janša je pa res kerlc. NsI je sesul, pa SMC je sesul, pa kriv je, ker ga je levica izključila, pa kriv je, ker ga je Zoki po Murgeljskih navodilih proglasil za največjega državnega sovražnika….
   Pa kriv je, ker ni mogel sestavit take vlade, ki bi bila v službi ljudi in so sedaj Šarčevi z Venezuelci sklenili pakt. Pa kriv je, ker je sprejel ustrezno mesto v opoziciji in to vlogo tudi opravlja.
   Kriv je, ker ni mogel sestaviti vlade. Hinavec je, ker je v opoziciji.
   No, pomagaj mi, česa je še kriv.

   • Nocoment20.04

    Te je pa custveno sesul, k se si tko raspisal. On je invazijska vrsta za opozicijo jo je prepravil, kot bodo siptarji invazivno Slovenijo.

    • stajerc5

     A ti je slucajno kdo razlozil, kaj pomeni izraz invazivno? Verjetno si bruc v FDV,pa se se nisi naucil dolocenih “zakompliciranih” izrazov. Saj bo se enkrat bolje, drzi se Bavcona in Mencingerja, vsaj dokler te ne vrzeta v Ljubljanico…

     • Nocoment20.04

      Cudne taktike se posluzujete jansisti. Nelogicne! Dostudirate po Bavconovem in Mencigenrjevem studijskem planu, se zaposlite v DU in pluvate po ladtni izobrazbi. Kdo bi vas razumel. Probajte napisat prosno za zaposlitev v zasebno firmo in not navedte da mate Bavconovo pravno al Mencigerjvo ekonomsko Uneverzitetno izobrazbo, ki je total komunisticna. Romana Tomc al Zver naj v EU parlamentu javno povesta, da nista sposobna z levicarsko izobrazbo. Da jih cudi, da ju placujejo s tako izobrazbo 20tisoc€ na mesec.

     • stajerc5

      Uhhhh, nisem si mislil,da bom v prvem zadel v crno. A fejst boli?

    • Vera

     Nehaj nakladati !

   • sodnikisozločinci

    Kriv je, ker se Mesec vrti okoli Zemlje in ne Zemlja okoli Mesca…

 • Nocoment20.04

  Zadnic sm poslusal omizje na HRT1. Plenkoviceva vlada je kosarici nujnih dobrin znizala davek na izredno nizko vsoto.
  Jansa pa se vlade ni mogel sestavt, ker je pred predsedniskim volitvam zjebal Ljudmilo in Nsi, da ne govorim o pluvanju po SMC, ki bi danes skupaj vladal.

  • Vera

   Ne zavajaj ljudi , saj je Janša povabil vse stranke na razgovor, toda ” šestorček ” je bil že nastavljen, zato niso niti odgovorili . Pojma nimaš !

   • Nocoment20.04

    A ti vabis sosede na dom, ki o teb po Vas razlagajo da si komunisticna lopovska kurba?

  • Aton

   O Ljudmili. Kriv si ti, ker je nisi volil!

 • Caetano

  V primeru politicnega procesa Patria so zacele padati prve odskodnine bivsim politicnim zapornikom v formalno demokraticni Sloveniji…

  • xtc

   Pravilno,vendar bi bilo prav ,da bi te šle iz žepov kučanovih levih ovac.

 • if

  Predlog SDS in kritika Erazma B. Pintarja, izreka jo zoper stališče JPD, usmerjata državo na pot normalizacije, konkurenčnosti, blaginje.

 • Olga2345

  Bravo SDS! Predlog je resnično nujen!
  Levicarski talibani bodo raje davke dvignili kot da bi prisluhnili SDS in ljudem olajšali življenje!
  Vsi na lokalne volitve! Naženimo jih z lokalnega , nato pa se z državnega nivoja! Zavarujemo Slovenijo in njene državljane!

 • xtc

  Dejansko bio bilo trba DDV znižati na 15% in narediti enotnega,ttreba pa je znižati tudi ostale prispevke.
  Seveda levaki,bodo proti saj bodo “reševali” brezplačno javno zdravstvo(ki je dražje od onega v ZDA) in “socialno državo”,ki nas bo potopila.

  • 10mile30

   ojoj kaksne nebuloze. naše zdravstvo je dražje od tistga v usa? ne flancaj neumnosti. človek ki zboli za rakom, je velika verjetnost do bo umru revež. hiše prodajajo, jih dajejo po hipoteko, uglavnem stotine tisoče dolarjev zapravijo da bi se ozdravli. in ti ta dva sistema primerjaš?

   • Aton

    Še dobro, da ne potrbuješ ameriških zdravil. Zaenkrat! Brez njih bi ti še vedno puščali kri!
    (tvoji reveži v ZDA, ki morajo bolni prodati vse, bi lahko bili zavarovani. Pa ni obvezno… in denar je vabljiv – ti pa kar nadaljuj z neumnostmi)

    • 10mile30

     kr preseli se če je tako lepo tam

     • Aton

      Si ti tisti Miloševićev madžaron, ki nas je naganjal v Grac in Filadelfijo?

     • 10mile30

      ne, nč bat, noben vm nč noče.
      drgač pa jst o zdravstvenem sistemu, ti meni o tabletah.

    • mapu

     Anton, saj je zelo preprosto, vzameš npr. avtomobilsko zavarovanje, vsi plačujemo obvezno zavarovanje, če želiš pa kaj več potem uporabiš še kasko, kateri je pa tudi razdeljen (parkirišče, stekla, divjad, vandalizem, polovični kasko, polni kasko itd.)to bi lahko bil predlog.

 • sodnikisozločinci

  A ni zanimivo. Desničarska stranka se prizadeva za zakone, ki bi bili v korist revnih, levičarska vlada pa izvaja ukrepe za bogatenje kapitalistične elite na račun revežev.

 • RATATA

  Ta in podobne etične in socialne ukrepe se predlaga in vloži ter izvede dobro premišljeno kampanjo pred volitvami, ne pa 4 mesece po njih.

 • RATATA

  Zaenkrat bi bil nujen ukrep, sprememba plačevanha DDVja po plačani fakturi in ne naslednji mesec ko je bila po opravljenem delu faktura izdana, saj morda ne bo nikdar plačana.
  To hudo tepe podjetnike (finančna nedusciplina v kombinaciji s plačilom davja na DV po izdani fakturi) in ravno zaradi tega je mnogo podjetnikov že propadlo.

 • Aton

  DDvja ne bi zmanjševal. Nobena cena se ne bo znižala. Spremenili pa bi lahko dohodninsko lestvico (prevzeli avstrijsko)! In seveda se pridružim DDV se plača, ko se plača faktura. Tedaj bo država zaiteresirana za red!