fbpx

Gregor Golobič in Nataša Briški: Prvi je ustvaril klientelizem, druga pa zaradi njega lagodno živi!

Nataša Briški (Foto: STA)

Gregor Golobič, nekdanji vodilni politik strank LDS in Zares, je eden izmed tistih politikov, ki je nekoč imel največ vpliva na medije, novinarsko srenjo in prerazporejanje oglaševalskega denarja prek državnih podjetij v medije. Golobič je bil tako rečeno obseden z nadzorovanjem medijev, piše Požareport. Bili so časi, ko se kot novinar skoraj nisi mogel zaposliti, če z njim nisi imel nobenih vez, mediji pa brez njegovega soglasja niso mogli dobiti oglaševalnih pogodb s podjetji v državni lasti. Primer plačevanja novinarjev z davkoplačevalskim denarjem je primer Nataše Briški.

Prejšnji teden je parlamentarna preiskovalna komisija o eni največjih afer TEŠ 6 zaslišala nekdanjega politika LDS in stranke Zares Gregorja Golobiča, ki mu je spodletel poskus zavajanja glede korupcije, saj je ravno on tisti, ki je dolga leta soustvarjal korupcijsko – klientelističen model v državnih podjetjih, predvsem pa v medijih.

Golobič si je v dolgih letih vladavine LDS zgradil vplivno mrežo ljudi okoli najbolj pomembnih medijev, brez njegovega vedenja pa se ni zgodil ni en oglaševalski posel iz državnih podjetij v medijih. Sam je nastavljal in odstavljal tudi novinarje ter urednike, rezultat njegovega vmešavanja pa je tudi novinarka in levičarska aktivistka Nataša Briški.

Navijala je za Clintonovo, sedaj bo za Makovec Brenčičevo
Nataša Briški je ustanoviteljica in urednica spletnega portala Metina lista, kako je financirala portal, pa je skrivnost. Nekaj let je delala kot dopisnica za Pop TV iz Združenih držav Amerike, nato se je vrnila v Slovenijo kot družbena in politična aktivistka. Danes se predstavlja kot novinarka, ekspertka in aktivistka ter se ponaša z neomejeno minutažo nastopanja na javni RTV Slovenija in zasebni televiziji Pop TV, po družbenih omrežjih pa je znana po izključujočih se medijskih ali političnih stališčih in celo po nestrpnosti do drugače mislečih. Po poročanju spletnega portala Požareport bo Briškijeva v nadaljevanju rušila Pahorja in promovirala predsedniško kandidatko stranke SMC, Majo Makovec Brenčič, ministrico za izobraževanje, znanost in šolstvo, če bo ta kandidirala.

Cerarjeva vlada “kupila” novinarko Briški
Novinarko Natašo Briški posredno plačuje vlada SMC, torej Cerarjeva vlada in to seveda z denarjem davkoplačevalcev. V preteklih mesecih naj bi namreč Briškijeva od ministrstva, ki ga vodi Brenčičeva, na račun svojega s. p.-ja dobila nakazanih nekaj več kot 18 tisoč evrov. Ministrstvo naj bi Natašo Briški plačevalo za njeno “svetovanje”, kaj lahko in kaj ne smejo objaviti na Twitterju, kar je bizarno zaradi dejstva, ker novinarka nima takšnega znanja, ki bi ga na ministrstvu nujno potrebovali.

Maja Makovec Brenčič (Foto: STA)

Pomenljivo je tudi dejstvo, da se je finančni vzpon Nataše Briški začel po juliju 2016, torej po tem, ko je ministrstvo prevzela Brenčičeva. Zdaj pa bo Nataša Briški kot “neodvisna” novinarka, urednica in ekspertka komentirala predsedniško kandidatko. Prihodki, ki jih novinarka prejema iz proračunskega denarja, sestavljajo skoraj 90 odstotkov vseh prihodkov njenega s. p.-ja in to so samo prihodki, ki so razvidni iz javno dostopnih podatkov. Primer Nataše Briški pa nam tudi pokaže, kako plačevanje novinarjev ali mnenjskih voditeljev dosega celo tiste medije, ki jih vodijo tuje medijske korporacije – v tem primeru Pop TV, ki je v lasti ameriške družbe CME.

N. Š.