fbpx

Konec nesoglasij: Gregor Perič zamenjal Slugo pri vodenju poslanske skupine SMC

Poslanec SMC Gregor Perič je postal novi vodja poslanske skupine SMC v Državnem zboru. (Foto: STA)

Gregor Perič je postal novi vodja poslanske skupine SMC v Državnem zboru Republike Slovenije in je tako zamenjal dotedanjo vodjo Janjo Slugo, ki je s poslanci Igorjem Zorčičem, Branislavom Rajićem in Jurijem Lepom v postopku ustanavljanja nove poslanske skupine nepovezanih poslancev. Periča je podprlo vseh pet prisotnih poslancev SMC, za namestnico vodje je izvoljena Mojca Žnidarič. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek ocenjuje, da so se razmerja v stranki razčistila, zato bo lažje nadaljevati z delom pri novi rasti stranke ter liberalnega centra.

Poslansko skupino bo po zamenjavi Janje Sluge vodil 37-letni Gregor Perič, sicer politolog iz Izole. Perič je bil izvoljen za poslanca na volitvah v državni zbor leta 2018, do tedaj pa je bil aktiven v številnih domačih in mednarodnih nevladnih organizacijah, prav tako je od leta 2014 podžupan Občine Izola.

Z novim vodjem poslanske skupine SMC bo tako prekinjeno slabo delovanje, ki so ga povzročala nesoglasja, predvsem zaradi Sluge, ki se je težko sprijaznila, da stranka ni več del leve koalicije.

Sluga, Zorčič, Rajić in Lep gredo po svoje
Dosedanja vodja poslanske skupine SMC Sluga, predsednik DZ in podpredsednik SMC Igor Zorčič ter poslanec SMC Branislav Rajić na seji poslanske skupine niso bili prisotni, poroča STA. Danes so skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUS, začeli postopek ustanavljanja poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Prehode poslancev med mandatom bi morali prepovedati, saj omogočajo politično nestabilnost. (Foto: STA)

Počivalšek: Razmerja v stranki so se razčistila, zato bo lažje nadaljevati z delom
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je razmere v stranki opisal v objavi na Facebooku: “Za Stranko SMC je peklensko leto. Potem, ko smo pred letom dni ob začetku epidemije Sloveniji zagotovili stabilno vlado, smo postali glavna tarča ulične in medijske kampanje za rušenje te koalicije. Takega pritiska seveda ni lahko zdržati. Nekateri poslanci so imeli že dalj časa različne poglede na delovanje Vlada Republike Slovenije in na prihodnost naše stranke, a smo se na koncu vedno poenotili in nadaljevali z izvajanjem našega programa. Trije poslanci so na zadnji seji Sveta stranke SMC ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji. To spoštujem in jim želim vse dobro.

Minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Vodstvo stranke se je jasno odločilo, da nadaljuje z izvajanjem koalicijske pogodbe in s prenovo stranke. Danes smo z izbiro Gregorja Periča za novega vodjo poslanske skupine in Mojce Žnidarič za namestnico vodje naredili nov korak h konsolidaciji stranke. V prihodnjih dneh se bomo s partnerji pogovorili o spremembah, ki bodo sledile novi situaciji. SMC je kot stranka liberalnega centra pokazala, da lahko povezuje in sodeluje z različnimi partnerji vsem razlikam navkljub. To je pomembna drža, ki edina zagotavlja stabilnost in premagovanje političnega razkola. Pomembno je razumeti, da je za Slovenijo ključno ravno preseganje razlik in iskanje tistega, kar nam je skupno. To pa je prizadevanje za razvoj vseh regij in premagovanje epidemije ter njenih ekonomskih posledic. Za izvajanje tega programa ima SMC naslednjo izbiro: ali za razvoj sodelujemo s SDS ali z Levico. To je realnost naše politike in danes vidimo več razvojnega potenciala s sedanjimi partnerji kot s trenutno levo opozicijo. Na svetu stranke smo začrtali smer konsolidacije in prenove stranke. Po programski in organizacijski prenovi SMC bomo nadaljevali s povezovanjem liberalnega centra in s sodelovanjem z drugimi razvojnimi silami. Pred nami so številni izzivi in zato je še toliko pomembneje, da nadaljujemo enotni.

Slovenija potrebuje močan center, ki bo zagotavljal ravnotežje in preprečeval odklone v eno ali drugo smer. To je bistveno za zagotavljanje družbenega razvoja in gospodarskega okrevanja. Stranko modernega centra so te težke izkušnje utrdile in včerajšnja razprava na svetu stranke je pokazala veliko energije in optimizma. Na prvo mesto postavljamo konkretne rezultate, s katerimi zagotavljamo ohranjanje delovnih mest in pospeševanje novih investicij. Na koncu dneva je pomembno predvsem to, ali bodo ljudje zaradi našega dela imeli višji standard življenja in zagotovljeno socialno stabilnost. Številni predstavniki gospodarstva me opogumljajo, naj nadaljujemo z našim delom, ki prinaša konkretne rezultate. Ideološko prerekanje ne bo prineslo kruha na mizo. Odhod treh poslancev na prvi pogled lahko izgleda kot izguba, na dolgi rok pa je za SMC in Slovenijo bolj pomembno to, da v zapletenih mesecih pred nami celotna ekipa vesla v isto smer. Razmerja v poslanski skupini in v parlamentu so se razčistila, zato bo lažje nadaljevati z delom. Verjamem tudi, da smo na začetku nove rasti stranke in nove izgradnje liberalnega centra.”

Sara Kovač