Grims: “Nadstandardni” minister za pravosodje kršenje človekovih pravic ponuja kot svojo odliko

Foto: STA

“Pričakujem, da bo interpelacija potrjena in da bo minister Goran Klemenčič razrešen s funkcije, ki je ne opravlja dostojno in na način, kot bi ljudje od ministra za pravosodje upravičeno pričakovali,” poudarja poslanec SDS mag. Branko Grims.

Poslanec Grims je na novinarski konferenci predstavil temelje interpelacije o delu in odgovornosti ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki bo jutri obravnavana na seji Državnega zbora.

Uvodoma je predstavil dva ključna očitka, prvi je očitno zavajanje javnosti v zvezi z njegovo vlogo na KPK pri razkrivanju suma proliferacije in pranja dejanja Iranca Farrokhzadeha. Drugi pa je ministrova vloga pri zamujanju glede uvajanja evropskih normativov in standardov ter zakonodaje v pravosodje.

Novo dejstvo pa je po besedah predlagatelja odgovor ministra Klemenčiča, ki precej odstopa od dejanskega stanja. Kot navaja minister Klemenčič, naj bi KPK pod njegovim vodstvom uradno obvestila policijo o sumu pranja denarja, zato ugotavlja, da je “KPK postopal profesionalno in strokovno nadstandardno”. To navedbo najbolje zanika soglasno, tudi s strani poslancev vladajoče koalicije, sprejeta ugotovitev KNOVS, ki je v navedeni zadevi ugotovila:

“KNOVS je v konkretni zadevi presenetilo ravnanje KPK. Prejeli so tajni dokument žvižgača iz Banke Slovenije, ki je kazal na sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja. KPK je ocenila, da ni pristojna, zato so dokument po neformalni poti predali Policiji (NPU). Pred tem so dokument priredili z namenom, da zaščitijo žvižgača. Poleg tega pa naznanila kaznivega dejanja niso posredovali Policiji na podlagi določb ZKP, kot jim to narekuje sklenjen Sporazum med KPK in MNZ ter Policijo z dne 1. 6. 2010, ampak so dokument predali uslužbencu NPU, da ga je odnesel na Policijo, kjer pa se je nato za njim izgubila vsaka sled. Ravnanje KPK v nasprotju z veljavnim Sporazumom med KPK, MNZ in Policijo z dne 1. 6. 2010 pomeni kršitev uradno določenega poslovanja uradnih institucij.”

“Ob tem soglasno sprejetem sklepu, utemeljenem na neizpodbitnih dejstvih, si g. Klemenčič dovoli zapisati trditev, da je postopal profesionalno in strokovno nadstandardno. Tega ni mogoče razumeti drugače kot neko aroganco tistega, ki je to pisal,” je dejal Grims.

Minister bi moral oditi sam
Po njegovi oceni v oči posebej bode trditev glede ministrove vloge pri Branku Masleši, kjer je celo zapisal, da ni res, da ni ukrepal: “Sem ukrepal, a ne skladno s politično že motiviranimi željami, aktivno sem se uprl jasno motiviranim političnim pritiskom.” Po njegovi oceni “pogoji za osebno odgovornost predsednika VS Branka Masleše niso bili izpolnjeni”. Mag. Grims poudarja, da je celo Ustavno sodišče ugotovilo, da je šlo pri zadevi Patria od prve do zadnje črtice za kršitev človekovih pravic.

Grims je nato izpostavil, da minister za pravosodje očitno podporo sistematičnega kršenja človekovih pravic ponuja kot svojo odliko, hkrati pa ga je vlada predlagala za komisarja za varovanje človekovih pravic pri Svetu Evrope. “Razumem željo vlade, da se znebi takega ministra. A pravilen postopek za to je njegova razrešitev in odhod, uveljavitev odgovornosti torej, ne pa, da se ga pošlje na višje, še bolje plačano delovno mesto,” je dodal.

Če k vsemu temu dodamo še zadevo farmacevtka, v kateri so bili izločeni in uničeni vsi dokazi zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića, bi bilo za pričakovati, da minister za pravosodje kar sam zapusti položaj. “Če pa tega ne bo storil, pa v imenu državljank in državljanov ter imenu SDS upravičeno pričakujem, da bo interpelacija potrjena in da bo minister Goran Klemenčič razrešen s funkcije, ki je ne opravlja dostojno in na način, kot bi ljudje od ministra za pravosodje upravičeno pričakovali,” je sklenil poslanec.

Barbara Oprčkal