Grims: Obstajajo nedvoumni dokazi Golobovega pritiska na policijo

Poslanec SDS Branko Grims (Foto: STA)

Parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije, se je za zaprtimi vrati sestala na prvi redni seji. V SDS Golobu očitajo politične pritiske na policijo. To dokazujeta pismi bivše ministrice Bobnarjeve in bivšega šefa policije Lindava. Grims: “Nedvoumni in dokazljivi, veliki, grobi, nezakoniti in protiustavni pritiski so se s strani premierja Roberta Goloba izvajali na policijo. Za to bi moral odgovarjati in zato ga pozivam, da skupaj s celotno Vlada RS odstopi.”

Preiskovalno skupino vodi poslanec Svobode Miha Lamut. Komisija ugotavlja vplivanje političnih funkcionarjev v delo policije in drugih državnih organov, ki se nanašajo na davke in pranje denarja. DZ je odredil februarja. Namen je ugotoviti, ali so se pripadniki Janševe in Golobove vlade politično vmešavali v dotična področja, zlasti v policijsko delo. Lamut je prvo sejo označil za produktivno. Začrtali so dejavnosti komisije in naredili seznam prič. V NSi so predlagali zaslišanje bivše ministrice Tatjane Bobnar, bivšega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, premierja Roberta Goloba, generalne sekretarke vlade Barbare Kolenko Helbl, generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković ter Miloša Njegoslava Milovića. Komisija je zaslišanju dala zeleno luč, poroča Siol.

Poslanec SDS Branko Grims je pred sejo podal oceno, da še nobena tovrstna komisija doslej ni imela lažjega dela, ker obstaja verodostojno gradivo, da so se na policijo izvajali pritiski. Med drugim to dokazujeta poročili Bobnarjeve in Lindava. Prepričan je, da na podlagi poročil komisija že lahko zaključi delo. Lani je počilo med Bobnarjevo in Golobom, Lindav pa ni bil polno imenovan na čelo policije. “Tvoja odločitev, da mojemu predlogu za imenovanje Boštjana Lindava za poln mandat na mesto generalnega direktorja policije ne slediš, je brez primere v zgodovini policije in po mojem mnenju predstavlja oviro za učinkovit razvoj sistema,” je takrat navedla v dopisu Golobu. Po njenih navedbah enako velja v primeru zadrževanja imenovanja Slavka Koroša na mesto direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge.

Navedla je še, da kot ministrica želi delati z ekipo, ki bo njena izbira, odrekanje možnosti pa dojema kot politični pritisk. “Odgovor na delo komisije, na tista vprašanja, ki si jih je retorično postavila komisija oziroma koalicija, ko je to komisijo oblikovala, je torej preprost. Do nedopustnih, grobih, očitno protizakonitih in torej tudi očitno protiustavnih pritiskov na delo policije je prihajalo z vrha politike, ki jo predstavlja Robert Golob in njegova vlada, ki bi morala za to seveda tudi odgovarjati,” je prepričan Grims. Golobu je ob tem očital hipokrizijo, saj da je v današnjem odzivu na podatke glede obsežne preiskave računov drugim očital tisto, kar dela sam. Premier je izjavil, da če razkritja držijo, gre za eno večjih zlorab uradnih institucij v politične namene z namenom vplivanja na volilni izid. V SDS pa Goloba pozivajo, da v luči nedvoumnih pritiskov nemudoma odstopi in zapusti politiko. Na mizi je tudi vprašanje ustavne obtožbe premierja.

Domen Mezeg