fbpx

Grožnje Safeta Alibegića novinarju Možini še vedno brez epiloga: Skril se je pred soočenjem, tožilstvo ni naredilo nič

Foto: STA/Twitter

Več kot dve leti je odkar je ekstremist Safet Alibegić grozil novinarju Televizije Slovenija in zgodovinarju Jožetu Možini s povozitvijo. “Skril se je pred soočenjem in tožilstvo ni naredilo nič. Tako se primitivec še mirno norčuje naprej, seveda pa se ga v Odmevih za sovražni govor nikoli ne omeni, saj je vendar njihov, opozarja Možina in dodaja, da se po kotih raje išče Černače. “Bedno”,” je opozoril Možina.

Safet Alibegić, znan po tem, da se rad vtika v vse in v vsakogar, svoja mnenja redno izraža na Twitterju. Pa ne samo mnenj, tudi grožnje. Njegov tvit je namreč sporočal, da če ga sreča, ga bo po vsej verjetnosti povozil z avtomobilom. Jože Možina mu je s svojimi Pričevalci, kjer javnost ozavešča o travmatičnih časih iz slovenske zgodovine in o revolucionarnih povojnih pobojih, očitno pošteno načel živce.

Kljub temu, da je Alibegić v preteklosti zatrdil, da najraje bere časopise, stare nekaj dni, pa mu to očitno ne preprečuje komentiranja dogajanja preko družabnega omrežja. Med drugim se je lotil koronavirusa in zapisal: “Od korona virusa mora umreti vsaj nekaj tisoč ljudi. Da se upraviči panika, ki jo ustvarjajo in spodbujajo televizije.” Očitno pa v svojih zapisih še vedno ne zmore brez komentiranja o Možini. Ta je namreč 28. februarja napisal: “Visoko moralen novinar javne televizije, kar Jože Možina vsekakor je, bi moral zavračati vsaj polovico svoje plače, ker prihaja iz RTV prispevka, ki ga plačujejo udbovci in častilci najbolj zavrženega dejanja v slovenski zgodovini – upora proti okupatorju.”

Sledilci Alibegića so navajeni marsičesa, a vendarle je naslednji zapis marsikoga povsem pustil odprtih ust: “Stojim pred prehodom za pešce pri TV SLO. Gneča. Čez gre Ivo Milovanović. Kar je v redu. Ne vem, kako bi miril konje pod pokrovom motorja, če bi šel Jože Možina. Bi imeli pričevalci kaj povedati.” Če bi človek pričakoval, da bodo po takšnem zapisu, v katerem izmed novinarskih združenj stopili v bran Možini, se je uštel, namreč vsi so se zavili v molk. Še več tedaj je objavo Alibegića všečkala celo novinarka Jedrt Jež Furlan. Upravičeno se zdi, da je v boju proti političnim nasprotnikom dovoljeno vse.

Dvoličnost v praksi
V primeru nedavnega shoda “Brez strahu  proti koaliciji sovraštva” smo lahko dobro videli, kako v praksi izgleda dvoličnost. Kljub temu, da so organizatorji vedeli, kdo je pozival k uboju kandidata za predsednika vlade Janeza Janše, so kazensko ovadili neznanca. Povrhu pa so se lotili še poslanca SDS Zvonka Černača, ki je zaradi tega napovedal ovadbo zaradi krive ovadbe. V zvezi z omenjeno poobjavo je v petek zapisal: “Za levičarske razpihovalce sovraštva ni problem čivk, ki vnaprej kliče ulico k nasilnemu rušenju bodoče demokratično izvoljene vlade, pač pa retvit odziva na ta poziv. Poglejte se v ogledalo razpihovalci sovraštva.” Černač je pri tem ocenil, da gre pri ovadbi za preusmerjanje pozornosti in krivo ovadbo. Opozoril je tudi, da je sporni tvit poobjavilo 19 ljudi.

Foto: Polona Avanzo

Seveda je jasno, da gre v zadevi v zvezi s Černačem le za preusmerjanje pozornosti od groženj kandidatu za predsednika vlade. Tako pač je če človek ni “naš”, napade se ga z vsemi šili in kopiti, v nasprotnem primeru se ga obvaruje in se mu dovoljuje nadaljnje sejanje sovraštva. Naj razume kdor more.

Hana Murn