Srhljivo: To je človek, ki je novinarju Jožetu Možini grozil s smrtjo – v slogu nedavnih terorističnih napadov

Jože Možina in Safet Alibeg (foto: STA/Twitter).

Nekaterim levičarjem zabaven, običajno pa kritičen do vladajoče politike in brez dlake na jeziku. Safet Alibegić, ki je znan po tem, da se rad vtika v vse in v vsakogar, svoja mnenja redno izraža na Twitterju. Pa ne samo mnenj, tudi grožnje. Po tem ko je član stranke SD Mitja Crnkovič s smrtjo grozil poslancu Anžetu Logarju, je zdaj podoben izpad doživel tudi Safet in s smrtjo, v slogu najnovejših terorističnih napadov, zagrozil novinarju Televizije Slovenija in voditelju Jožetu Možini. Če ga sreča, ga bo po vsej verjetnosti povozil z avtomobilom, sporoča njegov tvit. Možina mu s svojimi Pričevalci, kjer javnost ozavešča o travmatičnih časih iz slovenske zgodovine in o revolucionarnih povojnih pobojih, očitno pošteno načenja živce. Ali ga Alibegić želi utišati tako, kot želijo muslimani utišati nevernike? Na odzive RTV in policije še čakamo, Jože Možina pa je preko socialnega omrežja Twitter že sporočil, da je pisca grožnje ovadil. “Predaleč je šlo,” je zapisal.

Alibegić, ki so mu na Valu 202 posvetili posebno oddajo, zase pravi, da časopise sicer bere, a najraje v roke vzame tistega, starega pet dni. Tako se mu v dogodke ni treba vživljati, jih spremljati od začetka in se živcirati, ko je o njih obveščen, pa so večinoma že mimo. Vendar mu sprotno komentiranje na Twitterju kljub temu “uspe”. To, da naša država, kot je vsem znano, ne deluje ravno najboljše, je zanj ugodno. Razveseli se vsake krize, afere in luknje v sistemu, ker meni, da če bi “funkcionirali dobro, če bi bilo vse dobro, potem bi na Twitterju bil dolgčas”.

Na prvi pogled gre sicer za večini Slovencem precej neznano osebo, za psihologa, ki ima o vsakemu in o vsem nekaj za povedati, sam pa ne stori ničesar. No, vsaj tako je bilo do zdaj. Glede na grožnje, da bi Možino povozil z avtomobilom, pa je videti, da temu ne bo več tako. Zamisel, da bi sebi neljubega človeka kar povozil, je v slogu zadnjih terorističnih napadov. Le spomnite se vseh terorističnih napadov in teroristov, ki so sedli v avtomobil, pritisnili na plin in zapeljali v množice. Očitno je Alibegić te nekaj dni stare časopise kar dobro naštudiral.

S tvitom s smrtjo javno zagrozil Jožetu Možini
Skupnost, ki ga spremlja na Twitterju, je njegovih komentarjev, ki v marsikaterem pogledu gredo predaleč, že navajena. Z zadnjo objavo pa je tudi svoje privržence, kolikor jih še ima, pustil odprtih ust. “Stojim pred prehodom za pešce pri TV SLO. Gneča. Čez gre Ivo Milovanović. Kar je v redu. Ne vem, kako bi miril konje pod pokrovom motorja, če bi šel Jože Možina. Bi imeli pričevalci kaj povedati,” je zapisal. Očitno bistvo njegovega tvita leži drugje, kakor v srečanju gospoda Milovanovića. Je Alibegić pravzaprav s smrtjo zagrozil novinarju Jožetu Možini? Čeprav je znan po svojih neslanih šalah, je ta več kot neokusna. Še več, Alibegić se tokrat ne šali, za svojimi besedami pa še vedno stoji. Najhuje pri celotni grožnji na življenje priznanega novinarja je dejstvo, da ga niso zaščitili v nobenem novinarskem združenju, Alibegićevo grožnjo na tviterju pa je všečkala celo novinarka Jedrt Jež Furlan. Očitno je za boj proti političnim nasprotnikom dovoljeno vse in sicer po vzoru nekdanjih komunističnih pobojev, ko so se nad drugače misleče komunisti spravili kar z nasiljem.

Komunistična ali islamistična grožnja?
Mnogi so se na Twitterju začeli spraševati celo, ali gre za komunistično ali islamistično grožnjo. Vnele so se goreče razprave, vsi, ki so objavo videli, pa so nad zapisanim pretreseni. Je to res odkrita grožnja novinarju in kaj namerava storiti RTV? Alibegić je omenil tudi Možinove Pričevalce, serijo dokumentarnih pričevanj, ki jo je Možina začel pripravljati leta 2004, v njej pa gostil več kot sto oseb, ki so spregovorile o svojem življenju in travmatičnih obdobjih slovenske zgodovine iz časa druge svetovne vojne, dotika pa se predvsem povojnega revolucionarnega nasilja. Ali ga Alibegić želi utišati tako, kot želijo muslimani utišati nevernike? Ena izmed zgroženih uporabnic @jolandabuh je tvitnila: “Kaj vam je Možina takega storil? Starim ljudem, veselim, da so preživeli komunistično morijo, da možnost izpovedi. To vas moti? Vas, vojnega begunca? Vas ni sram?” RTV mnenja o tem še ni podal, prav tako se še ni oglasil nihče iz novinarskega kolektiva. Kot tvitajo, so mnogi grožnje že prijavili policiji, oglasil pa se je tudi Janez Janša.

Alibegić je leta 2007 začel pisati tudi blog. V njem se dotika različnih tem, med drugim vojne, ki jo je preživel, in različnih drugih spominov. “Itak preveč visim na Twitterju, bi žena rekla /…/ čeprav me spremlja vsaj v tistem delu, dokler je ne zaklenem,” se je pred leti bojda pohecal v pogovoru z novinarko Vala 202. Pa so zanj hec tudi morilske grožnje?

Foto: Twitter

In kaj je najbolj zaskrbljujoče? Tudi po vseh odzivih, ki so se zgrnili na Twitterju, se je Alibegić naredil neumnega, hkrati pa grožnjo ponovil z besedami: “Ne vem, o kakšni grožnji je govora. To je bila bojazen, da bi mi Jože preplašil konje.”

A. L.