Haček: Največji poraženec volitev je Golob – in tako se tudi obnaša

Največji poraženec včerajšnjih volitev je po mnenju politologa dr. Mira Hačka sedanja vladajoča koalicija – oba njena kandidata sta namreč med poraženci in glede na angažma predsednika vlade Roberta Goloba, ki je v zadnjem tednu nastopil tudi proti kandidaturi Nataše Pirc Musar in njenim vplivnim podpornikom, je prav on največji poraženec. Tega se očitno zaveda tudi Golob, ki ob vsakem porazu odreagira enako: užaljeno, napadalno in avtoritarno. “Zagotovo ne bomo dovolili, da se kandidat SDS-a zavihti v predsedniško palačo,” so bile premierjeve besede, ki nikakor ne sodijo v demokratičen čas in prostor, vsekakor pa kažejo njegov pravi obraz, ki ga na ogled postavi ob vsakem porazu.

Na včerajšnjih volitvah za predsednika republike se je po pričakovanjih najbolje odrezal Anže Logar – prejel je slabih 34 odstotkov glasov, Nataša Pirc Musar pa 26,87 odstotka glasov. Na tretje mesto se je z dobrimi 15 odstotki uvrstil Milan Brglez, kandidat Gibanja Svoboda in stranke SD. Ker se Brglez ni uvrstil v drugi krog, so iz Gibanja Svoboda sporočili, da bodo v drugem krogu podprli Pirc Musarjevo. Predsednik vlade Robert Golob je ob rezultatih povedal, da so vsake volitve praznik demokracije in da na koncu odločajo volivke in volivci. “Poraženca bomo spoznali v drugem krogu. In jaz vem že danes, kdo bo poraženec v drugem krogu,” je napovedal Golob.

“Zagotovo ne bomo dovolili, da se kandidat SDS-a zavihti v predsedniško palačo. Ker bi bilo to nekaj, kar bi Slovenijo vrnilo v mračne čase zadnjih dveh let, in to si zagotovo nihče ne želi,” je skorajda v isti sapi prav tako rekel Golob, ki mu odločitev volivk in volivcev več kot očitno ni bila po godu. “Kaj pa ljudska volja? Kaj pa ustava,” je vprašal strokovnjak s področja mednarodnega prava dr. Miha Pogačnik. “Ne morem se znebiti občutka, da Golob & Co. mislijo, da gre pri predsedniških volitvah za proporcionalni volilni sistem. Da se torej predsednika voli po delih. Se ga ne. In v 2. krogu sta dva kandidata, ki ju nikakor niso hoteli, kaj šele podprli. Vse ostalo je prazno besedičenje,” pa je komentiral voditelj Faktorja Aljuš Pertinač.

“Moj glas gre v drugem krogu zagotovo Logarju. Prav zaradi takšnih izjav,” je le eden izmed mnogih komentarjev volivcev, ki jih je Golobova izjava prepričala, da bodo v drugem krogu volili drugače. Nekateri so bili s komentarji še ostrejši: “Ta tip ima resne psihične težave … ko ni po njegovo, postane pravi užaljeni psihopat …” Mnogi tudi menijo, da mračna Slovenija prihaja to zimo – pa ne zaradi morebitne Logarjeve zmage, temveč zaradi Golobove energetske politike. Dr. Žiga Turk pa je izpostavil, da so novi obrazi tokrat praktično ponovili Golobov aprilski rezultat – meni, da se je po samo par mesecih pokazalo, da je Golob začasna rešitev.

Pirc Musarjeva bo imela večjo težavo kot si mislijo
“Težava bo bistveno večja, kot si zdaj mislijo. Ključna vrednota je znova ‘ne Janša’, spomnite se, kaj je bilo pred dvema letoma. A Janša ni kandidat, kandidat je Logar, persona. Ne Logar-Janša-SDS. Če tega niso opazili do zdaj in ne bodo še naprej, potem bodo imeli velike težave in bodo pomagali izvoliti Logarja. Zaradi lastne politične nesposobnosti,
” je v oddaji Slovenija izbira na Planet TV izjavo Goloba in  Pirc Musarjeve komentiral politolog dr. Igor Lukšič.

Pred volitvami je Golob izjavil, da je edini pravi kandidat Milan Brglez, kar je izpostavila tudi Pirc Musarjeva, ki se ji je Golobova izjava zdela vse prej kot demokratična. No, Golob očitno meni, da imajo volivci in volivke izredno slab spomin – včeraj je namreč med drugim tudi zatrdil, da niso izbrali enega kandidata in ga porivali naprej ter vsiljevali ljudem. “Udeležba na 1. krogu volitev je pomembna, da tisto zaupanje, ki smo ga mi dobili 24. aprila, dobi tudi naš kandidat. Če bomo pasivni, se bo ponudila priložnost, da se mračne sile vrnejo z neodvisnim kandidatom – za katerim vemo, kdo stoji,” se je malo pred volitvami glasila izjava premierja – če je morda nanjo pozabil – Gibanje Svoboda pa je na Twitterju tem besedam dodala še poziv: “Izberite pr(a)vega”.

Sara Kovač