Haklovi Obrazi rdečega trobila Večer našli novega ljubljenca: Sedaj po pravljično pišejo hvalospev Marjanu Šarcu!

Foto: STA

Haklovi Obrazi, ki sodijo v okvir imperija rdečega trobila Večer, so poskrbeli za pravi slavospev predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Novinarka Obrazov Agata Rakovec Kurent je namreč v uvodniku intervjuja o njem zapisala: “Je preudaren, umirjen, razgledan in prijeten sogovornik. Je realist, ki mu moč in oblast nista stopili v glavo, in velik garač.” Očitno so si po skrajno levičarskem politiku Milanu Brglezu našli novega ljubljenca, ki sliši na ime Marjan, Marjan Šarec. 

V hvalospevu pa se Rakovec Kurentova ni ustavila le pri teh besedah, ampak je dodala, da Šarec kot najmlajši predsednik vlade v zgodovini samostojne Slovenije trenutno uživa veliko naklonjenost javnosti, po njeno morda tudi zato, ker naj bi deloval tako osvežujoče normalno in neobremenjen s preteklostjo.

 

Foto: STA

Obremenjenost s preteklostjo kar seva navzven
Glede na to, da Šarec po prvih 100 dneh vladanja ni naredil nič takega, da bi ga bi bilo mogoče označiti kot garača, se človek vpraša, od kod novinarki ideja, da naj Šarec ne bi bil obremenjen s preteklostjo? Ta je namreč javno ob koncu lanskega leta zabrusil, da zmagovalec državnozborskih volitev Janez Janša in eden najzaslužnejših v celotnem procesu osamosvajanja Slovenije nima nikakršne pravice govoriti, kdo od osamosvojiteljev je tisti, ki je bil na pravi strani, in s tem stopil v bran zadnjemu predsedniku Komunistične partije Slovenije Milanu Kučanu. Kljub dejstvu, da je Kučan tisti, ki je pomagal pri razoroževanju vojske, proces osamosvojitve pa nikdar ni predstavljal njegove najbolj intimne opcije. V primeru, da bi bil Šarec, kot to trdi Kurentova, tako neobremenjen s preteklostjo, ta zagotovo na partizanskih proslavah ne bi sodil o tem, kdo je bil na pravi strani in kdo ne.

Brez Janše, BavčarjaPeterleta in drugih ne bi bilo samostojne države, a to jim ne daje pravice, da še po 30 letih poslušamo, kdo je bil na pravi strani, je izpostavil Šarec in dodal, da ne glede na to, kaj si mislimo o Milanu Kučanu, so po njegovo vsi, ki so takrat sodelovali, dali svoj pečat osamosvojitvi. Po njegovem mnenju naj bi bil namreč čas, da prenehamo z delitvijo na domoljube in na tiste, ki naj to ne bi bili. Vsakdo, ki ne želi živeti v nevednosti, si je vsekakor že pogledal posnetek, na katerem predsednik Skupščine Republike Slovenije France Bučar razglasi samostojnost, Kučan pa se ob tem drži kot na pogrebu. Zgodovinska dejstva pa za Šarca očitno niso pomembna, saj mu je prioritetnega pomena klanjanje botrom globoke države.

Objektivnost “malo morgen”!
Sicer pa vsebina intervjuja Rakovec Kurentove vendarle ni tako presenetljiva, glede na to, da je Večer že večkrat zaporedoma pokazal, da je daleč od zasledovanja načela objektivnosti pri poročanju. Poslužuje se namreč tehnike: ko gre za naše, najdimo čim bolj opravičljiv razlog in bodimo tolerantni, ko pa gre za naše nasprotnike ali za tiste, ki lahko škodijo našim sovražnikom, uporabljajmo taktiko obsojanja in mrcvarjenja. Večer zasleduje agendo stranke SD in s tem posledično nasprotuje vsem, ki so blizu stranki SDS ali njenemu prvaku. Če se le da, za večjo branost poskrbijo tako, da v zgodbo vpletejo Janšo, da slučajno bralci ne bi pozabili, koga se v njihovih krogih črti. Šarec očitno postaja nov ljubljenec Večera, saj – sodeč po rezultatih javnomnenjske ankete – z glasovi najbolj skače v zelje strankama SMC in Stranki Alenke Bratušek, ki stranki SD znotraj koalicije predstavljata konkurenco. Le kaj se lahko torej nadejamo slišati v prihodnosti?

H. M.