fbpx

[Ekskluzivno] Hanova hobotnica podjetju v likvidaciji nakazala preko 2 milijona evrov na račune v Dubaju!

Foto: STA

Hobotnica poslanca SD Matjaža Hana v družbi Radeče papir Nova, d.o.o (v nadaljevanju RPN) in z njim povezani pomagači (župan iz kvote SD in direktor Tomaž Režun, član uprave Leopold Povše, članica uprave in podjetnica Mateja Kajzba, finančna svetovalka ter nadzornica v Abanki Alenka Težak) so v letih 2016 – 2018, kot izhaja iz javno objavljenih podatkov (bilance AJPES) ter ugotovitve sodne izvedenke za ekonomijo – davke Gabrijele Petek na račune podjetje Emkaan Investments L.L.C. v Dubaju nakazali čez 2 milijona evrov. Pri tem pa je še posebej zanimivo, da je ista družba 1. avgusta 2018 začela postopek likvidacije. Primer smo predali v preiskavo Uradu za preprečevanje pranja denarja.

Na tem mestu se pri marsikomu poraja vprašanje, ali se preko fiktivnih nakazil polnijo tudi organi stranke SD, saj gre za očitno spretno organizirano dejavnost z znaki kaznivega dejanja. Kot navaja izvedensko mnenje davčne strokovnjakinje so omenjeni s fiktivnimi računi ter nakazili podjetju, ki je v likvidaciji, oškodovali proračun Republike Slovenije iz naslova prikritega izplačila udeležbe v dobičku namesto izkazovanja davčne osnove za davek od dobička pri družbi RPN d.o.o.

Iz javno objavljenih podatkov izhaja, da je RPN tudi 100-odstotni lastnik invalidskega podjetja Muflon d.o.o. Iz javno dostopnih podatkov izhaja, da družba Muflon prejema državno pomoč in da v svojih poslovnih knjigah vodi terjatve do družbe RPN d.o.o. Isti pa nakazujejo prejeta likvidna sredstva preko fiktivnih računov v Dubaj. Kar pomeni, da ponovno črpajo proračunska sredstva ter jih preko podjetij Muflon in RPN d.o.o. nakazujejo off-shore podjetjem v likvidaciji. Skupno naj bi bilo teh nakazil za neverjetnih 2 milijona evrov, eno od transakcij pa kot dokaz prilagamo spodaj.

Glede podjetja za zaposlovanje invalidov Muflon smo že pisali in sicer, da ker gre za socialno ogrožene ljudi, mu država pokrije stroške za prispevke zaposlenih invalidov. Iz zanesljivih virov, ki smo jih pridobili in Ajpesa smo izvedeli, da tam niso zaposleni samo invalidi, temveč večji del delavcev in celoten menedžment Radeče papir nova d.o.o., s tem pa podjetje Radeče papir nova d.o.o. prihrani na desettisoče evrov stroškov mesečno in tako preslepi uradno zakonodajo, vse na plečih davkoplačevalcev. Da so to lahko počeli povsem odkrito, jim je zagotavljala nekdanja ministrica za delo in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, znova vidna članica stranke SD in nekdanja sekretarka v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca.

Družinsko podjetje najbogatejšega poslanca iz stranke SD Matjaža Hana M&M International d.o.o., ki ga vodi žena Ljudmila Han, dobro posluje z največjim državnim podjetjem Petrol in s podjetjem Radeče papir nova, ki jo vodita župan Radeč iz kvote SD Režun in njegova desna roka Povše, oba člana SD in se sooča s številnimi očitki o nepravilnostih in kršenjem zakonodaje. Hanovo podjetje je v letu 2018 s Petrolom sklenilo za kar 275 tisoč evrov pogodb, kar je predstavljalo skoraj polovico vseh prihodkov družinskega podjetja poslanca Socialnih demokratov. Bogastvo si je poleg Petrola kopičil še z donosnimi pogodbami s Pivovarno Laško, o čemer smo v preteklosti že poročali. Iz revizorskega poročila in na podlagi poročanja drugih medijev podjetje M&M International posluje tudi z občino Radeče in ostalimi.

Razvejanost kadrov stranke SD  v državnih podjetjih nedvomno dokazuje, da znajo Socialni demokrati poskrbeti tudi za kadrovanje svojega širšega sorodstva. Tukaj še posebej po moči izstopa poslanec Matjaž Han, ki si je v svoji bližini namestil vrsto kadrov, s pomočjo katerih dobro služi. Njegova povezava preko družinskega podjetja z družbo Radeče papir Nova in Občino Radeče je očitna, zato ne čudi dobro sodelovanje z uvodoma omenjenimi akterji. Kajzbova sicer za Nova24TV zavrača očitke, da bi imela kakršno koli zvezo s Hanovim klanom. Kakorkoli, z razkritjem, da je Hanova hobotnica podjetju v likvidaciji nakazala čez 2 milijona evrov na račune v Dubaju, smo seznanili Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja in jih povprašali za komentar.

Hana Murn