”Hinavec prvega razreda” Šoltes sledi podobi svojega dedka Kardelja: Brani politične zapornike v EU, ko pa so zaprli Janšo, ni storil ničesar

Foto: Twitter

Evropski poslanec Igor Šoltes, vnuk nekdanjega jugoslovanskega politika Edvarda Kardelja, je ponovno razočaral in razburil. Je predvsem poslanec, ki se večinoma osredotoča na tuje in za nas nepomembne dogodke, na Slovenijo pa pozablja, vendar pa ga bolj kot to definira njegov DNK. Slovenci Kardeljevih dejanj nismo pozabili, od Šoltesa pa si tako ne moremo obetati nič dobrega. Pred slovenskimi krivicami si zatiska oči, modro je molčal tudi, ko so njegovi botri v zapor po krivem strpali Janeza Janšo. Gre res za ‘‘hinavca 1. razreda” ali le za nekoga, ki sledi podobi dedka Kardelja? Poglejte, kaj je zapisal.

Dedkove gene nosi zelo ponosno, so ugotavljali uporabniki Twitterja, ki sta jih Šoltesovi objavi, v katerih zahteva izpustitev katalonskih političnih zapornikov, povsem šokirali. ”Kaj pa lahko od njega sploh pričakujemo, če pa nosi Kardeljeve gene,” so pisali. Edvard Kardelj je v času svojega življenja in neusmiljenega delovanja ukazal Ozni, komunistični tajni policiji, da brez milosti in po hitrem postopku odstrani nasprotnike komunizma, duhovščino, meščanstvo in kapitaliste. Bil je eden najbolj krvoločnih revolucionarnih voditeljev, ki krivice, ki jo je delal vsem okrog sebe, ni želel videti. Mu v slednjem sledi tudi vnuk?

”Evropska unija ima očitno dvojne standarde, ko po eni strani vpijemo o kršitvah človekovih pravic v državah izven EU, hkrati pa nočemo spregledati, da imamo tudi v srcu EU politične zapornike,” je Šoltes zapisal na Twitter. Pri tem se je nanašal na stanje v Kataloniji in na osvoboditev tamkajšnjih političnih zapornikov. Očitno mu je Katalonija veliko bolj pri srcu kot naša domovina, saj se v Sloveniji za to, ko je bil politični zapornik prvak SDS, ni nikoli posebej zavzemal.

Kot evropski poslanec želi poskrbeti za harmonijo v drugih državah EU, medtem pa se iz slovenskega naroda norčuje
Njegovemu zapisu vsebinsko nihče ne nasprotuje, a Slovence jezi dejstvo, da je spregovoril zdaj in da, kot zgleda, preferira Katalonce pred Slovenci. Pred časom, ko so v zapor strpali predsednika politične stranke SDS Janeza Janšo, takšnega zapisa ni bilo moč zaslediti. Iz tega gre nedvomno sklepati, da mu je za slovenske državljane prav malo mar. Sicer pa, zakaj bi se ukvarjal z nami, z malim narodom, iz katerega se politični vrh tako ali tako norčuje? Evropski poslanec za nas nima niti časa niti razumljivosti. Ko so njegovi politični botri in prijatelji dedka Kardelja zaprli Janeza Janšo, pa o tem niti besede. Zakaj neki bi takrat o tem pisal, če pa je sam sodil med omenjene kriminalne zarotnike.

V drugem tvitu, ki ga je objavil, pa celo zahteva izpustitev političnih zapornikov. Zapisal je: ”Izražamo zahtevo po izpustitvi političnih zapornikov, ki so predstavniki demokratičnih volitev v Kataloniji in ki jim je z zaporom onemogočeno izvajanje njihove pravice političnega delovanja.” Kje so bile takšne zahteve, ko so zaprli Janeza Janšo? Če govorimo o dvojnih standardih, lahko govorimo tudi o dvoličnosti.

Kot pričajo zgornji tviti, je na družbenem omrežju završalo. Zmerljivkam ni videti konca. Dvoličnež, hinavec, levičarski dvoličnež – to so samo ene izmed zapisanih besed, s katerimi Slovenci ugotavljajo tudi, kako zelo sledi potem svojega vzornika, dedka Kardelja. Ob prebiranju njegovih objav bi nevednež celo verjel, da je Šoltes spregledal krivico v sistemu. Domače krivice ga še zmeraj ne zanimajo. Kje je bil, ko so po nedolžnem zapirali politike v Sloveniji? Še danes se dogaja, da sodišča obsojajo brez dokazov, za slovenski narod pa se nihče na zavzame.

Sicer pa Šoltesovo ravnanje niti ne preseneča. Očitno mu je dedek pojasnil, kaj je treba početi in kako. Kdaj se je kak slovenski komunist zavzemal za domače žrtve? Nikoli. Če jim ni koristilo in če ni bilo v njihovem interesu, jih posledice in življenja ljudi niso zanimala. Tako je bilo v starem režimu in tako je bilo leta 2014, ko so po krivem obsodili Janeza Janšo. Očitno je tako tudi danes.

A. L.