fbpx

Hinavščina 24ur: Eno leto nazaj jih je zaznamovalo žolčno politikantstvo, danes pa o politiki sploh ne poročajo več

Odgovorni urednik portala 24ur Jure Tepina. (Foto: STA)

Portal 24ur se predstavlja kot politično neodvisen in objektiven novičarski portal. To je seveda laž, ki jo dokaže že preprosta primerjava naslovnic v primerljivih časovnih obdobjih. Ko je na oblasti desnica, njihovo novinarsko poročanje definira žolčna politika, danes, ko so na oblasti njihovi, je politiko na portalu komaj zaslediti – z izjemo PR člankov, kjer povsem nekritično povzamejo sporočila, ki jih v javnost plasira vladni urad za komuniciranje. 

To preprosto dejstvo je na Twitterju izpostavil Tomaž Štih (Libertarec), ki je objavil primerjavo naslovnic portala iz lanskega leta, datirano na 31. avgust in letošnjega leta prav tako na isti datum. Razlika je kot dan in noč.

“Medijsko poročanje 24ur na današnji dan, 31.08.2021 in 31.08.2022. Tole bo objavljeno vsakih sedem dni, za tekoči dan, da se malo spomnimo razlik med pozitivnim in negativnim poročanjem, uredniških prioritet in različnega odnosa do istih dogodkov,” je zapisal na Twitterju in k zapisu pripel naslednje dokazno gradivo.

Naslovnica portala 24ur na dan 31. 8. 2021 razkriva njihovo licemerje. (Vir: Zajem zaslona)

Zgornjo naslovnico je nato primerjal z naslovnico, ki jo je portal objavil na isti dan, a leto kasneje:

Portal 24ur ni ne objektiven ne neopredeljen
Portal 24ur se želi slovenski javnosti predstaviti kot neodvisen in objektiven portal. Vsakemu iskrenemu bralcu portala je jasno, da gre za prozorno laž in da je portal še kako opredeljen. Politična opredeljenost sicer ni problematična. Številni uspešni tuji mediji imajo javno izpričano afiniteto do določenih političnih doktrin. Tako je na primer The Economist odkrit zagovornik klasičnega liberalizma, njihovi bralci pa to vedo in članke berejo s tem v mislih. Slovenski 24ur takšne drže ni zavzel, saj je najverjetneje niti nima. Gre preprosto za pro režimski medij, ko je na oblasti levica in proti režimski medij, ko je na oblasti desnica. Gre za pragmatično usmeritev, ki ne temelji na vrednotah ali višjem smislu. Gre preprosto za oblast in denar. To pa je veliko težje priznati.

Andrej Žitnik