fbpx

Hišna preiskava pri Pivčevi! “Deležna sem hudih groženj in izjemnih pritiskov od trenutka, ko sem še kot ministrica pričela z odkrivanjem nezakonitih ravnanj!”

Aleksandra Pivec (Foto: STA)

V uredništvu Nova24TV smo prejeli izjavo nekdanje predsednice DeSUS dr. Aleksandre Pivec. Nekoč kmetijska ministrica, ki ima ambicije oblikovati novo sredinsko stranko je sporočila, da so se v jutranjih urah, 18. februarja 2021, na njenem domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom SRIPT.

Nekdanja podpredsednica v vladi Janeza Janše, dr. Aleksandra Pivec je v zvezi s preiskavo, ki poteka, povedala, da bo le končna strokovna in neodvisna preiskava dokončno potrdila, da v primeru SRIPT ni storila nič nezakonitega.

Pivčeva je ob tem izrazila željo, da bi se preiskava čim prej zaključila. “Vsi postopki, ki jih izvajajo pristojni organi, so profesionalni in korektni. Z zaključkom preiskave upam, da se preneha medijski linč in neutemeljeno obtoževanje, ki se je pričel ob prevzemu predsedstva nekdanje politične stranke,” je še dodala Pivčeva.

V nadaljevanju si lahko v celoti preberete izjavo za medije Aleksandre Pivec:

Zjutraj so se na mojem domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom SRIPT.

Le končana strokovna in neodvisna preiskava bo dokončno potrdila, da v primeru SRIPT nisem storila nič nezakonitega.

Želim si, da se preiskava čim prej zaključi. Vsi postopki, ki jih izvajajo pristojni organi, so profesionalni in korektni. Z zaključkom preiskave upam, da se preneha medijski linč in neutemeljeno obtoževanje, ki se je pričel ob prevzemu predsedstva nekdanje politične stranke.

Deležna sem hudih groženj in izjemnih pritiskov od trenutka ko sem še kot ministrica pričela z odkrivanjem nezakonitih ravnanj. Ne le jaz, tudi moja družina in moji otroci, vsi smo izjemno izpostavljeni. Z namenom, da se me odstrani iz političnega prostora se me osebno blati in diskreditira že dlje časa.

Tudi jaz sem človek in tudi jaz mama, ki ima vsaj minimalno pravico do zasebnosti in ustavnih pravic. Zato se bom še naprej borila za vse, ki se jim je storila krivica in za dobro ljudi v naši deželi.

Dr. Aleksandra Pivec

NPU je v sodelovanju s kriminalisti PU Ljubljana in PU Koper je v četrtek 18. februarja 2021 opravil več preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju PU Ljubljana, PU Maribor, PU Celje, PU Koper in PU Nova Gorica.

NPU (Foto: STA)

Hišne preiskave potekajo zaradi suma storitve kaznivega Goljufije na škodo Evropske unije po 229. členu KZ-1 in Zlorabe položaja ali  zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1. Protipravna  premoženjska korist, ki naj bi nastala s storitvijo kaznivih dejanj, znaša več kot 100.000 evrov.

Goljufija na škodo Evropske unije
229. člen

  1. Kdor se izogne odhodkom, s tem da uporabi ali predloži lažne, nepravilne ali nepopolne izjave ali dokumente ali ne razkrije podatkov in tako poneveri ali neupravičeno zadržuje ali neustrezno uporabi sredstva splošnega proračuna Evropske unije ali proračunov, ki jih upravlja Evropska unija ali se upravljajo v njihovem imenu, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let.
  2. Enako se kaznuje, kdor pridobi sredstva z dejanji in iz proračunov iz prejšnjega odstavka.
  3. Če je bila z dejanjem iz prejšnjih odstavkov pridobljena velika premoženjska korist ali povzročena velika premoženjska škoda, se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let.
  4. S kaznimi iz prejšnjih odstavkov tega člena se kaznujejo vodje podjetij ali druge osebe, ki so pooblaščene za sprejemanje odločitev ali nadzor v podjetjih, če omogočijo ali ne preprečijo kaznivih dejanj storilcem iz prejšnjih odstavkov, ki so jim podrejeni in delujejo v imenu podjetja.

Trenutno poteka 29 hišnih preiskav katerih del je 78 preiskovalcev NPU in ljubljanskih ter koprskih kriminalistov. Na policiji so izpostavili, da je za navedena kazniva dejanja predpisana kazen o enega do osmih let zapora. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti
240. člen

  1. Kdor pri opravljanju gospodarske dejavnosti, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist ali povzročil premoženjsko škodo, zlorabi svoj položaj ali dano zaupanje, prekorači pravice ali opusti dolžnosti, ki jih ima na podlagi zakona, drugega predpisa, akta pravne osebe ali pravnega posla glede razpolaganja s tujim premoženjem ali koristmi, njihovega upravljanja ali zastopanja, se kaznuje z zaporom do petih let.
  2. Če je bila z dejanjem iz prejšnjega odstavka pridobljena velika premoženjska korist ali povzročena velika premoženjska škoda in je storilec hotel sebi ali komu drugemu pridobiti tako premoženjsko korist ali drugemu povzročiti tako premoženjsko škodo, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.
  3. Če je bilo dejanje iz prvega odstavka tega člena storjeno zato, da storilec sebi ali komu drugemu pridobi nepremoženjsko korist, se storilec kaznuje z zaporom do dveh let.

Ivan Šokić