Hojs: Lahko napovem, da bo Golob bivši pretendent za mandatarja

Datum:

“To, da vam lahko ukradejo identiteto, je bilo v Evropi že večkrat dokazano. Mnogim so ukradli identiteto. Toda to, da bi lahko z ukradeno identiteto tako ad hoc odprli račun v renomirani banki, pa je bolj pravljičarstvo kot resna tema,” je okrog nedavne afere v zvezi z bančnim računom Goloba v Romuniji poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ob tem je dodal, da ga v tej zadevi predvsem skrbita dve dejstvi. Prvič, bizarna izjava predsednika Gibanja Svoboda, ki je povedal, da so v nekem zakotnem mestu odprli ta račun. Torej zakotno mesto je po njegovem Bukarešta, ki ima skoraj toliko prebivalcev kot celotna Slovenija. “Sedaj odkrivamo, da je celo v bližini GEN-I-ja. Z gotovostjo lahko trdim, da je GEN-I imel v tujini odprto množico računov,” je razkril in dodal, da ga v tej zgodbi skrbi predvsem to, da se še nihče od nadzornih organov, policija in tožilstvo, niso zganili. 

“Z gospodom Golobom se ne bi ukvarjal. Danes lahko napovem, da kakršenkoli rezultat bo v ponedeljek, bo gospod Golob bivši pretendent za mandatarja. Kakršenkoli rezultat bo dosegel, je časa ali pa možnosti, ki ga danes drži nad vodo, zgolj še dva tri dni. Boste videli poročanja POP TV in preostalih televizij, ko se bo afera začela razvijati,” je na vprašanje, ali bi se moral predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob izločiti iz kampanje, v zadnjem soočenju Slovenija izbira izpostavil minister Aleš Hojs.

Foto: Printscreen Planet TV

Predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec je izrazila prepričanje, da bi se moral Golob izločiti iz kampanje. “V oči bode dejstvo, da vsi v političnem prostoru nismo merjeni z enakimi vatli. Pod težo medijske koncentracije, ki je izrazito na določeni politični strani, se seveda s popolnoma drugačnimi vatli meri napake politikov,” je bila kritična in ob tem spomnila na afere, ki so še kar ostale nepojasnjene. “Na dohodninsko napoved gospoda Goloba smo čakali vsaj tri tedne. Na kakšno diplomo, ki jo mora pokazati kdo od zelo pristojnih v tej državi, še vedno čakamo. Prav prav tako nimamo odgovorov o računu v Romuniji,” je poudarila.

Foto: Nova24TV

Na vprašanje, kaj Milan M. Cvikl iz SD kot bančnik meni okrog zgodbe, ki se je napletla glede bančnega računa v Romuniji, je ta zatrdil, da upa, da ne bo pogovor na soočenju tekel o tej ali oni megli, o tem ali onem računu. Namesto da bi konkretno odgovoril na konkretno vprašanje, je namesto tega povedal naslednje: “Temeljno vprašanje, pred katerim stoji Slovenija, volivke in volivci, gledalke in gledalci, danes, je zelo enostavno. Ali se bomo vrnili nazaj 100 let in bomo preko kontrole medijev, v lasti SDS, sfinanciranimi s strani Madžarske, madžarski pašaluk, ali pa gre Slovenija v jedro Evropske unije. To je temeljno vprašanje”.  Očitno je, da je M. Cvikl nekoliko pomešal zgodovinska dejstva, saj Slovenija nikdar ni bila madžarski pašaluk.

Foto: Nova24TV

Ker se je predstavnik SD-ja očitno izmaknil odgovoru na prejšnje vprašanje, mu je bilo zastavljeno vprašanje, če meni, da Golob predstavlja kredibilnega partnerja. “Za nas je ključno vprašanje, kakšna bo vsebina nove koalicijske pogodbe,” je zatrdil kot da bi že kdaj v SD-ju zavzeto sledili zapisanemu v koalicijski pogodbi. M. Cvikl bi moral kot bančnik vedeti, da Romunija, odkar je vstopila v EU, je del evropskega bančnega sistema. Kot del tega je preverjanje identitete nosilca bančnega računa v državi članici EU, praktično nemogoče ponarediti. V oddaji Komentar soočenja z Borisom Tomašičem in Aleksandrom Rantom je bilo v zvezi s tem poudarjeno, da ima GEN-I v Romuniji podjetje (podružnico). Z Romunijo je neposredno posloval GEN-I, kar pomeni, da je bil zastopnik vpisan v Romuniji s svojo davčno številko. Robert Golob je bil zastopnik.

Na vprašanje stranki SAB, če se nameravajo odpovedati sodelovanje z Gibanjem Svoboda, če bi se izkazalo, da gre za skriti račun in da je Golob lagal. “Mi imamo podpisan sporazum s strankami KUL. Po volitvah pa bomo sodelovali s tistimi, ki bodo prišli v parlament in ki bodo izpolnjevali vse te standarde,” je na soočenju povedal Jernej Pavlič iz SAB in dodal, da zaenkrat to vprašanje ni niti pod vprašajem. “Zaenkrat tudi niste dokazali, da bi bilo karkoli narobe. So zgolj indici”. Glede na to, da je račun odprt, nekakšen izpisek za račun pa je za Delo razkril sam Golob, ni povsem jasno, kakšne indice je imel Pavlič tukaj v mislih. Glede na povedano je mogoče sklepati, da so laži in zavajanja tista, ki jih očitno v SAB pritegnejo k sodelovanju.

Foto: Nova24TV

Alojz Kovšca je v imenu Povežimo Slovenijo povedal, da sam čisto dvomi, da je možno brez osebne prisotnosti in brez prezentiranja osebnega dokumenta odpreti račun v katerikoli podružnici Raiffeisen Bank. “Sploh pa ne verjamem, da Raiffeisen odpira podružnice po zakotnih vaseh v Romuniji,” je bil jasen.

Minister Jernej Vrtovec iz NSi je glede Jožeta Podgorška povedal, da je ta naredil napako, jo priznal in podal odstopno izjavo. Vrtovec je izrazil prepričanje, da je prav, da je odstopil, ob tem pa je poudaril, da je v svojem mandatu naredil veliko za slovenskega kmeta. “Več vrtcem in šolam se je lahko po njegovih zaslugah dobavljala domača hrana od domačih proizvajalcev. Odkritost in transparentnost sta pomembni,” je še dodal v luči nedavnega dogajanja. Kovšca je med drugim povedal, da sam meni, da so Podgorška izsiljevali. “Tako umazane kampanje ni bilo še nikoli. Toliko podtikanja in nesimetričnega odnosa medijev do enih in do drugih v Sloveniji še nismo doživeli,” je bil jasen in dodal, da so v gibanju Povežimo Slovenijo mnenja, da je treba, preden nekdo prevzame javno funkcijo, preveriti, kakšni so rezultati dozdajšnjega dela teh ljudi, ali jim javnost lahko zaupa, kakšno je njihovo vedenje nasploh, ali spoštujejo resnico ali se spoštljivo obnašajo do svojih nasprotnikov ali so sposobni sodelovati in voditi.

Foto: Nova24TV

Govora je bilo tudi okrog velikosti črk na volilnih listkih (denimo prevelika logotipa Gibanja Svoboda in stranke Resni.ca), pa o napačnih imenih. Po besedah Kovšce gre v tem primeru za načrtne napake. Ob tem je spomnil na pretekle izkušnje pri glasovanjih v domovih za ostarele, nepravilnosti pri štetju glasov. “Vse te stvari se dogajajo,” je poudaril in dodal, da sam precej dvomi v to, da bodo tudi tokratne volitve čisto poštene. Tudi Pivčeva je prepričana, da gre v zvezi s tem za preveč  naključij in za preveč očitno nesorazmernost v volilni kampanji. “Mislim, da je žalostno, da smo v Sloveniji prišli do točke, ko so soočanja videti tako, da se obmetavamo in si očitamo afere iz preteklosti. Strinjam se s pozivanjem na volitve, vendar to je postalo kritično,” je med drugim še povedala. Minister Aleš Hojs pa je na vse tiste, ki so v volilnih odborih, apeliral, naj pošteno preštejejo glasove in jih vnesejo v računalnik, da bodo volitve poštene.

Ker je Tea Jarc iz iniciative Glas ljudstva, ki združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij in iniciativ z izrazito političnimi cilji, ki so neverjetno “povsem naključno” sorodni tistim na politični levici, napovedala, da bodo na volilno nedeljo v cerkve poslali ovaduhe in tako nadzirali morebitno nagovarjanje volivcev, je v zvezi s tem Vrtovec ocenil, da bi se morali z osamosvojitvijo in demokratizacijo Slovenije končati časi ovaduštva. “Če ste za socialno državo in demokracijo, potem je odgovor socialna demokracija,” je zatrdil Cvikl, Kovšca pa je med drugim povedal, da je pri maši vsako nedeljo, če mu to znese, in to že desetletja, pa še ni slišal duhovnika, da bi kakorkoli pozival vernike, naj volijo to ali drugo stranko.  Glede Inštituta 8. marec je Hojs prepričan, da bi glede na njihove aktivnosti morali odpreti volilni račun in kot vse ostale stranke delovati politično. Izjavo Jarčeve je Hojs označil kot škandalozno.

Foto: Printscreen Planet

Ob koncu je podpredsednik SDS Hojs povedal, da so v Slovenski demokratski stranki že večkrat dokazali, da znajo sodelovati, nazadnje leta 2020, ko so sestavili vlado iz različno mislečih in rešili Slovenijo pred kolapsom. “V prihodnje smo pripravljeni sodelovati z vsemi,” je bil jasen.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Boris in Zala Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...