Hojs: NSi ne želi prispevati podpisov za preiskavo rabot v GEN-I

Minister za delo in koordinator Levice Luka Mesec in podpredsednik SDS Aleš Hojs (Foto: Posnetek zaslona RTVS)

“Obljuba Roberta Goloba, da kadrovanje ne bo več plen vladajočih strank, je izpolnjena. Danes kadruje on, morda generalna sekretarka Gibanja Svoboda, funkcije pa dobivajo predvsem kadri, ki so bili nekoč blizu GEN-I”, je v četrtkovi oddaji Tarča ob prvi obletnici Golobove vlade izpostavil podpredsednik največje opozicijske stranke SDS Aleš Hojs. Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic je sicer vztrajal, kako naj bi v Sloveniji iskali kadre, ki imajo znanje, izkušnje in so se dokazali z rezultati svojega dela.

Če bi po mnenju Aleša Hojsa ta parlament deloval kot bi moral, če bi parlamentarne komisije delovale kot bi morale, potem Robert Golob danes ne bi bil več predsednik vlade. “Sicer ne rečem, da bi bili tudi poslanci drugi, ti bi verjetno ostali isti. Žal pa kot je povedal gospod Golob, zdrave sile opozicije (razumem, da gre tukaj za NSi) ne želi prispevat svojih podpisov k preiskovalni komisiji za rabote v GEN-I”, je bil jasen. V nadaljevanju je spomnil, da je odšla tedanja notranja ministrica Tatjana Bobnar. Po njegovih informacijah je morala oditi ravno zaradi tega, ker so se stvari tam začele delati, premikati. “Po mojih informacijah se sedaj intenzivno brišejo.  A leto, ki je za nami, je leto zamujenih priložnosti”, je prepričan.

Meščeva obljuba je delo, pravi
Kot kaže pa se z oceno s Hojsa ne strinjajo vladajoči. “Bilo je težko prvo leto vlade, morda bi si lahko želeli več, a če pogledam rezultate naših resorjev sem zadovoljna”, je povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Koordinator Levice Luka Mesec pa je zatrdil, da bodo svoje delo poskušali opraviti z odliko. “Mislim, da ljudje in vidijo in cenijo, da delamo. Moja obljuba je delo. Če bodo ljudje cenili delo, potem verjamem, da bom imel podporo”. 

Tanja Fajon in Luka Mesec (Foto: Posnetek zaslona RTVS)

“Zdi se mi skrajno nenavadno, da si sploh upate pred slovensko javnostjo zagovarjati nekaj kar ste obljubljali, danes po enem letu pa ne veste ničesar drugega kot to, da imate neko časovnico”, je Hojs povedal vladajočim in povedal, da ne drži, da zdravniki grozijo s stavko. Predstavnik Fidesa je namreč jasno povedal, da se mu stavka v tem trenutku ne zdi smiselna in da je precej bolj kritično v slovenskem zdravstvu to, da zdravniki iz tega sistema odhajajo. “Drugič, prišli so z zakonom o skrajševanju čakalnih vrst, rezultat tega je, čakalne vrste so daljše. Obljubili so ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, to pa bo postalo obvezno.” Tukaj je po njegovih besedah mogoče našteti še deset drugih njihovih obljub, ki so se v tem letu sesule v prah.

V Svobodi vztrajajo, kako naj bi oni iskali kadre z znanjem, izkušnjami
V tem trenutku je po mnenju Hojsa potrebno vpreči vse sile v to, da ljudje ne bodo ure in ure čakali na urgenci ali pa leta in leta na specialitične preglede, ki bi jim rešili življenje. “Spremenit je treba upravljanje ZZZS. Jasno je, da v Sloveniji ne vladajo gospodje, ki sedijo v prvih vrstah, ampak nekdo iz ozadja”. Obljuba Roberta Goloba, da kadrovanje ne bo več plen vladajočih strank, je po besedah Hojsa izpolnjena. “Danes kadruje on, morda generalna sekretarka Gibanja Svoboda, funkcije pa dobivajo predvsem kadri, ki so bili nekoč blizu GEN-I”, je bil jasen. Borut Sajovic pa je vztrajal, da v Sloveniji iščejo kadre, ki imajo znanje, izkušnje in so se dokazali z rezultati svojega dela. “Ljudi je potrebno ocenjevati ne po politični barvi, pač pa po rezultatih, ki jih na svojem področju dosegajo”, sicer pravi. A kot vidimo je eno teorija, drugo praksa.

V oddaji je Hojs spomnil, da ima danes zaradi te vlade vsak zaposleni, ki ima minimalno plačo, dobi 46 eur manj, kot bi dobil po ukinjeni davčni reformi, tisti z večjimi plačami pa dobijo še manj. “Ni treba vedno kar rušiti vsega”, je poudaril in zavrnil očitke, da so bili v SDS nekonstruktivni, tudi pri podpori kandidature za VS OZN. “Je pa res, da tuji diplomati in novinarji spremljajo slovensko zunanjo politiko. Sam si seveda želim, da uspe in bom med prvimi, ki bom Tanji Fajon čestital”, je poudaril in napovedal, da bodo v SDS v drugem letu vlade konstruktivni, dobre predloge bomo podpirali, slabe pa minirali.

Loterija z vladami novih obrazov se žal zopet ni izšla
Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je izpostavil, da se loterija z vladami novih obrazov žal zopet ni izšla. “Odsotnost rezultatov je vlada, kot že mnoge pred njo, pokrila s tem, da je začela odpirati ideološke teme in začela nekakšen kulturni boj. To je ravno nasprotno od pomiritve, ki so jo obljubljali v predvolilnem letu”, je ocenil. Za Slovenijo bi bilo po njegovem mnenju nujno, da imeli dva mandata desne sredine. “Nadaljevali bi z uveljavljanjem ugodnega davčnega okolja, dostopnega javnega zdravstva in zagotavljali nove vire energije (zgraditi je potrebno JEK2)”, je izpostavil in dodal, da je bilo dovolj obljub o vsem dostopnem javnem zdravstvu. “Osredotočiti se moramo na potrebe pacienta. V NSi predlagamo zakon, v katerem želimo, da se v oskrbo pacientov vključi vse izvajalce zdravstvene oskrbe. Želimo, da pacienti dobijo najboljšo in najhitrejšo oskrbo takoj, ko jo potrebujejo”, je še dodal in izrazil kritiko do zamrznitve davčne reforme. Ta vlada bi morala po mnenju Cigler Kralja nadaljevati njihovo davčno reformo. “Moramo narediti ugodno davčno okolje, kjer bi vsem ostalo več v denarnicah. Sploh pa je delo preveč obdavčeno.”

Foto: Posnetek zaslona RTVS

“Do sinočnje Tarče sem imel vsaj še malo upanje, da aktualna vlada/koalicija ve kaj počne in da ima nad dogodki nadzor. Sedaj tega upanja ni več. Odslej je le še strah kako se bo ta nesrečna zgodba končala. Ne strah zase, male vnuke imam! Zabluzili smo do konca!”, je le eden izmed komentarjev, ki se je na Twitterju usul po včerajšnji Tarči. Sajovic je sicer napovedal, da so njihovi realni cilji so na področju nadgradnje sistema zdravstva, reforma plač, začeli naj bi še z dolgotrajno oskrbo in še naprej gradili demokratično, socialno in solidarno družbo. Glede na to na kakšen način si svobodnjaki predstavljajo demokratično družbo, da se torej utiša vse drugače misleče, in koliko je bilo do sedaj narejenega v korist navadnih državljanov, ni za biti pretirano optimističen. Sicer pa bodo dejanja tista, ki bodo na koncu najbolj očiten pokazatelj.

Ana Horvat