Hojs odgovarja Bobnarjevi: Noben minister si ne sme privoščiti, da odloča namesto sodišča!

Aleš Hojs (foto: sta)

“Umik soglasja za te tožbe je pravno barbarstvo. Česa takšnega si noben minister ne bi smel privoščiti – da odloča namesto sodišča. Takšno postopanje je daleč od strokovnosti, ker v pravni državi o tožbah razsojajo sodišča,” glede “strokovnih” in “apolitičnih” ravnanj političarke Tatjane Bobnar meni bivši notranji minister Aleš Hojs. 

Takoj po prevzemu ministrstva za notranje zadeve s strani “ekspertke” Tatjane Bobnar so bila umaknjena soglasja za prve tožbe, vložene zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policije na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih. To pomeni, da bodo položnice, denimo za neformalnega vodjo protestov Jašo Jenulla, v višini 3778 evrov, 2255 evrov in 34 tisoč evrov, poplačane na naše stroške. Tistim, ki so vsak petek delali zgago pred parlamentom in se šli minirevolucijo v korist leve opozicije, bo vse oproščeno, ker sedaj končno vladajo “strokovnjaki”. Čeprav so množično kršili koronavirusna pravila in organizirali dogodke, brez predhodne prijave policiji, so ob prihodu Bobnarjeve prejeli “odpustke” – bili oproščeni vsakršne finančne in moralne odgovornosti.

Bobnarjeva je ob prevzemu resorja izustila nekaj “krepkih”: “Prevzemam mandat notranje ministrice po dveletnem pravnem barbarstvu, ki je bilo na Ministrstvu za notranje zadeve in v Policiji, po vsej verjetnosti, najbolj brutalno od vseh državnih institucij”, “Dogodki minulih dveh let so nas vse presenetili, pustili odprtih ust, kajti nikoli nismo niti pomislili, da bi lahko politika in z njo zloraba stroke tako vehementno in brezsramno vstopila skozi glavna vrata Policije in sedla na stol generalnega direktorja Policije ter od tam poveljevala”, “Slovensko Policijo je ugrabila politika in zdaj moramo začeti graditi našo blagovno znamko na novo, je ostra Bobnarjeva.” 

Političarka Tatjana Bobnar se v javnosti predstavlja kot apolitična strokovnjakinja. (Foto: STA)

Samo tedaj, ko policijo obvladujejo kadri blizu tranzicijske levice, gre za “stroko”. Vsakokrat, ko vodenje prevzame kader blizu pomladnim političnim opcijam pa nastopi “temačni srednji vek”. Bobnarjeva ustvarja varljiv vtis, da bo kot “predstavnica stroke” v politiki ravnala “apolitično”. Gre za cenen “nateg” za lahkoverne volivce, ki baje verjamejo, da Gibanje Svoboda v bistvu ni stranka, ampak “gibanje”. Je približno tako naivno, kot prepričanje, da je bivša sodnica in aktualna predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič “neodvisna”. Ali pa denimo novinarka RTVS Mojca Pašek Šetinc, trenutno poslanka v DZ-ju na listi elektroinženirja Roberta Goloba, sicer pa vpetega v politiko že vse od LDS-a dalje. Sami “strokovnjaki” na kupu, ni kaj, politike še “povohali” ne bomo.

“Gre za izjave neke užaljene gospe, ki dve leti ni bila ‘pri koritu'”
Za mnenje glede Tatjaninih odpustkov Jenullu & Co ter glede njenih spornih izjav, smo se obrnili na bivšega notranjega ministra Aleša Hojsa: “Umik soglasja za te tožbe je pravno barbarstvo. Česa takšnega si noben minister ne bi smel privoščiti – da odloča namesto sodišča. Kar se tiče vsebine: potrebno je povedati, da gre za poplačilo vsem tistim, ki so tedne in tedne razbijali po Ljubljani, in ki jim je bilo obljubljeno, da če bodo to počeli, naj ne skrbijo za kakršnekoli stroške in očitno se sedaj to uresničuje.” 

Protivladni protestniki: Nika Kovač, Jaša Jenull in Tea Jarc (Foto: STA)

Hojs je prepričan, da je takšno postopanje daleč od strokovnosti, ker v pravni državi o tožbah razsojajo sodišča, ne tisti, ki tožbe vlagajo in kasneje tožbe umikajo. “Pravno barbarstvo” je to, kar se je z umikom soglasij zgodilo. Pojavlja se tudi vprašanje zakonitosti takšnega ravnanja. “Izjave Bobnarjeve, so lahko samo izjave neke užaljene gospe, ki dve leti ni bila ‘pri koritu’, ob čemer je jasno, da je dr. Anton Olaj policijo vodil izjemno strokovno, profesionalno. O tem, kako se bo policijo vodilo v prihodnje pa bomo lahko ocenili po kakšnem letu.” Videli bomo, kako se bo to “nemračnjaštvo” odražalo v pregonu kaznivih dejanj, v internih odnosih, v uspešnosti pri realizaciji ciljev, v nabavi potrebne opreme za policijo itd.

Domen Mezeg