fbpx

Hrvaški mediji slavijo veliko zmago nad Slovenci: “Zmagali so naši argumenti, to je dokončni pravosodni poraz Ljubljane!”

Hrvaški premier Andrej Plenković je v odzivu na Twitterju zapisal, da je zdaj čas, da se med državama začnejo bilateralni pogovori, kar sicer že tri leta predlaga tudi Janez Janša. Foto: Jutarnji list.

Hrvaški mediji so pravosodni poraz Slovenije v zadevi arbitraže na Sodišču Evropske unije pričakovano pospremili z velikim pompom. Vsi osrednji mediji pri južnih sosedih danes poročajo, da je to dokončni pravosodni poraz uradne Ljubljane, da je neodvisni odvetnik Sodišča EU Priit Pikamae Sloveniji zadal velik udarec in da je zdaj vsega konec. Prav tako se naslajajo nad poročanjem slovenskih mainstream medijev, ki so sodbo sodišča enotno pospremili s komentarjem, da je to hladen tuš zlasti za zunanjega ministra Mira Cerarja, premierja v odstopu Marjana Šarca, pa tudi predsednika republike Boruta Pahorja.

Časopis Jutarnji je na svoji spletni strani zapisal, “da gre za dokončen pravosodni poraz Ljubljane”. Citirajo tudi hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića, ki je v prvem odzivu za hrvaške medije povedal, “da je odločitev Sodišča EU zmaga hrvaških argument”.  V svojem odzivu na Twitterju je Andrej Plenković Slovenijo tudi že pozval k bilateralnim pogovorom, s pomočjo katerih bi morda lahko prišli do dostojnega in za obe državi sprejemljivega mejnega dogovora, ki sta mu bili sosedki republiki blizu ob sporazumu Drnovšek – Račan.

Naj spomnimo. Da so obojestranski pogovori najboljša rešitev, saj je arbitražna odločitev tako ali tako slaba za Slovenijo, že dve leti in pol opozarja tudi predsednik SDS in najverjetnejši novi mandatar Janez Janša. Če bo prvaku opozicije uspelo sestaviti alternativno desnosredinsko vlado, bi se lahko pogovori s hrvaško stranjo začeli še to pomlad. Vlada Marjana Šarca in zunanji minister dr. Miro Cerar sta namreč te pogovore vztrajno zavračala in vztrajala pri implementaciji sodbe, s katero je Slovenija med drugim izgubila tudi stik z mednarodnimi vodami.

To je dokončni pravosodni poraz Ljubljane, danes pompozno poroča Jutarnji list.

Tudi spletni portal Index.hr piše o slovenskem porazu. Menijo tudi, da je sodišče pohitelo s svojo odločitvijo zaradi Brexita, saj Velika Britanija ob polnoči zapušča Evropsko unijo.

Večernji list poroča, “da so Slovence zavrnili”. Odločitev o tožbi Slovenije na Sodišču Evropske unije je sprejela tehnična vlada Mira Cerarja, kar naj bi bila po njihovo nerazumna odločitev, saj tudi sama odločitev arbitražnega sodišča dopušča možnost, da se drže glede meje dogovorita sami. Na Večernjem listu so še zapisali, da je Slovenija še naprej dolžna varovati schengensko mejo, ne pa tudi blokirati vstop Hrvaške v schengensko območje, saj je leta 2007 sama vstopila vanj z neurejeno južno mejo.

“To je poraz dežele,” poroča spletni portal 24Sata.

Foto: Takole je poročal Novilist.

Tudi drugi veliki hrvaški mediji, kot so Slobodna dalmacija, Novilist in Ekspress so pozdravili odločitev Sodišča Evropske unije. Sicer pa se bosta tako uradni Zagreb kot tudi uradna Ljubljana na odločitev sodišča službeno še odzvala tekom dneva.

Luka Perš