fbpx

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman napovedal podpis tristranske izjave v Trstu! Minister Logar opozarja, da to ne bo negativno vplivalo na slovenske ribiče!

Anže Logar in Gordan Grlić Radman. (Foto: Nova24Tv)

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je za STA potrdil, da naj bi na sobotnem tristranskem ministrskem srečanju v Trstu glede razglasitve hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranskem morju podpisali tudi posebno izjavo. Povedal je, da besedilo izjave še ni dokončno sestavljeno, pričakujejo pa, da jo bo podpisala tudi Slovenija.

“Glede na to, da gre za tristransko izjavo, je razumljivo, da jo bo Slovenija podpisala,” je dejal hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman v četrtkovem pogovoru za STA. Kot je dodal, besedilo izjave še ni dokončano, a bo izjava pozitivna. V izjavi naj bi med drugim zapisali, da imajo Italija, Hrvaška in Slovenija enako vizijo o Jadranskem morju kot mostu, ki povezuje vse narode in regije, ter je tudi vir napredka. “Ne vem, ali bo Slovenija na koncu imela kakšen pomislek,” je dodal hrvaški zunanji minister.

Menil je, da ni razloga, da bi razglasitev hrvaške izključne gospodarske cone, ki je namenjena zaščiti Jadrana, negativno vplivala na odnose med Slovenijo in Hrvaško. Kot je napovedal v četrtek v saboru, nameravajo cono skupaj z Italijani razglasiti januarja.

Grlić Radman je sicer  govoril o tudi o drugih vidikih odnosov med Slovenijo in Hrvaško, tudi glede uresničevanja arbitražne sodbe o meji, kar Hrvaška zavrača. Spregovoril je tudi o hrvaških načrtih pridružitve schengenskemu območju in o krepitvi dobrososedskih odnosov. Več pa bomo izvedeli, ko bo STA celoten pogovor objavil v soboto.

Za več informacij o omenjeni tristranski izjavi med Slovenijo, Hrvaško in Italijo smo se obrnili tudi na ministrstvo za zunanje zadeve. Prav tako smo jih vprašali, če menijo, da bi omenjena izjava lahko Sloveniji omogočila dostop do odprtega morja, medtem ko sta se Italija in Hrvaška odločili razglasiti izključno ekonomsko cono in če bi omenjena izjava lahko doprinesla k boljšemu položaju Slovenije v prihodnosti.

Ob tem lahko spomnimo, da je premier Janez Janša na to temo že 12. decembra 2020 govoril tako s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, kot tudi italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem.

Logar poziva domače politike, naj se ugriznejo v jezik

“Naš namen je, da se izjavo podpiše, zato sodelujemo pri tem, da se jo podpiše,” pa je pojasnil slovenski zunanji minister Anže Logar. Pri tem je izpostavil, da bo Slovenija ravnala v skladu z lastnimi strateškimi interesi, arbitražno odločitvijo ter tistim, kar je zapisano v strategiji zunanje politike. Ob tem pa je Logar vse politične strani v Sloveniji pozval, naj se vzdržijo “gorečega komentiranja zadeve pred sobotnim srečanjem v Trstu,” kakor so to opisali pri STA, da ne bi s svojim opletanjem z jezikom poslabšali strateške pozicije Slovenije.

Logar je pri tem povedal, da razglasitev hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone ne bo vplivala na dostopnost ribolova za slovenske ribiče ali možnosti, ki jih imajo sedaj v odprtem morju. Gre predvsem za omejevanje tretjih držav in ne držav članic EU. Ravno tako ne bo nobenih sprememb za Luko Koper, saj so pravice plovbe, preleta in polaganja kablov osnovne pravice, je poudaril Logar. Edina pravica, ki bi jo Italija in Hrvaška pridobili ob plovbi skozi izključno ekonomsko cono je pravica do pregleda izpolnjevanja ekoloških in drugih standardov, a če bi državi želeli nagajati, bi to že počeli, saj se teritorialne vode slovenskih sosed stikajo pri otoku Palagruža. Tako da ni pričakovati sprememb. Odločitve o izključnih ekonomskih conah pa se ne tičejo vprašanja meje s Hrvaško ter stika Slovenije z odprtim morjem.

Sara Rančigaj