fbpx

Hrvati napisali resnico o Erjavcu: Deluje surovo, se ne vede diplomatsko, ne zna angleško in škodi Sloveniji

Obraz, ki zaradi politične higiene ne bi smel več nastopati v slovenski politiki. (Foto: epa)

Arbitraža ostaja glavni spor med Slovenijo in Hrvaško. Zgodba še zdaleč ni končana, čeprav Hrvatje stalno vztrajajo, da se na sodbo požvižgajo, in pravijo, da se s Slovenci ne da normalno pogovarjati. Vendar pa arbitraža ni edina tema, ki polni njihove časopise in spletne medije. Veliko dela imajo tudi z našim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, za katerega pravijo, da je pravi fenomen, hkrati pa so prepričani, da ga preveč podcenjujemo.

O ministru Erjavcu so se razpisali v hrvaški reviji Globus in že v naslovu poudarili, da gre za ministra, s katerim nima težave le Hrvaška, ampak tudi Slovenija. Ob tem so navedli, da je Erjavec dobil črno piko tako od premierja Mira Cerarja kot tudi od opozicije. Zamerili so mu predvsem njegovo trdo retoriko proti Hrvaški in nato njegovo pojasnilo, da “se s Hrvati lahko pogovarja zgolj tako”.

DeSUS je klientelistična stranka, ki že leta pluje v politiki
Kot še pišejo v Globusu, hrvaški politiki na Erjavca gledajo z določeno mero prezira, hrvaška javnost pa ga meče v isti koš kot nekdanjega slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Prepričani so tudi, da je Slovenija v minulih letih večkrat ponovila ogromno napako, in to je, da je podcenjevala Karla Erjavca. “Erjavec deluje surovo, se ne vede diplomatsko, ne zna angleško, a vodi diplomacijo ene izmed najpomembnejših držav članic, v njegovih nastopih je čutiti sovraštvo proti Hrvaški, kvari ugled Slovenije v Evropi, a mu nihče nič ne more,” navajajo. Erjavec je tako najspretnejši slovenski politik, ki je hkrati tudi najbolj trdoživ. Preživel je številne premierje in politike, zato ne bi bilo čudno, če bi preživel tudi Mira Cerarja.

To je fenomen slovenskega ministra, tako kot je fenomen njegova stranka. Brez nje namreč niti en slovenski premier ni mogel sestaviti vlade. Demokratična stranka upokojencev Slovenije kot slovenska klientelistična stranka z Erjavcem na čelu že leta pluje v slovenski politiki. Drugi so padali, Erjavec pa ostaja močan, čeprav je stalno pod vplivom kritik. Res, fenomen.

B. O.