Hrvati pošiljajo položnice slovenskim ribičem: Silvano Radin na lastni koži izkuša kazni za spoštovanje arbitražne meje

Silvano Radin se z ribištvom ukvarja že več kot 30 let. (Foto: Nova24TV).

Slovenskega ribiča Silvana Radina je po velikonočnih praznikih v nabiralniku pričakalo neprijetno presenečenje. Ta je namreč s strani hrvaškega kmetijskega ministrstva dobil plačilni nalog v višini kar 20.000 hrvaških kun, kar znaša 2.696 evrov. Takšna kazen bi vsekakor razjezila vsakogar, sploh glede na to, da je to kazen dobil, ker spoštuje arbitražne meje. 

Plačilni nalog se nanaša na plovbo dne 3. januarja ob 11.59 uri zjutraj, ko je bilo plovilo oznake 117-KP z nazivom Andrea pod zastavo Republike Slovenije zaloteno na poziciji 45°32ʹ14ʺ N 13°30ʹ14ʺE, 1.86 navtičnih milj od rta Savudrija v teritorialnem morju Republike Hrvaške pri opravljanju gospodarskega ribolova na morju s pridneno vlečno mrežo.

Hrvaška stran navaja, da je Radin kriv, ker je opravljal ribolov na morju brez veljavnih privilegijev, odobritve ali dovoljenja, ki ga je izdala Republika Hrvaška in ker je ta opravljal gospodarski ribolov na morju v zaprtem območju znotraj treh navtičnih milj od obale znotraj izobate v dolžini 50 metrov. Ob tem pa so naložili, da mora obdolženec globo plačati v osmih dneh od dostave plačilnega naloga prekrškovnega organa.

Foto: Printscreen

Kdo bo koga?
Hrvaško pošiljanje kazni je očiten odgovor slovenski vladi, ki je že pred časom začela s pošiljanjem kazni hrvaškim ribičem. Takrat je Hrvaška svoje ribiče pozvala, naj kazni ne plačujejo, temveč jih samo pošljejo v Zagreb. Zdaj se zdi, da Hrvaška vrača udarec. Pri vsem tem pa najbolj trpijo tisti, za katere bi se morala Cerarjeva vlada najbolj zavzeti, a namesto tega raje nabira poceni politične točke. Namesto, da bi težavo skušali reševati, je slovenska vlada na čelu z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem s svojimi nepremišljenimi izjavami po nepotrebnem zaostrila situacijo.

Pred arbitražo slovenski ribiči lovili precej južneje
Za ribiča Silvana Radina, se je življenje od začetka arbitraže zelo spremenilo. “Pred arbitražo sem ribe lovil precej južneje od arbitražne meje, to sem počel vsa leta, odkar ribarim,” nam je potožil Radin, ki se sicer z ribolovom ukvarja že več kot 30 let. Radin nam je, ko smo se mu na začetku leta pridružili na ribolovu pojasnil, zakaj stalno spremstvo policijskih čolnov zanj pomeni slabši ulov. “Ves čas se moram ukvarjati s tem, da ne zadanem kakšnega policijskega čolna. V preteklosti so prihajali povsem blizu moje barke, bal sem se, da mi ne bodo pretrgali kakšne mreže v morju, saj bi mi lahko barko nenadoma sunkovito obrnilo za 180 stopinj. Lahko bi prišlo do velike nesreče,” je ta povedal.

Ekipa Drugorazredni je preživela dan na barki s slovenskim ribičem Silvanom Radinom in preverila, kako ga arbitraža ovira pri njegovem delu. (Foto: Arhiv Nova24TV).

Arbitraža je za slovenske ribiče izjemno slaba odločitev
Kot nam je še povedal, je bila arbitraža za slovenske ribiče sicer izjemno slaba odločitev, za kar pa je kriva že vlada Boruta Pahorja. Z bilateralnimi pogovori bi lahko dosegli bistveno več, a se Cerarjevi raje šopirijo in skušajo vsiliti svojo voljo sosedom. Brez uspeha, kot smo videli sami. “Gre za šopirjenje z obeh strani. Kot da bi gledali peskovnik za odrasle,” policiste na morju opisuje Radin. Po njegovih besedah bi morali politiki iz ene in druge strani spoštovati zgodovinske pravice, ki so jih imeli eni in drugi ribiči, ker so na tem področju lovili ribe. “In mislim, da si tega morja ne more lastiti niti Ljubljana niti Zagreb, temveč ribiči, ki so na tem območju lovili od vekomaj!”

H. M.

 • lauraas

  Saj za nas je boljše, da Hrvati ne sprejmejo arbitraže in začnemo pogajanja od začetka.

  • RATATA

   Pogajanja z mejakom, ki ni sosed ampak sovrag je škodljivo, če imaš v svojih vrstah veleizdajalce.
   To se je pokazalo z nepriložitvijo pravih in edinih verodostojnih dokumentov v Memorandum. To je bilo veleizdajastvo!

 • Maja

  Dokler obe državi ne podpišeta soglasja za mejo, naj ribiči ostanejo doma in uživajo z državno podporo, ki ni majhna…delfini bodo veseli.

  • Zgornji

   Pa še kdo bo vesel :-)

 • čips

  Mene pa zanima, ce je kdo zasledil,kaj oa ostali del meja,kjer smo Slo na zgubi (saj ne da na morju nismo) a tam pa spostujejo? Spodaj je nekdo napisal, da je bolje da se te sodbe ne spostuje in prav ima.

 • RATATA

  Popolnoma nična je končna razsodba arbitražnega Tribunala v celoti. Ne obstaja.
  “naši” beboti pa uveljavjajo nekaj in sprejemajo abotne predpise nam v škodo … izvoljeni bebci… fuj!!!

  • Liberalec

   Bebci so jih tudi izvolili. Saj niso sami prišli v Parlament!

   • RATATA

    Seveda so jih bebci izvolili! Vse je transparentno in demokratično. Mi smo čudni, ki nergamo in se jezimo ter sprašujemo kako je kaj takega sploh možno.

 • terminalar

  G. Radin,
  pošto, ki dobite s Hrvaške, kar prepošljite na pravi naslov, MZZ.

 • Zgornji

  Bo vsaj več vegetarijancev, kar je tudi dobro za celotno Vesolje , ne samo za ta planet. Škoda je le, da bo toliko več meskotov umrlo v mukah bolezni pred smrtjo.

 • WatsonForus

  Tko kot vseh 26 let , nas Hrčki jebejo v glavo , mi pa še nastavljamo rit !!

 • Soave

  Namesto da bi Parlament delal tekoče posle, pa želijo skozi mišjo luknjo spraviti zakone o privilegirancih- – – – – – – -umetnikih in nekakšnih manjšinah ??

 • Lidija Kolenc

  Niso vse Hrvati krivi….spomnite se Pahorjevih fantastičnih dni z Kosorko…..pa Korla in njehovega vikenda…. in še veliko tega.

 • xtc

  takole realno;vse tole jeposledica rusofilstva,anti Natovstva,Srbo in Yugofilije.
  Sicer pa je realno takole,za tale s***** so krive predvsem leve vlade(vladajo 80% časa samostojne SLO),ne vem kaj se ribiči in narod bunijo,saj so na volitvah volili levico,Kučana in sedaj žanjejo svoe sadove pravilnega voljenja.
  Definitivno,nas Hrvati še premalo j****** saj še SLO bebčki kar volijo levico,ki je avtor terh “darov”-dragi bebčki ne kazat na Hrčkr,krivci večine zdrah so tukaj.

 • Jani Steiner

  Erjavec in Cerar naj jih plačata, saj sta zagotavljala da je vse OK. S figo v žepu….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!