Hrvati s prihodom Fajonove na čelo zunanjega ministrstva pričakujejo poslabšanje odnosov

Predsednica stranke SD Tanja Fajon (Foto: TW Tanja Fajon)

Hrvaški Večernji list kritično ocenjuje, da se bo politika Slovenije do Hrvaške spremenila, če bo zunanje ministrstvo prevzela predsednica SD Tanja Fajon. Hrvaška bo izgubila podporo pri vključitvi v schengensko območje, saj Fajonova ne podpira vstopa Hrvaške v schengen, zaostril pa se bo tudi arbitražni spor. “Slovenska zunanja ministrica bo odprla fronto s Hrvaško: izsiljevala bo s schengenom,” so zaskrbljeni hrvaški mediji.

Večernji list v svojem članku poudarja, da je še pred nekaj meseci vodja Socialnih demokratov Tanja Fajon računala, da bo nova slovenska premierka. “Zdelo se je, da aktualna vladajoča koalicija pod vodstvom Janeza Janše ne more dobiti novega mandata, v volilno zmago pa je bila prepričana Koalicija ustavnega loka (KUL), ki jo sestavljajo štiri levosredinske opozicijske stranke. Po dogovoru KUL naj bi novi mandatar postal vodja stranke, ki je dobila največ mandatov, in to je bila takrat Tanja Fajon,” so dejali.

Sanje o mandatarstvu pa so se Fajonovi podrle s prihodom Roberta Goloba na slovensko politično sceno. Globoka država si je želela utrditi svoj položaj, zato je z novim obrazom naredila vse, da si je zagotovila zmago na volitvah, saj KUL-u ni kazalo najbolje pred volitvami. Kot kaže, bo Fajonova postala prva zunanja ministrica v samostojni Sloveniji, saj se ji po prvih ugibanjih nasmiha prav ta položaj.

Mnogi se te dni sprašujejo, čemú je Tanja Fajon tako nasmejana. (Foto: STA)