fbpx

Hrvatje: Meje s Slovenijo nočemo reševati na sodišču EU!

Foto: epa

Evropsko sodišče za Hrvaško ni sprejemljiv naslov, na katerem bi se reševalo vprašanje hrvaško-slovenske meje, je v hrvaške medije pricurljala informacija iz tamkajšnjih političnih virov. Spor po njihovem nima nobene zveze z evropsko zakonodajo, zato tudi sodišče EU naj ne bi bil primeren kraj za reševanje mejnega spora.

Razkrita izjava, ki se je pojavila v hrvaških medijih, zajema najmanj dve zadevi: postopek, pogovorno imenovan tožba, ki ga je začela Slovenija zaradi domnevne kršitve evropske zakonodaje, pa tudi sporočilo predsednika sodišča EU Koena Lenaertsa, ki je Slovenijo kritiziral zaradi pritožbe in poudaril, da obstaja boljši način za obe državi, kot je ta, da se soočita na evropskem sodišču, piše hrvaški portal Večernji. Ta odnos, torej da se Hrvaška distancira od arbitražnega spora ter da z nespoštovanjem arbitrarne odločbe ne krši evropske zakonodaje, bo hrvaška delegacija tudi poudarila pred Evropsko komisijo.

Hrvaška zavrača vse obtožbe Slovenije in meni, da je spor mogoče rešiti s pogajanji in dvostranskim sporazumom, dodaja omenjeni hrvaški portal.

M. S.