fbpx

Hvala, Češka! V Slovenijo prispela pošiljka nujne medicinske opreme za boj proti covid-19

Češka je hitro pomagala Sloveniji pri dobavi nujne zdravniške opreme proti epidemiji virusa covid-19. (Foto: Twitter)

“Hvala, Jan Hamáček. Prijateljev v nesreči nikoli ne pozabiš,” se je zahvalil slovenski predsednik vlade Janez Janša češkemu ministru za notranje zadeve Janu Hamáčeku. S praškega letališča je danes na Brnik prispela nujna medicinska oprema, ki jo Slovenija potrebuje za zajezitev virusa covid-19. “Dobili smo 500.000 kirurških mask, 25.200 mask N95 in 5.000 zaščitnih kombinezonov,” je zapisal obrambni minister Matej Tonin.

“Zaščitne maske, respiratorji (ventilatorji) in ostala osebna zaščitna oprema za urgentne potrebe. Na letališču Jožeta Pučnika na poti v distribucijske centre Civilne zaščite,” je še eno uspešno akcijo slovenske diplomacije za prejetje nujnih medicinskih pripomočkov za zajezitev koronavirusa komentiral predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Češkim oblastem se je zahvalil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.Čez noč smo urgentno organizirali let iz Pardubic (Češka). Nujno potrebna zaščitna oprema je sedaj že na letališču Jožeta Pučnika in gre na teren. Zmoremo. Hvala vsem,” se je Češki državi zahvalil Vrtovec.

Zdravstveni minister potrdil, da imajo zadosti kapacitet za zdravljenje bolnikov z virusom covid-19
Zdravstveni minister Tomaž Gantar je opozarjal, da v slovenskih bolnišnicah nimamo zadosti kapacitet za zdravljenje okuženih z virusom covid-19. Novo vodstvo ministrstva za zdravje pod vodstvom Gantarja je uredilo najbolj nujne kapacitete, ki zadoščajo zdravljenje bolnikov okuženih z virusom covid-19.

“Za bolnike s COVID-19 imamo v bolnišnicah pripravljenih 539 postelj, po potrebi se ta zmogljivost lahko poveča do 1000 postelj, danes jih je bilo zasedenih 72. Za intenzivno nego imamo trenutno na razpolago 56 postelj, danes je zasedenih 15,” je slovenski javnosti sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar.

https://twitter.com/MatejTonin/status/1242867727343276032

Luka Perš