Hvalili so, kako bodo dali 600 milijonov, na koncu pa bodo delili drobiž

Foto: STA

Niti en teden ni minil od velikih besed predsednika vlade Roberta Goloba, ki se je v državnem zboru arogantno hvalil, kako bo vlada še letos dala 600 milijonov evrov za škodo po poplavah, pa že danes vemo, da se je zlagal. Na laž ga je postavil kar njegov minister Brežan, ki je predstavil vladni paket pomoči. Tisti, ki so utrpeli škodo v juliju, bodo dobili drobiž. Za avgustovske ujme pa vlada namenja le nekaj več kot 200 milijonov evrov. Prva ocena škoda presega milijardo evrov, razumi, kdor more.

Potem ko se je vlada po vseh mediji hvalila, kako veliko bo dala za poplavljena območja, še preden so poznali višino škode, so sprejeli nov davek, sedaj pa se že zapleta. Minister za naravne vire in prostor se je pohvalil, da je vlada uspela reagirati v več kot mescu dni, pa še to le na administrativni ravni. Minister se je nato zlagal, vladni PR očitno nima sramu, več kot mesec mineva od zakona, po katerem bi lahko ukrepali, minister pa se hvali, kako hitri so.

“Torej, poudarjam, da je prvič, da se vlada tako hitro s sredstvi, ki jih bo nakazala neposredno občinam, tako hitro odziva na naravne nesreče”, je med drugim dejal za medije minister Uroš Brežan. Tako hitro? Prva neurja so bila že julija, denarja pa ljudje še niso videli. Spomnimo, vlada Janeza Janše je v času pandemije prvi protikoronski paket sprejela v manj kot desetih dneh, denar je bil pri ljudeh v roku dveh tednov. Ta vlada pa je šele sedaj, tri mesece kasneje, razporedila sredstva za julijske ujme, točo in orkanski veter, pa še ta sredstva so mizerna.

Ljudje bodo dobili drobiž
“Potrjen je program za 12. in 13. julij
v skupnem znesku 3.613. 000 evrov, za drugi predhodni program bo vlada zagotovila 8.540.000 evrov, to je za neurja, ki so prizadela Slovenijo od 17. julija do 3. avgusta,” je dejal suvereno minister, kar pomeni – 14 milijonov evrov za vse razbite strehe, avtomobile, na stotine hektarov uničenih poljščin, da ne naštevamo naprej. Ob 185 milijonih evrov, ki so v proračunu namenjeni za iztis malih delničarjev elektro podjetij, se zdijo te številke kot popolno norčevanje iz ljudi. A pozor, nič drugače ni z vladno reakcijo na avgustovske poplave, tudi tam so številke nižje od napovedanih. Dobrih 200 milijonov evrov, za več kot milijardo evrov predhodno ocenjene škode. Vlada je šla v svoji pokvarjenosti še dlje, odločili so se, da občinam ne bodo nakazali sredstev, katerih izplačilo omogoča njihova novela zakona o naravnih nesrečah, pač pa bistveno manj.

Golobova vlada se hvali, kako je bila hitra, vendar ljudje izplačil še po treh mesecih niso dobili. (Foto: STA)

Tudi občinam manj kot narekuje zakon
“Vlada je občinam maksimalno nakazilo omejila na dvakratnik primerne porabe občine,”
so bile ministrove besede, kar pomeni, da bodo občine prejele manj denarja, kot znaša ocenjena škoda, vladajoči namreč ne verjamejo, da so občine sposobne porabiti denar, zato jim ga pač ne bodo dali takoj, ampak šele čez eno leto. “Vsaka občina, ki bo sposobna v roku enega leta porabiti ta sredstva, bo dobila dodatna sredstva, tistih 40 odstotkov, kot je zapisano v zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč“, je še dodal minister Brežan, pri čemer je treba razumeti, da pri teh 40 odstotkih gre zgolj za predplačila na prvi oceni škode, kar pomeni, da bi morala vlada že takoj nakazati  teh 40 odstotkov, šele nato pa  preostalih 60 glede na realizacijo.

Prevalje. Posledice poplav.

Vlada več namenja nevladnikom kot oškodovanim po poplavah in neurjih
Vlada se zaveda, da je škoda nekje večstomilijonska, a zakaj bi dajali denar sedaj, ko ga ljudje in občine dejansko potrebujejo? Brežan je nekajkrat poudaril, da težko verjame, da so občine sposobne porabiti finančna sredstva, meni, da je nemogoče, če pa strnemo – vlada namenja za sanacijo poplav 20 odstotkov ocenjene škode in ne 40, kot bi morali po zakonu, za julijske ujme vlada namenja manj kot za nekatere nevladne organizacije, škode je na prvi pogled za milijardo evrov. Premier je dejal, da bo to sedem milijard evrov, nato pa dal 3 odstotke ocenjenega ljudem in občinam, gre za popolno norčevanje. In denar še kar ni nakazan, čeprav se vlada hvali s hitro reakcijo, vlada bo za to potrebovala več tednov, kar pomeni, da pred novembrom denarja ne bo, zima pa je pred vrati.

T. B.