Ignoranci Šarca do lastnega naroda ni videti konca: Ker ni sklical Sveta za nacionalno varnost, se bodo ljudje organizirali sami!

Foto: STA

Predsednik vlade Marjan Šarec je pozive na shode in k sklicu seje Sveta za nacionalno varnost danes ponovno označil za propagando stranke SDS. Število migrantov se res nekoliko povečuje, a policija zagotavlja varnost, zato je tudi predlagala postavitev dodatne panelne ograje. “Toliko je predsedniku vlade z 12 % podporo volivcev mar za ljudi: Za Šarca je njegova lastna podoba 100x večja prioriteta kot vaša varnost. Sklical je SNAV zaradi domnevnih pritiskov na POP TV, vi pa ste mu zadnja skrb,” pa je Šarčev odziv komentiral vodja opozicije Janez Janša.

Pred nami so evropske volitve, le še dobrih 14 dni je do takrat, je Šarec spomnil v izjavi za medije ob robu slavnostne akademije ob mednarodnem dnevu babic in mednarodnem dnevu medicinskih sester. Medtem pa v državo dnevno vdira več kot sto migrantov, dogajajo se vlomi v objekte Slovencev, kraje, ropi, pretepi in nazadnje celo ugrabitev. Vse skupaj kaže, da so vladi zadeve že zdavnaj spolzele iz rok. Zaradi izrednih razmer civilne iniciative ob južni meji ob 17. uri napovedujejo skupen protest v Črnomlju.

Šarec pravi, da sistem deluje, dnevno v državo vstopa več kot sto nezakonitih migrantov
Premier je sicer priznal, da se število migrantov nekoliko povečuje, zato je policija nedavno tudi podala dodatne predloge za ukrepanje, med drugim za postavitev dodatne panelne ograje in spremembo azilne zakonodaje. Kot je poudaril Šarec, je ograjo mogoče namestiti v razmeroma kratkem času, saj so jo naročili že pred časom. Kot je še zatrdil, policija zagotavlja varnost. “Ne trdim, da ne more priti do nobenega izrednega dogodka,” je dejal premier in pri tem mislil na sredino ugrabitev starejšega Belokranjca, ki so je osumljeni štirje tujci, ki so v državo prišli nezakonito. Toda policija je takoj ukrepala in italijanskim kolegom posredovala informacije, osumljenci pa so bili kmalu že v Sloveniji, je spomnil premier in ponovil: “Sistem torej deluje.

Sistem ne deluje, sicer do dogodka ne bi nikdar prišlo ali pa bi islamske ugrabitelje prijeli že slovenski policisti, še preden bi prišli do Italije. Skoraj 80-letni talec migrantov pa ne bi trpel psiho-fizičnih muk med ugrabitvijo in prevozom, medtem ko ni vedel, ali bo sploh preživel in še kdaj videl svoje bližnje.

Spreneveda se tudi notranji minister: “Ni potrebe po protestih, policija obvladuje situacijo”
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes v izjavi ob robu foruma obrti in podjetništva v Portorožu zatrdil, da policija obvladuje situacijo na meji s Hrvaško. Zato je prepričan, da “v tem trenutku ni potrebe po protestih in nezadovoljstvu“. Poklukar se je namreč odzval na sredino ugrabitev 79-letnega Belokranjca, katere so osumljeni štirje tujci, ki so nezakonito vstopili v državo. Tri so italijanski varnostni organi prijeli in jih predali slovenski policiji, za vse pa je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Obžalujem, da je prišlo do takega kaznivega dejanja, vendar sem vesel, da se je srečno razpletlo. Slovenska policija je učinkovita in je skupaj z organi italijanske policije uspešno zaključila akcijo prijetja teh storilcev,” je dejal Poklukar. Še enkrat: Da je 79-letni Belokranjec preživel ugrabitev s strani migrantov, se ima zahvaliti zgolj spletu okoliščin, zaradi katerih so ga ti izpustili pred italijansko mejo. Za njegovo preživetje ni zaslužna policija, prav tako je vlada odgovorna, da je do tragične ugrabitve sploh prišlo. Države, ki resnično varujejo mejo in imajo nadzor nad vstopom tujcev, tovrstnih ekscesov nimajo. Madžarska je lahko vsem za zgled, kako se varuje državna meja.

Ob 17. uri napovedan protest
Vsem trem osumljencem sredine ugrabitve 79-letnega Belokranjca je preiskovalni sodnik danes po zaslišanju odredil pripor, so za STA potrdili na novomeški policijski upravi. Gre za 25-letnega državljana Maroka in 18-letna Alžirca, ki so jih po dogodku prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili v Slovenijo.

Tožilec Srečko Hočevar je za medije dejal, da osumljenim očitajo tri kazniva dejanja, in sicer ugrabitev, rop in odvzem motornega vozila.

Dogodek je razburil domačine, zaradi očitkov, da država premalo varuje mejo s Hrvaško pred nezakonitimi prehodi, pa je v soboto v Črnomlju napovedan protest. Zadeva je razgrela tudi predvolilno kampanjo pred volitvami v Evropski parlament.