fbpx

Dr. Igor Lukšič v Temi dneva: V SDS imajo tri leta časa, da prepričajo Slovence, da niso takšen “bav-bav”, kot jih predstavljajo dominantni mediji

Foto: Nova24TV

Na slovenskem političnem prostoru je zopet zelo pestro. V zadnjih dneh je za to poskrbela stranka Levica s prekinitvijo nadkoalicijske pogodbe. V ozadju pa si vplivneži tranzicijske levice že iščejo novo ime za nov pohod na oblast. Težava je v tem, da nimajo močnega političnega voditelja, kot je bil pokojni Janez Drnovšek. “Iz moje izkušnje, da se na levi sredini kar naprej išče novega predsednika neke nove stranke ali zamenjavo v obstoječih. Tu so neki akterji, kateri so pernamentno nezadovoljni in od tega živijo. To je ključno,” ugotavlja bivši predsednik Socialnih demokratov in profesor na Fakulteti za družbene vede, Igor Lukšič.

Igor Lukšič je dolgoletni politični igralec na slovenskem političnem parketu. Zato ima tudi osebno izkušnje s kreatorji ozadja tranzicijske levice. “Potem prihajajo z novimi predlogi nezavedajoč se, da delajo slabo uslugo obstoječim strankam, obstoječi vladi in tudi Sloveniji. To jih ne zanima. Ta njihov partikularni osebniški interes, da se nekaj zasluži ob tem, ko se meša blato, to pač počnejo.” Igor Lukšič se je v četrtkovi Temi dneva, ko je bil gost voditelja Luka Svetina, dotaknil mnogo zanimivih tem. Otroškega političnega obnašanje Levice, vprašanja, zakaj omrežje levice išče nove obraze in zakaj je volilnemu telesu veliko bolj pomembno, da vlade ne vodi Janez Janša, temveč katerikoli nastavljenec t.i. tranzicijske levice.

Stranka Levica za Lukšiča niti sedaj ni predstavljala vladne stranke, saj je delovala veliko bolj opozicijsko. Vlada Marjana Šarca pa v zadnjih odločitvah ni podprla njihovih usmeritev, zaradi česar so kot majhni otroci zapustili peskovnik. “Nič bistvenega. Oni že sedaj niso bili del koalicije. Niso hoteli v vlado. Niso hoteli sprejeti odgovornosti za vodenje za države. Hoteli pa so imeti poseben status. Enako kot izigravajo poseben status pri organiziranju stranke. Ne vemo, kdo je šef njihove poslanske skupine, kljub temu, da ga imajo, a ne nastopa. Vedno posebna poimenovanja nadoblastna stranka, nadvladna stranka, koordinator. Non stop se nekaj oklicujejo. A sedaj pa bo drugače.

Marjan Šarec in Luka Mesec (Foto: Nova24tv)

Marjan Šarec in Luka Mesec (Foto: Nova24tv)

Zvezdniški nazivi Levice veliko bolj pomembni od vsebine
Po mnenju Igorja Lukšiča Levica ne deluje kot resna politična stranka. Očita jim, da delujejo zelo shizofreno glede na vse poimenovanja, ki jih imajo v stranki. Smešno se mu je zdelo, da zaradi tega, ker se niso znali koordinirati, niso šli na zadnji sestanek s predsednikom SD Dejanom Židanom. “Levica je razvijala opozicijski imidž. Težko si jo predstavljamo na vladi. To ni nemogoče. Tako kot sedaj deluje, ne more delovati v vladi. Oni se naprej morajo organizirati kot stranka. Imeli smo podobno stranko, ki se je imenovala Pozitivna Slovenija. Spomnite se, ni bila sposobna izvoliti predsednika. Potem je imela enega nadomestnega predsednika, podobno kot je primeru Levice. Prva stvar je, da se stranka konstruira. Moramo vedeti, da teh devet poslancev pri njihovi lastni disciplini, da je možno, da se dogovoriš z enim človekom, da si se zmenil z vso stranko. Ne pogovarjaš se z vsakim poslancem posebej. V primeru Židana je Mesec poročal, da se niso uspeli s koordinirati. Ima premalo časa, da bi vse poklical. To se ni zgodilo prvič. Če je stranka tako slabo organizirana, nesposobna sprejemati odločitve, taka stranka ni dobra za vlado. ” 

Stranka SD ima težave zaradi odhoda Levice v polno opozicijo
V svojih razmišljanjih se je Igor Lukšič dotaknil razmerja moči med Levico in svojo stranko SD. Opozoril je, da je največja težava v istem volilnem bazenu iz katerega obe stranki nagovarjata svoje volivce. ” SD ima z Levico največji problem, ker gre za približno isti volilni bazen. Razlika v volilnem bazenu je samo v tem, da tisti, ki še niso jemali večstrankarskega sistema in jim je bolj všeč retorika iz prejšnjih časov, jim je Levica bliže. Tisti, ki pa so vpeti v bolj aktivno življenje ter vedo, da je politika odgovoren posel, so bliže SD. Gotovo je to za SD problem, če ne bodo znali dobro reagirati..

Igor Lukšič (Foto:Nova24tv)

Igor Lukšič (Foto:Nova24tv)

Slovenska demokratska stranka žrtev zaradi svoje “radikalnosti,” trdi bivši predsednik SD
Igor Lukšič je komentiral tudi stanje na desnici in osamitev Slovenske demokratične stranke na političnem parketu. Lukšič meni, da je za osamitev SDS v opoziciji kriva po njegovem mnenju nekoliko preveč radikalna drža. Kljub temu, da je Lukšič kot nekdanji predsednik stranke SD odkrit podpornik levice, pa je priznal, da je predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša realno edini, ki ima politično kredibilnost za vodenje slovenske vlade. “Celotna vlada je bila postavljena kot “ne Janša”. To je po eni strani težava SDS, zaradi njihove koalicijske sposobnosti. Ni mogla dobiti številčne podpore koalicijskih partnerjev. Lahko bi bila prva na potezi. Imamo eno resno radikalno opozicijsko stranko in druge stranke, katere so pripravljene sodelovati s to vlado na projektih ali posameznih glasovanjih.” 

Voditelj Teme dneva Luka Svetina. Foto: Nova24TV.

Slovensko volilno telo zaradi delovanja globoke države predstavlja SDS kot “Bav Bav” slovenske politike
Slovenska demokratska stranka mora tako ljudi poskušati prepričati, da njihovo politično delovanje ni “Bav Bav”, kot se zmotno prikazuje v dominantnih medijih. “Precej odvisno od Janše in SDS. Če bo SDS vodil zelo ostro politiko in nekako strašil ljudi, potem se niso stranke same odločile “Ne Janša”. Problem je, da se je velik del volilnega telesa odločilo “Ne Janša”. Ne morejo se zmeniti, kdo pa, vedo pa, da Janše ne. To je na nek način slabo. Del volilnega telesa, kateri ga predstavlja SDS, se je kvalificiral in enkrat že vladal. Ve, kaj je država, ima neko predstavo o tem. Morali bi ga bolj upoštevati pri vodenju države. Ta del volilnega telesa je hendikepiran. Ima na čelu mogoče malce preveč radikalne postavitve in prestrašujoče za večinski del Slovenije.  Imajo še tri leta čas, da se konsolidilirajo. Prepričajo volilce, da niso tak “Bav Bav”. 

Igorju Lukšiču se zdi Janez Janša edini sposoben voditi slovensko vlado.
Janez Janša pa se zdi Lukšiču ena redkih kredibilnih političnih oseb za vodenje vlade. “Janša je eden redkih v Sloveniji, ki ima politično kredibilnost. Za njega se ve, da je operativen, relativno sposoben politik naredit to, kar se približno za njega zdi. Njegov problem je, da mu ljudje pripisujejo, da je sposoben narediti bistveno več od tega, kar si oni mislijo, da je. “

Luka Svetina in Igor Lukšič v oddaji Tema dneva. (Foto: Nova24tv)

Luka Svetina in Igor Lukšič v oddaji Tema dneva. (Foto: Nova24tv)

Novi obrazi, stare potegavščine globoke države – Naslednji kandidat Tomaž Vesel?
Igor Lukšič je bil kritičen do iskanja vedno novega voditelja na levi sredini kot alternativo politiki Janeza Janše. V pogovoru z Luko Svetino v oddaji Tema dneva je zatrdil, da je levica porabila že preveč političnega kapitala z liki Zorana Jankoviča, Mira Cerarja, Igorja Šoltesa, zdaj pa potencialno tudi Tomaža Vesela. “Šarec se je iztrošil na predsedniških volitvah. Cerar je imel to srečo, da so bile evropske volitve. Tam so se stranke in njihovi voditelji spopadali na smrt. Potem je on edini brez prask, ustanovil stranko za državnozborske volitve, ki so bile za dva ali tri mesece. Lahko je prišel kot etična, moralno čista oseba. Šarec pa je bil prej že opraskan od prejšnjih volitev in ni mogel potegniti toliko, kot sicer. Vesel ni tako dober material, če mene vprašate. Preveč je anemičen. Ni imel toliko drive-a, kot je imel Šoltes. Z njim bo bistveno težje. Sedaj ni potrebno dobiti relativne večine, ker so vse stranke prepričane, da je “ne Janša” zadosti. Dovolj je dobiti 10 do 15  odstotkov, pa si že lahko predsednik vlade. To pa bi uspel Vesel dobiti, če bi ga nabildali, kot so Šarca.” “

Namesto o pravih soočenjih programa in idej za prihodnost je slovenskemu volivcu po mnenju dr. Lukšiča, sicer profesorja politologije na FDV pomembno, da je politik čist kot Jezus Kristus. “Slovensko volilno telo ni politično volilno telo. Nima politične zavesti, ima pa moralno zavest. Voli tistega, ki je nov, čist, svež, neumazan. O njem ne vemo nič. Zato, ker ne vemo nič, je ta pravi,” zaključuje bivši predsednik SD.

Luka Perš