fbpx

Igor Zorčič izvoljen za novega predsednika Državnega zbora

Igor Zorčič (Foto: STA)

Vodenje 90-članskega državnega zbora sredi mandata prevzema 42-letni pravnik Igor Zorčič. Dosedanji vodja poslanske skupine SMC je bil na tajnem glasovanju z 48 glasovi za in 29 proti izvoljen za novega predsednika Državnega zbora.

Dosedanji vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je postal novi predsednik Državnega zbora. Po izvolitvi se je zahvalil za podporo in izrazil hvaležnost, da mu je z izvolitvijo zaupano graditi na dediščini vseh, ki so na funkciji predsednika DZ pisali zgodovino slovenskega parlamentarizma. “Z izvolitvijo ste mi naložili veliko odgovornost, a vedite, da parlamentarne demokracije v teh dveh letih ne bom gradil sam, ampak skupaj z vami,” je dejal poslancem.

Izpostavil je še, da bo šlo vsem skupaj bolje, če “bomo sprejemali kakovostne in družbeno sprejemljive odločitve“. “Zato moramo spoštovati pravila in postopke, eden drugega in krepiti dialog. Sam bom v te cilje usmeril vse svoje znanje in energijo,” je dejal. Dosedanjima predsednikoma DZ v tem mandatu – Dejanu Židanu in Mateju Toninu – pa se je zahvalil za opravljeno delo.

Koalicijski partnerji izrazili podporo
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je prepričan, da bo Zorčič DZ vodil dobro, s pravo mero odločnosti in veliko mero potrpežljivosti. O Zorčiču je zapisal, da mu njegova pravniška narava daje sposobnost analitičnega pogleda na razmere in dogodke, izkušnje v odvetništvu pa so okrepile njegovo sposobnost pogajanj in tehtne presoje. Vse to pa Počivalšku, ob vedenju, da je Zorčič tudi izkušen politični vodja, “daje zaupanje v obdobje, ko bo v DZ prvi med enakimi“. Od novega predsednika pričakuje, da bo DZ vodil spoštljivo in odgovorno, v čast parlamentarizmu in dosledno upoštevaje načelo ločitve zakonodajne od izvršne veje oblasti.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v predstavitvi stališč poslanskih skupin dodatno dejal, da Zorčiču zaupajo in ga cenijo kot človeka s kompetencami in občutkom za sočloveka.

V NSi pa po besedah Jožefa Horvata od novega predsednika DZ pričakujejo, da si bo prizadeval za čim višjo kulturo parlamentarnega dialoga ter za dosledno spoštovanje pravil DZ.

Kdo je Igor Zorčič?
42-letni Zorčič je po izobrazbi pravnik. Do zdaj je bil v parlament izvoljen dvakrat – prvič na volitvah leta 2014, drugič pa leta 2018, ko je tudi prevzel vodenje poslanske skupine SMC. Leta 1978 rojeni Zorčič je po diplomi na ljubljanski pravni fakulteti leta 2003 kariero začel v Zavarovalnici Tilia, nadaljeval pa kot pripravnik in strokovni sodelavec za kazensko pravo na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem. Delo je leta 2009 nadaljeval v odvetniški pisarni v Brežicah, kjer se je največ ukvarjal s kazenskimi zadevami, odvetniško službo pa je opravljal do izvolitve na poslansko funkcijo. Zorčič je sicer aktiven tudi v lokalnem okolju, saj je brežiški občinski svetnik, na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 pa se je potegoval za župansko funkcijo. Tedaj ga je v drugem krogu premagal dolgoletni brežiški župan Ivan Molan, Zorčiča pa je podprlo dobrih 45 odstotkov volivcev. Živi v Brežicah. Sprostitev in umik od politike najde doma z družino, rad tudi zahaja v naravo.

Rok Krajnc