fbpx

Igralka Milena Zupančič na protestih za “pravičnejšo družbo”, a novinarka RTV že pred leti razkrila, da si je izplačevala fiktivne potne stroške na račun Unicefa!

Milena Zupančič na petkovem protivladnem protestu.

Podporo kolesarskim protestnikom ni zamudila niti filmska Meta in bivša ambasadorka Unicefa, privilegirana upokojenka Milena Zupančič. “O, diva Milena Zupančič! Kot ambasadorka Unicefa Slovenija je Unicefu humanitarno zaračunavala potne stroške za svoje poti za relacijo Bohinj – Ljubljana, čeprav je v resnici bivala v Ljubljani, “ je o bivši slovenski igralki in humanitarki zapisala novinarka Mojca Vočko. Vse to lahko podkrepi z dokazi in petimi televizijskimi prispevki, ki so se prikazali v oddajah Dnevnik, Odmevi, Tednik na RTV Slovenija. To pa je tudi realna slika prvorazrednih protestnikov, ki se razglašajo za humanitarne in socialne čuteče posameznike.

Med znanimi obrazi protivladnih protestnikov se je znašla tudi slovenska filmska in gledališka igralka Milena Zupančič. Prav zanimivo je, da pod slogani glasnih protestnikov o pravičnosti, korupciji in boljši družbeni ureditvi najdemo tudi igralko in nekdanjo ambasadorko Unicefa. Kot smo izvedeli od nekdanje novinarke, ki je preiskovala nepravilnosti v tej humanitarni organizaciji, je Zupančičeva med drugim tajila korupcijske nepravilnosti vodstva in si zaračunavala nezakonite potne stroške na račun humanitarne organizacije, nam celotno zgodbo pojasni nekdanja novinarka Informativnega programa RTV Slovenija Mojca Vočko.

Spomnimo, da sta ambasadorki Unicefa Vita Mavrič in Milena Zupančič v začetku leta 2011 pompozno odstopili zaradi korupcijskih afere, ki je pretresala slovensko javnost. A pravo ozadje razkriva novinarka Mojca Vočko, ki je razkrinkala nič nedolžno vlogo filmske narodne junakinje Mete. Po naših zanesljivih virih sta Vita Mavrič in Milena Zupančič s svojim odstopom oprali roke pred javnostjo. Vzrok za njun odstop pa bi naj bilo raziskovanje novinarke Vočkove, ki je razkrivala ozadje nepravilnosti v Unicefu. Predvsem Milena Zupančič ni prenesla, da bi se njeno ime v javnosti umazalo.

Dobrotnica?
Da bi Zupančičeva kar se da elegantno sestopila, je v Petanovem Dnevniku v odstopni izjavi zapisala, da ni nikoli štela ur, tednov in mesec dela, ki jih posvetila pomoči potrebnim otrokom. V svoji izjavi nadaljuje, da je vsa ta leta delala popolnoma prostovoljno in brezplačno. “Ker sem delo ambasadorja otrok razumela kot plemenito poslanstvo, sem se mu predajala z vsem svojim znanjem, srcem in energijo. Moja zdajšnja odločitev je bila zato resnično težka,” se je branila.

Foto: STA

Po besedah Vočkove se je Zupančičeva vsem Slovencem vtisnila v spomin v vlogi Mete v slovenski filmski klasiki Cvetje v jeseni. “Vse bolj pa sem ostajala brez besed, ko sem leta 2010 in 2011 kot novinarka informativnega programa Televizije Slovenija raziskovala korupcijo v Unicefu Slovenija, pri čemer sem se soočala tudi z imenom Milene Zupančič, ki je bila regionalna ambasadorka Unicefa več kot 13 let,” se spominja raziskovanja Vočkova.

Jožef Kunič. Eden izmed tistih , ki so sodelovali pri tajitvah in nepravilnostih v Unicefu. Ko pa je postalo medijsko nevarno, pa so vsi pompozno zapustili organizacijo s kritjem medijev. (Foto: STA)

Mojca Vočko nam v razlagi zgodbe pojasni, da je bil dramatičen odstop znanih slovenskih predstavnic pevke Vite Mavrič in igralke Milene Zupančič, predstava za javnost.

“O tej potezi ali (samoobrambni) maškaradi za javnost me je moj vir telefonsko obvestil, še preden je Delo odprlo Vitino fascinantno odstopno izjavo – resnični vzrok: moje novinarsko preiskovanje s pridobljenimi neizpodbitnimi dokazi in podatki, s čimer sem pred tem Vito Mavrič soočila v kavarni Zvezda v Ljubljani. In ji predlagala, da za moj TV-prispevek o korupciji v Unicefu Slovenija, ki sem ga pripravljala za Tednik, stopi pred kamero – tega, da za korupcijo, delikte že dolgo ve, ni bilo moč zanikati. Snemanje intervjuja z njo sem morala parkrat (tik pred zdajci) preložiti, saj je Vita nenadoma zbolela, kot mi je sporočila. Vendar, pred tem snemanjem je 13. 1. 2011 kot ambasadorka dobre volje Unicefa Slovenija po osmih letih “častno” odstopila pred najširšo javnostjo – in dramatično javno razgrinjala tisto, kar sta z ambasadorko Mileno Zupančič v resnici že lep čas vedeli, le da zdaj tega nista več mogli tajiti (vedela sem tudi jaz z novinarskimi dokazi v razkriva nepredstavljive podrobnosti humanitarne afere).”

Trditve podkrepi tudi s tem, da pri sebi še vedno hrani dokaze, zgodbo pa je kot novinarka informativnega programa RTV Slovenija pripravila pet prispevkov v oddajah Tednik, Dnevnik in Odmevi.

V vodstvu Unicefa so se dogajale velike nepravilnosti
Zanimivo je tudi ozadje znane igralke, ki vse bolj pojasnjuje, zakaj se ta udeležuje protivladnih protestov. Bivši predsednik države Milan Kučan je Mileno Zupančič po besedah Vočkove menda kot prvo v Sloveniji počastil z ambasadorsko častjo.  Vočkova se ob tem sprašuje, kaj plemenitega, dobrosrčnega, dobrotniškega je storila, naredila, ustvarila v svoji 13-letni ambasadorski večnosti za umirajoče, na smrt sestradane, podhranjene otro(č)ke, ki so jih žrle mesarske muhe in njihovo mučeniško umiranje stražili lačni krokarji.

“Novinarsko me je šokiralo, da je korupcijo, nezakonitosti, zlorabe v Unicefu Slovenija, na kar so nekateri v Unicefu Slovenija pošteno opozarjali že od leta 2002, (očitno) celo tajila, prikrivala – skupaj s silami moči Unicefa Slovenija, del katerih je bil tudi Jožef Kunič, nekdanji slovenski veleposlanik in oče odvetnika Mihe Kuniča, razkriva.

Dobrotniško si je Milena Zupančič izplačevale potne stroške, kljub temu, da je živela v Ljubljani
Zupančičeva je v svoji odstopni izjavi poudarila prostovoljnost opravljanja funkcije za Unicef, toda kot je razkrila nekdanja novinarka RTV, naj bi si ta vseeno polnila žepe z izplačevanjem potnih stroškov. Kot smo izvedeli, naj bi si zaračunala potne stroške na relaciji Bohinjska Bela-Ljubljana. Gre za razdaljo 60 kilometrov. V svojem raziskovanju je Vočkova ugotovila, da si je Zupančičeva zaračunala izmišljene potne stroške, saj je takrat v resnici bivala v Ljubljani. “Ali se je kot Unicefova ambasadorka plemenito, dobrosrčno odpovedala plačilu ali nagradam, ki jih je svoji eliti radodarno in razkošno izplačeval Unicef Slovenija.” Kot primer je navedla nekdanjo podpredsednico Barbaro Volčič Lombergar, ki je odklonila plačilo za svoje delo, saj je le-to zanjo bilo dobrodelno in častno.

Foto: Nova24TV

Fotografija na petkovih nezakonitih protestih sodu izbila dno
Samostojna novinarka na koncu še prizna, da je presunjeno (po)gledala fotografijo, ki je v petek nekdanjo regionalno ambasadorko Unicefa Mileno Zupančič na robu Trga republike v Ljubljani ovekovečila na nezakonitih množičnih kolesarskih protestih – uperjenih v novo vlado RS z Janezom Janšo na čelu -, ki jih vladni odlok še vedno prepoveduje.

Luka Perš