fbpx

Imamo politično policijo in konec demokracije: Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič kritičen o izmikanju Sove v aferi Nataše H.!

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajko Kozmelj.

Drama okrog Sove in zaposlitve zelo dobre prijateljice predsednika vlade Nataše H. se vedno bolj zapleta. Sova že teden dni noče predati dokumentacije Knovsu, ki zahteva podatke, kako so v Sovi izvedli kadrovsko rošado glede njene zaposlitve. Zdaj se je oglasil še inšpektorat za javni sektor, ki bo izvedel nadzor na pobudo Sove. Da bi izvršna oblast nadzirala izvršno oblast, pa je skregano s samo teorijo nadzora. “Da nam dokumentov ne želijo izročiti, pomeni grobo zlorabo Sove za politične namene in klientelizem. V nasprotnem primeru imamo politično policijo in konec demokracije,” je v svoji izjavi kritičen podpredsednik Knovsa in poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič.

Komedija okrog zaposlitve uslužbenke Sove Nataše H., ki jo premier Marjan Šarec “pozna že dolgo nazaj”, postaja prvovrstna politična afera, v katero se je ujel predsednik vlade. V polemiki in besedni vojni med Sovo in Knovsom glede ne-odzivanja in ne-oddaje dokumentov o sporni zaposlitvi postaja vedno bolj napeto.

Zdaj pa si je Sova izmislila novo pogruntavščino, saj je za nadzor v omenjeni zadevi zaprosila inšpektorat za javni sektor. Se pravi, da bomo spet priča predstavi za javnost, ko bo izvršna veja oblasti nadzirala samo sebe. Zadeva se bo razpletla v smislu, da bodo skupaj malo pregledali papirje ob topli kavi ter zaključili, da je bilo vse opravljeno po pravilih. Potem bo sledila tiskovna konferenca, na kateri bodo glavni akterji lepo pomirili javnost. Vendar bi moralo biti vsakemu jasno, da gre v primerih, ko se oblast izmika posredovanju nedolžnih dokumentov in bi z razkritjem hitro ovrgla vse sume, za prikrivanje.

Strah pred razkritjem korupcije in klientelizma
“Da nam dokumentov ne želijo izročiti, pomeni grobo zlorabo Sove za politične namene in klientelizem. Politični direktor Sove Kozmelj si sam tega ne bi upal narediti brez podpore premierja Marjana Šarca. Gre torej za rušenje ustavnega reda, po katerem ima oblast, ki voli parlament, v parlamentu pa imamo komisijo za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, ki ima vso pravico do vpogleda v vso dokumentacijo Sove. V nasprotnem primeru imamo politično policijo in konec demokracije,”
se je jezno odzval na neodzivnost Sove podpredsednik Knovsa in poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič.

Foto: STA

Najprej korektno sodelovanje, nato preobrat
Vendar se Mahničeva kritika ignorance Sove in njenih organov nadaljuje. “Člani pooblaščene skupine smo na Sovi zahtevali samo življenjepise oziroma reference vseh, med katerimi so izbirali kandidate za to delovno mesto, pri čemer smo jasno rekli, naj imena in priimke zakrijejo. Glede na to, da nam teh dokumentov ne želijo poslati, je naš sum upravičen, in sicer, da je bil kdo od ostalih kandidatov bolj usposobljen in primeren za to delovno mesto in da je šlo pri zaposlitvi prijateljice Marjana Šarca za korupcijo in klientelizem. Tako prejšnji kot tudi sedanji direktor sta se večkrat strinjala, da je sodelovanje Knovsa in Sove korektno, saj informacije niso nikoli odtekale v javnost. V tem mandatu se je to zgodilo samo enkrat, pa še takrat je to storil eden od koalicijskih poslancev in bil nato s strani predsednika Knovsa Mateja Tonina tudi opozorjen. Nihče od nas ni izdal nobenega tajnega podatka, saj smo šli na Sovo preverjat informacije, ki so že bile javne in so očitno prišle iz Sove. Lahko pa rečem, da se čedalje bolj strinjam s tistimi, ki namigujejo, da je Sova sama lansirala določene podatke v javnost, da bi okrivila našo komisijo. Zagotovo se bomo morali v torek na seji Knovsa pogovoriti in tudi odločiti, kako in s kakšnimi ukrepi bomo šli naprej, zaključuje Mahnič.

Šarčeva femma fatale Nataša H.

Šarčeva femme fatale Nataša H. (Foto: Mediaspeed)

Kamen spotike 13. člen zakona o Knovsu. Sova postala servis za zaposlovanje Šarčevih prijateljic.
Kamen spotike med Sovo in Knovsom pa je zdaj 13. člen zakona o Knovsu, Sova si namreč zakonodajo tolmači po svoje in noče oddati zahtevane dokumentacije Knovsu. Kljub temu v zakonu o Knovsu jasno piše, da mora Sova vse dokumente izročiti takoj in brez pravnih izgovorov.

13. člen zakona o KNOVS-u (vir Državni zbor Republike Slovenijie)

13. člen zakona o Knovsu (Vir: Državni zbor Republike Slovenije)

Tajna služba za politične spletke
Zaposlitev prijateljice in poslovne partnerke, po nekaterih informacijah tudi ljubimke Marjana Šarca razgalja incestne odnose na področjih, kjer bi morala vladati meritokracija in strokovnost. Sova se je v preteklosti že osmešila, ko so skupaj s pajdaškim POP TV želela ustvariti mednarodno vohunsko afero, ko so v prisluhe ujeli hrvaškega patra Ivana Tolja, in sicer glede prisluhov o arbitražnem sporazumu, vendar so se glavni akterji hitro razgalili, bumerang efekt pa je prvič očitno razkril Šarčevega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca in njegove odnose z novinarji POP TV.

Samo Samec