fbpx

Imamo res preveč denarja?! MZZ bo nevladnim organizacijam vrgel 1,5 milijona evrov vašega denarja, davkoplačevalci!

(Foto: STA)

Ob proračunski luknji in ohlajanju gospodarske rasti so med tistimi, ki jih to ne skrbi, nevladne organizacije, saj te pod socialistično oblastjo, ki jih zalaga z denarjem, dobesedno cvetijo. Tokrat je 1,5-milijonski razpis, namenjen ‘nevladnikom’, objavilo ministrstvo za zunanje zadeve. Denar davkoplačevalcev bodo med drugim razmetavali za poučevanje balkanskih in severnoafriških otrok o njihovih pravicah, medtem ko doma vlada krši pravice otrok in njihovih staršev s širjenjem teorije spola prek spodbujanja enakosti žensk in deklic na Balkanu ter zmanjševanja nasilja zaradi spola ob izrednih razmerah na Bližnjem vzhodu.

Kljub še vedno razmeroma visoki gospodarski rasti je vlada letos v prvih sedmih mesecih uspela ustvariti za 28,5 milijona evrov primanjkljaja, medtem ko smo še lansko leto v enakem obdobju beležili presežek. Vse to se dogaja ob ohlajanju gospodarske rasti, zato bo treba zmanjšati državno porabo; minister za finance Andrej Bertoncelj je že napovedal znižanje proračunskih odhodkov za 109 milijonov evrov za prihodnje leto, a kot kaže, privilegiranim, med katere spadajo tudi na proračun pripojene nevladne organizacije, ne bo hudo. Ministrstvo za zunanje zadeve pod vodstvom Mira Cerarja je namreč najavilo javni razpis za izvajanje mednarodnih razvojnih in humanitarnih projektov v obdobju 2020-2022, v katerem bodo podelili kar 1.515.000 evrov denarja davkoplačevalcev.

Žepe si bodo z več kot 1,5 milijona evrov napolnile nevladne organizacije
Predmet javnega razpisa bo financiranje triletnih projektov s področja mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, ki jih bodo izvajale slovenske nevladne organizacije, financiralo pa Ministrstvo za zunanje zadeve RS. V izvajanje projektov bo moral prijavitelj vključiti najmanj enega lokalnega partnerja. V izvajanje projekta bo lahko vključil tudi slovenskega partnerja iz zasebnega ali javnega sektorja in prostovoljno delo. Prijavitelj pri projektu lahko sodeluje z lastno udeležbo. V teh primerih bo prijavitelj pri ocenjevanju prejel dodatne točke. Predmet javnega razpisa bo razdeljen v tri sklope. Prvi so razvojni projekti na Zahodnem Balkanu s področja enakosti žensk in deklic: “Enakost spolov je ena od dveh presečnih tem slovenskega MRS in je v tem sklopu vodilna, zato se pričakuje aktivnosti, povezane s ciljem trajnostnega razvoja 5 in z vsaj še enim od ciljev trajnostnega razvoja s prednostnih področij slovenskega MRS, to so cilji 8, 12, 13 ali 16.”

Foto: Twitter

Doma so kršene pravice otrok, nevladniki pa bodo na račun davkoplačevalcev o pravicah učili balkanske in severnoafriške otroke
Drugi sklop je izobraževanje otrok o njihovih pravicah z uporabo gradiva Naše pravice v državah Zahodnega Balkana ali Severne Afrike: “Temeljna pravica vseh otrok je izobraževanje v njihovem maternem jeziku o njihovih univerzalnih pravicah in medsebojnem spoštovanju ter usposabljanje trenerjev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnem sistemu.” Pri tem ni treba poudarjati, da je glavni cilj zlasti vzgoja mladih socialistov po svetu, naravnost neokusno pa je, da vlada stran meče denar za poučevanje balkanskih in severnoafriških otrok, medtem ko doma z neuveljavitvijo odločbe ustavnega sodišča še kar nadaljuje s kršenjem pravic vseh otrok (in njihovih staršev), ki obiskujejo nevladne šole ali pa bi si tega želeli!

Foto: STA

Tretji sklop obsega humanitarne projekte v podsaharski Afriki in na Bližnjem vzhodu in je razdeljen na tri podsklope: zagotavljanje varnosti preskrbe – zlasti otrok – s pitno vodo in varno, zadostno ter ustrezno hrano v podsaharski Afriki, pomoč v humanitarnih krizah in po njih, rehabilitacija žrtev konfliktov na Bližnjem vzhodu in preprečevanje in odzivanje na nasilje zaradi spola v izrednih razmerah na Bližnjem vzhodu: “Namen projekta mora biti zmanjševanje tveganja za nasilje zaradi spola v izrednih razmerah, krepitev odpornosti ter pomoč skupnostim in družbam, da zagotovijo trajne rešitve za preprečevanje nasilja zaradi spola v izrednih razmerah.” 

Mirovni inštitut (Foto: Twitter)

Razpis bo predvidoma objavljen v oktobru 2019 in takrat bo tudi znano več informacij!

Rok Krajnc