fbpx

Imenovanje Črnčeca na mesto državnega sekretarja za nacionalno varnost je navadna farsa

Premierov sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec (vir: twitter)

Nevladna organizacija Danes je nov dan je sprožila peticijo, v kateri zahtevajo odstavitev s položaja Šarčevega novoimenovanega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. Ob tem se ne zavedajo, da je Črnčec samo figura, s katero Šarec preusmerja pozornost stran od sebe.

Nevladna organizacija Danes je nov dan, ki je javnosti postala bolj znana tik pred volitvami z organizacijo shoda “proti politiki sovraštva”, je ob imenovanju Damjana Črnčeca na mesto premierjevega sekretarja za nacionalno varnost začela s peticijo, v kateri pozivajo premierja Marjana Šarca k odstavitvi Črnčeca.

Peticijo je do sedaj podpisalo nekaj več kot 1.900 posameznikov. Čeprav podpisi niso preverjeni, pa je med njimi mogoče najti tako vidne predstavnike Levice v parlamentu, kot so Luka Mesec, Violeta Tomić, Matej Tašner Vatovec, Primož Siter, Nataša Sukič, Franc Trček. Med podpisniki je celo Damir Črnčec sam.

Figura, ki bo kmalu padla
Pri Črnčecu naj bi jih motila njegova javno objavljena stališča, ki “jih je preveč, da bi jih navedli, zato le na kratko: muslimani so rakaste celice, zasejane po celi Evropi, po njegovem mnenju je deportacija beguncev ‘edino zdravilo’ za ‘nezakonite migrante’, problematike pa ne bomo rešili tako dolgo, dokler iz Slovenije ne bomo nagnali zadnjega begunca!” so zapisali v peticiji za odstavitev Črnčeca z mesta sekretarja za nacionalno varnost.

Premier Marjan Šarec (Foto: STA)

Šarec je imenoval pet podpredsednikov vlade in šest državnih sekretarjev, kar je največje število v kateri koli slovenski vladi doslej. Peticija proti Črnčecu pa je po pisanju Spletnega časopisa jasno sporočilo levice Šarcu, “da lahko odločajo o kadrih in dilemah nacionalne varnosti”. Gre za demonstracijo moči Levice v komaj formirani vladi, namreč, kakor so lahko s pomočjo svojih satelitov v obliki nevladnih organizacij sprožili peticijo proti Črnčecu, tako lahko tudi na kateri koli točki onemogočijo delovanje Šarčeve vlade.

“Če je bilo to, kar je v gozdovih nekje daleč počel Šiško, ki mu na volitvah ni uspelo priti v parlament, poskus državnega udara, je bil prevzem oblasti na volitvah potolčenih strank v zadnjem tednu čisti povolilni puč,” je zapisal Peter Jančič in dodal, da “poimenovanje ni sporno, saj se sami razglašajo za manjšinsko vlado, torej takšno, ki nima podpore večine poslancev in s tem večine volivcev. Vsaj ne brez Levice Luke Mesca. Imenovanje Črnčeca pa je že na večer, ko smo dobili vlado, postavilo slogo s to ‘opozicijsko’ stranko pod vprašaj. Ker se ‘niso tako dogovorili'”.

Z imenovanjem Črnčeca na mesto državnega sekretarja za nacionalno varnost si Šarec kupuje mir na dolgi rok. Na prvi pogled deluje, kot da misli resno glede reševanja vprašanja migrantske krize. Po drugi strani pa že napoveduje, kakor je povedal v Odmevih, da “v kolikor bo kakršno koli takšno dejanje, da bo (Črnčec) izražal takšna stališča, kjer koli, bo tisti hip odstavljen”. Na dolgi rok je Črnčec samo figura, ki jo je Šarec pripravljen kadarkoli žrtvovati. Da ne bi padla vlada, bo takrat odletel samo Črnčec.

Ivan Šokić