fbpx

Incident z alkoholom in bežanjem pred roko pravice šefa mariborskih kriminalistov ni prvi! Objavljamo njegove ostale grehe …

Direktor kriminalistične policije Maribor Robert Munda. (Foto: STA)

Po nedavnem incidentu z vinjeno vožnjo prvega mariborskega kriminalista Munde so se pričele širiti govorice, v katerih mnogi pritrjujejo domnevam, da je ta skušal pred kolegi policisti pobegniti, prav tako pa naj bi nad sodelavci, predvsem ženskami, izvajal celo mobing. To sploh ni prvi škandal, v katerega je vpleten Munda, pred leti je Škandal24 poročal o njegovih sumljivih povezavah s Fištravčevo ekipo, zelo zanimiva pa je bila tudi zaposlitev njegovega sina na Mariborskem vodovodu. Za komentar smo poklicali tudi nekdanjega mariborskega župana Kanglerja, ki meni, da je Munda poskrbel, da imajo v Mariboru politično policijo.

Poročali smo že o nedavnem incidentu vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Roberta Munde, o katerem je vir takrat povedal: “Prometni policisti so včeraj med rutinskim policijskim pregledom na širšem območju Maribora ustavili šefa mariborskih kriminalistov Roberta Mundo. Pobegnil je, a so ga dobili in sledil je alkotest. Pokazal je, da je šef kriminalistov na prešerni praznik vozil pijan, 0,51 mg/l alkohola.”

A to ni prvi škandal, ki ga je Munda zakuhal na tem delovnem mestu. Za komentar smo poklicali nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je delovanje Munde umestil v širši kontekst: “Gospod Munda je prevzel funkcijo od načelnika Janeza Lovreca leta 2011 in od takrat je pri njem opravila nadzor tudi komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb državnega zbora v zvezi z mano, operativno v zadevi, kjer so bili izdani sklepi, da so našli kup stvari nezakonitih. Munda tega ni odpravil, celo sprožil je postopek pred upravnim sodiščem proti pooblaščenki, ki je tudi ugotovila nepravilnosti.” Po Kanglerjevem mnenju je Munda poskrbel, da je policija v Mariboru postala politična.

Munda naj bi nad zaposlenimi izvajal celo mobing, predvsem nad ženskami
Je pa v zadnjem času po informacijah, ki jih je slišati, Munda izvajal velik mobing nad zaposlenimi v okviru policije, predvsem nad ženskami. Na družbenem omrežju Facebook smo zasledili tudi komentar enega izmed policistov, ki je potrdil, da so vsa namigovanja glede domnevnih okoliščin incidenta resnična, prav tako pa naj bi policistom pametoval na sestankih in vsem “solil pamet”. V omenjenem komentarju je policist izrazil tudi presenečenje, da so postopek glede na Mundov vpliv sploh izpeljali do konca.

Franc Kangler (Foto: maribor.si/osebni arhiv)

Munda je bil močno povezan z ekipo Fištravca, njegovemu sinu uredili službo na vodovodu
Škandal24 je pred leti že poročal o spregi, ki so jo sestavljali Munda, direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač in takratni župan Andrej Fištravec. Policija je takrat preiskovala nekatere sumljive pogodbe, ki jih je sklenil direktor Brunač, kriminalisti pa naj bi takrat preiskovali tudi Fištravca. Eno izmed prijav naj bi takrat kriminalistom odnesla kar županova nekdanja žena Irena Polak Fištravec. Zadeva se je dogajala v letu 2013, a se vse do leta 2017 ni zgodilo nič, saj je šele takrat kriminalist dobil soglasje nadrejenih, da je lahko pričel preiskavo tudi na mariborski občini. Vir je takrat za Škandal24 povedal, da naj bi Fištravec Brunaču naročil, naj pri vodovodu zaposlijo Mundovega sina Žigo Mundo, zaposlene pri vodovodu pa je takrat presenetil kar Robert Munda, ki se je v prostorih podjetja oglasil osebno, in sicer naj bi se to zgodilo v vlogi očeta in ne kriminalista. Za Škandal24 je Munda takrat te navedbe sicer zanikal: “Kategorično zanikam vplivanje na zaposlitev sina bilo kdaj v bilo katerem podjetju, kjer je v preteklosti bil zaposlen.”

Foto: STA

Kdaj bodo nastopile sankcije za njegovo nepremišljeno ravnanje?
Na spletnem portalu 24ur so po dogodku poročali, da bo ukrepala tudi generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je že opravila razgovor z direktorjem PU Maribor Danijelom Lorbkom glede nadaljnjih ukrepov za zagotovitev učinkovitega dela na tej upravi. V povezavi z omenjenim dogodkom trenutno že poteka notranjevarnostni postopek, prav tako pa bodo predvidoma izpeljali tudi disciplinski postopek. V zvezi s tem so na POP TV še povedali, da bodo izvedli potrebne organizacijske in kadrovske spremembe za učinkovito delo. Toda Kangler meni, da bi v primeru, da so navedbe o poskusu pobega resnične, moral Lorbek Mundo takoj odstaviti.

J. Ž.