fbpx

“Influencerjem tipa Werner v resnici prej nasedejo levi anarhisti kot trezni ljudje!,” je jasen psihoanalitik Roman Vodeb

Psihoanalitik Roman Vodeb in glasbenik Werner (Foto: osebni arhiv R.V./FB Werner)

Osemdeset odstotkov vas ni pomislilo na njih, ker mislite samo na svojo sebično rit,” je na Facebooku zapisal Werner. “Ja, eni imate pokojnine, eni službice in vam je gladko malo dol viselo, kako bodo ti ljudje preživeli. Predvsem na to niste pomislili vi, ki se bojujete z najbolj smrtnonosnim virusom, ki vas lahko ubije a uničite ga tako, da ga sperete z milom! In se pred njim zaščitite tako, da nosite masko, na kateri piše, da ne ščiti pred covidom in virusi,” je še konkretno okaral svoje sledilce.

V Sloveniji smo sredi drugega vala epidemije, dnevno potrdijo že več kot 1500 novih okužb. Čeprav po ocenah še niti nismo na vrhuncu, to še vendar ni spametovalo “covid strokovnjakov”, ki s svojimi veleumnimi sporočili na Facebooku želijo pritegniti pozornost, ki jim je očitno primanjkuje. Težko se je sicer odločiti, ali je njihova edina motivacija za širjenje krive vire prav želja po medijski pozornosti ali pa dejansko verjamejo v dognanja o katerih poročajo na družabnih omrežjih. Pri nekaterih, če ne kar pri vseh, pa gre seveda tudi za nasprotovanje aktualni vladi, ki jim ni po godu. Pred kratkim se je tako ponovno oglasil Marko Potrč, veliko je imel za povedati Werner Brozović, za nameček pa se je pojavil že praktično pozabljeni Erazem B. Pintar.

Werner je v svojem zapisu povedal, da ima vsak izmed nas svoje možgane in razum, žal pa mnogi razuma ne uporabljajo. “Lažje je gledati televizijo in slediti navodilom,” je verbalno ponižal javnost. Na tak način so, ljudje ki po njegovem mnenju ne uporabljajo razuma, pomagali uničiti kakšnih 100 tisoč življenj družin, čeprav se jim lahko zgodi, da se bodo tudi sami znašli med njimi. Najbolj zanimivo pri tem je, da so pod njegovim zapisom pretežno sami komentarji, ki odobravajo pevčeve besede. Po drugi strani pa smo tudi preverili, na kakšen način uporabniki družabnih omrežij komunicirajo s predstavniki stroke. Tam je stanje precej drugačno, zakaj je tako, pa smo vprašali tudi dvojnega magistra, psihoanalitika Romana Vodeba.

 • Vedno več je treba takih odkritih besed. Ljudje celo opazujejo, kako nosimo maske, zelo so predani navodilom, včeraj me je na stopnišču banke opozorila mladenka.” Gospa, nimate pokritega nosa, razdalja mora biti dva metra, jo je opozorila. “Imamo zelo ubogljivo skupino ljudi, težko jih bo prebuditi.
 • Car, bravo Werner, popolnoma se strinjam z napisanim! Sem istega mnenja, le da ne znam tega tako lepo in srčno ubesediti, s ponosom bom to delila!
 • Bravo, bravo in še enkrat bravo angel moj!
 • “Kapo dol, ker vedno napišeš tisto, kar je v tvojem srcu in žal vedno resnično!
 • Ti si itak naš veliki car, se podpišem po tvojo izjavo, Werči moj!
 • Bravo Werner, lepo in resnično zapisano, ampak žal še vedno preveč ljudi spi in ne verjamejo ko jim poveš, za kaj v resnici gre. Te imajo za budalo in trajbajo naprej svoje.
 • Sem s tabo, narodu so mediji oprali možgane. Kaj pa tisti, ki dobijo hitrega raka. V dveh mesecih grejo s tega sveta. To pa ni bolezen. Pri kapi umreš takoj, a tistih pa ni škoda. Trenutno vidijo samo korono, bedaki.
 • Bravo Werner, upamo na boljše čase in da pride resnica na dan, da bomo živeli svobodno brez teh ukrepov, saj to kar se sedaj dogaja, je too much.
 • Od koronanatega, sem tvoja goreča fanica, moj poklon!
 • Bravo Werner, tudi jaz upam, da z novim letom covid čudežno izgine!
 • Maske pa itak da dol. Z maskami pokazujete svoj strah, podložnost. Ne bojte se, vse bo kul, konec je s suženjstvom.
 • Bravo Brozo, vsa čast ti. Ne vem, če ti, Zlatko in Nikolovski niste edini z glasbene scene, ki ste dvignili svoj glas!”
 • Bravo, odlično! Ves čas ponavljam, da virus ne obstaja!

Sledilci se Wernerju klanjajo, on jih pa žali
Od okoli sto štirideset komentarjev, se je našel samo en tak posameznik, ki je opazil, da ga je Werner pravzaprav užalil. Napisal mu je, da ni normalno in korektno, da mu zato, ker razmišlja drugače, očita, da ne uporablja razuma. “S tem me žalite, kar pa najbrž ni vaš namen, mišljenje ima svobodo, vendar pa ima svoboda svojo mejo tam, kjer trči v svobodo drugega,” je zapisal. Druga sledilka, ki se s pevcem ni strinjala, pa mu je napisala, da naj pove svojo rešitev, če je tako zelo pameten. Werner je odgovoril: Če vi ne bi pripadali svoji čredi, ne bi postavljali takega vprašanja, ampak bi me vprašali spoštljivo, takrat bi vam odgovoril…pa adijo.” Torej, pevec ne le da žali kolektivno vse tiste, ki spoštujejo ukrepe in “verjamejo” v virus, spušča se tudi na osebno raven in žali posameznike, hkrati pa na njih reflektira svoje lastnosti. Kljub tem dejstvom, pa mu sledilci še vedno radi prisluhnejo in se mu na družabnih omrežjih klanjajo.

Gorazd Janez Pretnar in Werner (Foto: Youtube)

Vplivnež Vs. Strokovnjak
No, pojdimo sedaj na drugo stran Facebooka, do dr. Gorazda Janeza Pretnarja, ki je eden najbolj znanih slovenskih mikrobiologov. Je tudi eden redkih, ki najde voljo in čas, da sodeluje v Facebook debatah, zato si lahko pogledamo, kakšne reakcije zbujajo pri ljudeh njegove objave. Najprej opazimo, da 798 všečkov doktor mikrobiološke znanosti zbira kakšen mesec. Še največ odziva je imel pravzaprav na objavo, ki se je dotaknila Potrča, torej še enega influencerja, ki so mu oboževalci stopili v bran. Pa vzemimo pod drobnogled objavo, s katero je delil sporočilo, da maske in razdalja, torej protikoronski ukrepi preprečujejo širjenje virusa, kar je diametralno nasprotno prepričanje Wernerjevemu. Poleg tega, se je našlo še nekaj komentarjev, ki se nanašajo na Potrča.

 • “Ne vem Gorazd, kaj se vi še sedaj ne zavedate, da sodelujete v ekipi, ki izvaja genocid slovenskega naroda. Pazite, da tudi do vas ne pride..
 • “Gorazd, še žal vam bo, ko pride prava resnica na dan!”
 • Škoda je, da nasedaš kabali, to je samo moje mnenje.”
 • “Vsak dan sproti dokažeš, da nisi kredibilen.”
 • Spet nekdo ne more iz svoje kože! Grožnje kazanje s prstom, pljuvanje, blatenje. Vse to so njegove vrline. Jao, kaj vse hodi po svetu.
 • Naj nehajo testirati, pa ne bo nobenega okuženega ali bolanega zaradi covida. Vsi bodo spet imeli navadno gripo.
 • “Gorazd, res se mi smilite!”
 • “Virologija je pseudoznanost.”
 • “Ampak po drugi strani je pa Potrč prava faca, da lahko vpliva na toliko ljudi, naša celotna vlada pa ne more.”
 • Kriva je vlada z ministrom vred, ker se je celo poletje spala in se kopala.”
 • “In na vseh je opravljena obdukcija, ma komu lažeš Gorazd Janez Pretnar.”
 • Hja samo Marko zna razmišljati s svojo glavo in kritično, samo on zna zbrati realne podatke in jih tolmačiti pravilno. Delate se norca iz cele raje, imate morda podatek, koliko “okuženih” je prebolelo ta “virus”?

Del javnosti noče poslušati stroke
Skratka, več kot očitno je, da ima Werner veliko več sledilcev, ki so mu tudi bolj zvesti in pripadni. Z njim se strinjajo, četudi jih celo žali. Ali pa se pač ne najdejo v njegovem zapisu, ker ne spoštujejo ukrepov in ne sodijo v skupino, ki jo Werner zaničuje. Podobno stanje kot pri dr. Pretnarju, pa zasledimo tudi pri mikrobiologu in imunologu dr. Alojzu Ihanu. Obstaja torej del javnosti, ki veliko raje posluša influencerje, kot pa strokovnjake s primerno izobrazbo. Kateri razlogi botrujejo temu fenomenu, ki je v kriznih časih še toliko bolj opazen, smo vprašali magistra sociologije kulture, ki se ukvarja z aplikacijo psihoanalitičnih konceptov na razumevanje delovanja družbe, mag. mag. Romana Vodeba.

Imunolog dr. Alojz Ihan (Foto: STA)

Resnica vplivnežev je bolj prijetna in na prvi pogled tudi logična
Družba je v tem trenutku, že dobra pol leta, v nekakšnem knockdownu, nam je povedal Vodeb. “Ljudje, mislim na laike, se v tej stresni stiski ne znajdejo pri soočenju z vsemi detajli te krize. Tisti, s šibkejšo inteligenco in močnim egom ter brez razvite čuječnosti, nasedajo všečnim in narcistično osebnostno strukturiranim influencerjem oziroma medijskim vplivnežem, ki na prvi pogled zvenijo logično, ampak dejansko zgolj na prvi pogled.” Pojasnil je še, da se pod vplivom znamenitega Freudovega načela ugodja, mnogi takšni “neprevidni” laiki, raje opredeljujejo za verzijo resnice, ki jim jo servirajo ti divji Google strokovnjaki. Njihova verzija videnja krize – “resnice” – je pač manj boleča, bolj prijetna kot kruta realnost, ki nam jo podajajo priznani, torej šolani strokovnjaki.

Influencerjem v resnici prej nasedejo levi anarhisti kot trezni ljudje,” meni Vodeb
“V tej krizi ni nepomembna politična opredelitev,” je pojasnil Vodeb. Namreč levo politično opredeljeni laiki, ki simpatizirajo z anarhizmom, ukrepe vlade vidijo kot napačne in jim raznorazni vplivniki, s svojimi norimi interpretacijami, še prav pridejo in sicer zato, da se legitimno, vendar v objemu nezavednega diktata, oklenejo njihovih interpretacij, torej predvsem zato, da se lažje zoperstavljajo vladi in aktualnih ukrepom, je še bolj natančno obrazložil.

Roman Vodeb (Foto: STA)

V zobne vile nočejo verjeti, verjamejo pa v vplivneže
Vodeb je za konec še sklenil, da ima vsak človek v svoji infantilnih temeljih nek fundament oziroma dispozicijo, na kateri gradi svoje zoperstavljanje uradnim avtoritetam. Otroci namreč pogosto spontano oporekajo staršem, ko jih le ti zavajajo z določenimi neresnicami, kot je obstoj zobne vile ali pa dedka Mraza. Na koncu se seveda v teh primerih še izkaže, da so otroci imeli prav, ko niso verjeli svojim staršem, ki so jih zavajali. In takšni ljudje se v odraslosti apriorno zoperstavljajo uradnim interpretacijam resnic, kot vidimo sedaj pri covidu, pri chemtrailsi ali pa pri 5G-ju. S potuho obrambnega mehanizma, ki se mu reče zanikanje, bistveno raje sprejemajo manj boleče resnice influencerjev, kot pa kruto resnico stroke.

Sara Bertoncelj