Inštitut “bande petih” iz stranke SD po javnem razkritju odstopil od dogovorjenega posla in kljub temu obdržal 18 tisoč evrov

Anton Rop (foto: STA)

Inštitut za sodobni trajnostni razvoj, ustanovljen s konsenzom vodilnih članov stranke SD zaradi črpanja denarja, je le nekaj dni po razkritju pogodbe z obubožanim državnim podjetjem Premogovnik Velenje v višini 35 tisoč evrov doživel klavrn konec. A bodo kljub odstopu od pogodbe obdržali 18 tisoč evrov že plačanega posla!

Le 39 dni po razkritju namere vidnih članov stranke SD na portalu Požareport, da ustanavljajo inštitut, in 12 dni po razkritju njihovega prvega dogovorjenega posla z obubožanim državnim podjetjem Premogovnik Velenje, v katerem bi svetovali pri upokojevanju delavcev za kar 35 tisoč evrov, je omenjeni inštitut že zaprl svoja vrata. Razlog so bili številni negativni odzivi v sami stranki, ki so močno načeli razmerja v samem vrhu Socialnih demokratov, saj so bili med ustanovitelji inštituta nekateri njeni najvidnejši člani: Tone Rop, Milan M. Cvikl, Patrick Vlačič, Uroš Jauševec in Rado Bohinc mlajši. Slednji sicer trdi, da nikoli ni bil član stranke SD.

Že včeraj smo pisali, da je predsednik Tone Rop novembra lani ustanovljenega Inštituta za sodobni trajnostni razvoj (ISTR) skupaj s somišljeniki prišel do posla s Premogovnikom Velenje, ki je v državni lasti, mimo razpisa in strokovnih referenc, za 35 tisoč evrov pa svetujejo pri upokojitvah rudarjev. Zanimivo je predvsem to, da se je Rop o poslu s premogovnikom dogovarjal že jeseni, ko inštitut sploh še ni bil uradno ustanovljen. To pomeni, da je moral s sodelavci že vnaprej vedeti, da bo dobil državni posel. Rop je sicer trdil, da gre za medijski linč, vendar pa bi stranka, ki naj bi se zavzemala za najbolj socialno ogrožene državljane, težko upravičila tovrstno potezo, ki je, roko na srce, le izčrpavanje davkoplačevalskega denarja s strani političnih vplivnežev.

V stranki SD vladala prava panika, sedaj so zaviti v molk
Kljub odstopu od pogodbe, bo inštitut “bande petih” obdržal prvo polovico plačanega posla v višini 18 tisoč evrov. Pri vsem tem je zanimivo, da celoten vrh stranke SD, razen Janka Vebra, ničesar ne komentira, saj je večina njihovih vplivnežev vpletena v dogovorjen posel. Pri tem naj bi se najbolj zasekiral kar Uroš Jauševec, ki po pisanju Požareporta velja za finančno precej pohlepnega. Prav Jauševec je eden izmed tistih, ki vztrajno rušijo predsednika Socialnih demokratov Dejana Židana, namesto njega pa želijo nastaviti evropsko poslanko Tanjo Fajon. No, med bolj prizadetimi pa naj bi bil tudi pisec novega programa stranke in nekdanji minister za promet v Pahorjevi vladi Patrick Vlačič.

Dva vplivneža iz vrst SD, ki imata rada javni denar: Uroš Jauševec in Patrick Vlačič (foto: STA).

Po Ropovi naznanitvi, da se umikajo iz posla, čeprav bodo obdržali nakazanih 18 tisoč evrov denarja, naj bi veljakom na sedežu SD precej odleglo. Kljub temu je neizpodbitno, da gre za dobro organizirano mrežo vplivnežev iz vrst slovenske tranzicijske levice, ki ima razpredene lovke po celotnem državnem gospodarstvu in celo šolstvu. Sodeč na zaupne vire, ki jih je pridobil Požareport, se je trojica nekdanjih politikov lansko jesen z Radom Bohincem vsaj enkrat dobila na FDV-ju, kjer so kovali načrt za ustanovitev inštituta. To je na naša vprašanja potrdil tudi Bohinc sam, vendar jim je že takrat odgovoril, da na inštitutu ne bo sodeloval, zato so se obrnili na njegovega sina. Prav tako je zanikal, da bi karkoli vedel o poslih inštituta.

C. Š.