fbpx

Interpelacija – še eno zapravljanje dragocenega časa s strani leve opozicije med epidemijo!

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. (Foto: STA)

Danes je pred poslanci državnega zbora spet – od aktivistov, ki bi morali biti poslanci, spodbujeno – 16 ur nesmiselne torture in črpanja energije, ki bi lahko bila posvečena nečemu drugemu, za državo uporabnejšemu. Toliko naj bi namreč trajala današnja interpelacija zoper ministrico Simono Kustec, v kateri se bo morala braniti pred očitki opozicije.

Opozicija je že pred časom napovedala tri interpelacije in danes je dan interpelacije zoper ministrico za šolstvo, Dr. Simono Kustec. Očitki opozicije so, da je med epidemijo bila na področju organizacije vzgoje in izobraževanja preveč neučinkovita, nestrokovna, nekonsistentna in celo – škodljiva. Po odzivih iz koalicije sodeč, še zlasti tudi po odzivih predstavnikov DeSUS – je težko verjeti, da bo Kustečeva danes padla. Kar pomeni, da bo še en dragocen dan zapravljen za samovšečno paradiranje opozicije.

Problematizirajmo gornje vrednostne sodbe. Za to, da nekomu rečeš, da je neučinkovit, ga moraš z nekom primerjati glede istega cilja. S kom? Z ministri po svetu, ne s hipotetičnim, idealnim ministrom. Prepričani smo, da domače naloge vlagatelji interpelacije niso naredili kot bi jo morali.

Parlamentarci bi lahko čas izkoristili za konstruktivne predloge za izhod iz epidemije
Nestrokovnost bi lahko pomenilo, da je nekje, kjer je stroka predlagala nekaj, ti tega nisi storil. Vprašanji tukaj sta, “katera stroka” in zakaj je ni upoštevala. Odgovore na ta in podobna vprašanja ministrica daje že ves svoj mandat. V epidemiji je hierarhija med strokami jasna. Pedagoška stroka se podreja zdravstveni in če zdravstvena na podlagi zmuzljivega virusa na tedenski ravni predlaga druge ukrepe – se temu šolska stroka ne more upirati. In kolikor se spomnimo očitkov, jih je večina prav na tako infantilni ravni: “Če pa je prejšnji teden rekla x, zdaj pa pravi y…” Neupoštevaje okoliščine.

Očitek o nekonsistentnosti najverjetneje spada v to vrsto očitkov: “Če so se otroci že pripravili, da gredo v šolo, zdaj pa ne gredo, ker je ministrica spremenila svoje mnenje…” Zakaj ga je spremenila? To vlagateljev ne zanima.

Naša domneva je, da prav vsi očitki ignorirajo dejstvo o posebni hierarhiji strok med epidemijo, na koncu si dovolimo napovedati, da bo tudi sodba o škodljivosti nekaj tako elementarno zgrešenega, brez narejene domače naloge. Ministrica bo ostala, vlagatelji se bodo napihovali, vsi skupaj pa bomo izgubili še en dan.

Aleš Ernecl