[Intervju] Janša za poljski portal: “Isti ljudje, ki so nas pred 35 leti poslali v zapor, so še vedno v slovenskem pravosodju in jih zdaj varuje EU”

Janez Janša (foto: Arhiv Demokracije)

“Tranzicija v Sloveniji je bila nekakšen kompromis in nekaterih reform ni bilo mogoče uvesti in nikoli niso bile izvedene. Isti ljudje, ki so nas pred 35 leti poslali v zapor, so še vedno v slovenskem pravosodju in jih zdaj varuje Evropska unija,” je na gospodarskem forumu Karpacz na Poljskem glede razmer v Sloveniji v pogovoru za medij Breizh-info pojasnil nekdanji slovenski predsednik vlade in predsednik Sveta EU Janez Janša.

Na vprašanje, kako to, da ni več predsednik vlade, če je stranka SDS na državnozborskih volitvah, 24. aprila letos, prejela nekaj manj kot četrtino glasov, je Janez Janša odgovoril, da je njegova politična stranka, Slovenska demokratska stranka, uspela pridobiti glasove in sedeže v parlamentu, ampak enemu od partnerjev v vladni koaliciji je spodletelo, zaradi česar so izgubili večino.

Pri Breizh-info so povprašali, “kakšne spremembe in težave povzroča vlada ekološko-liberalnega premierja Roberta Goloba na čelu levosredinske koalicije”. Janša je pojasnil, da bo treba počakati in videti, kaj se bo zgodilo, ker je glavna stranka, ki je dobila relativno večino te koalicije, ki je zmagala na volitvah, nastala tri mesece pred volitvami. “Vemo, da so vanj integrirane stare levičarske stranke in da ti ljudje pod novim imenom sodelujejo v politični igri. Toda ta predsednik vlade prihaja iz državnega energetskega podjetja GEN-I, potem ko se je pred 20 leti ukvarjal s politiko v levi vladi, a ne kot minister – pravzaprav kot državni sekretar –,” je dejal in dodal, da se tukaj poraja glavno vprašanje, kdo zdaj vodi državo. Ta nova stranka pristojnosti, ki jih daje ustava, po besedah Janše ne zmore, v tej vladi pa so nekatere lobistične skupine, ki veljajo za zelo vplivne.

Ker je Janša že od samega začetka, ko je Rusija napadla Ukrajino, stopil v bran Ukrajini, je bil povprašan, čemu se ni raje odločil za nevtralnost. “Mislim, da je v tej tragediji jasno, da je Rusija agresor in da je bila Ukrajina napadena,” je poudaril in spomnil, da je bila Slovenija 30 let prej, junija 1991, v enakem položaju kot Ukrajina februarja 2022. “Za nas to ni dilema, ampak samoumevno. Ena država je brutalno napadena, ogrožena s silo: Slovenija nekoč s strani jugoslovanske vojske in Ukrajina danes s strani ruske vojske. Uporabljena strategija v obeh primerih izhaja iz istih učbenikov vojaških akademij,” je pojasnil in dodal, da smo torej res na ukrajinski strani.

Foto: epa

Tranzicija je bila nekakšen kompromis
“Ali so v Sloveniji nekdanji komunisti še prisotni v državnem aparatu?”, je bilo naslednje novinarjevo vprašanje. Za lažje razumevanje situacije, ki jo je ta opisal, mu je Janša pojasnil, da mora najprej razumeti, da prve večstrankarske volitve v Sloveniji niso bile povsem svobodne, ker so komunisti zanje rezervirali tretjino parlamenta. “V takratnih treh domovih parlamenta smo imeli skupaj tesno večino in nismo mogli spremeniti ustave. Posledično je bila tranzicija v Sloveniji nekakšen kompromis in nekaterih reform ni bilo mogoče uvesti in nikoli niso bile izvedene. Isti ljudje, ki so nas pred 35 leti poslali v zapor, so še vedno v slovenskem pravosodju in jih zdaj varuje Evropska unija.”

Foto: Kabinet predsednika vlade RS

Uporaba dvojnih meril je nevarna za Evropsko unijo
Znano je, da imata Madžarska in Poljska težave z Evropsko unijo, na primer s francosko govorečim belgijskim liberalnim evropskim komisarjem Didierjem Reyndersom. Na vprašanje, ali se je sam soočal s podobnimi težavami, ko je bil na oblasti v Sloveniji, je Janša pojasnil, da takšnih težav ni bilo, ker nikoli ni bilo možno uvesti reform, kot sta jih uvedli madžarska in poljska vlada. “Ustavili so nas, preden smo sploh poskusili, in nas obtožili, da delamo tisto, česar nismo, preden smo sploh imeli kakršno priložnost. To jasno kaže na uporabo dvojnih meril, saj je Evropska unija zveza sedemindvajsetih držav.”

Med evropsko zakonodajo in sedemindvajsetimi ustavami nacionalnih držav se po besedah Janše nenehno pojavljajo zakonodajni konflikti. “Ko pride do spora, na primer med Nemčijo in Evropsko komisijo, Evropska unija trdi, da ne gre za ideološki spor, ampak za problem zakonitosti. Po drugi strani pa z novimi članicami vedno pridejo politični in ideološki problemi z resolucijami Evropskega parlamenta, ki so bitka idej.” Janša meni, da je to sramota, ki uničuje Evropsko unijo. Uporaba dvojnih meril je namreč najbolj nevarna ravno za prihodnost Evropske unije.

Janša je pojasnil, da ko so na oblasti, se vzdržuje dobre odnose z vsemi našimi sosedami, tako s tistimi v srednji Evropi kot z drugimi. “Tako lahko rečemo, da smo prijatelji z vsemi. Res pa je, da sem bil na evropski ravni vedno proti uporabi dvojnih meril, ne le zato, ker je to prav, ampak tudi zato, ker sem prepričan, da močno ruši temelje solidarnosti v Evropski uniji, še posebej v tem vojnem času v Ukrajini.” Rusija je po besedah Janše agresor in videli smo opozorilne znake tega napada, a če pogledate evropsko agendo zadnjih desetih let, boste našli več resolucij, sprejetih v Evropskem parlamentu z večino, sprejetih neposredno proti Poljski ali Madžarski, ne pa proti Rusiji ali na primer Iranu.

Ta situacija je po prepričanju nekdanjega premierja smešna. V tej državi Bližnjega vzhoda vsak dan ubijajo LGBT-osebe in brutalno mučijo politične disidente in nasprotnike itd. “V redu, proti temu se pojavljajo resolucije, a glavni boj je proti našim bratom, proti državam članicam. Smo ljudje, ki imamo drugačna mnenja, vendar znotraj Evropske unije. Nismo proti Evropski uniji, ampak za suverene države članice. Odločili smo se, da bomo nekatere odločitve uskladili in del svoje suverenosti prenesli na skupne evropske institucije. To vodi v navzkrižje z našo zakonodajo in prihaja do pravnih bitk.” Janša izpostavlja, da se to dogaja ves čas. Konflikti pred evropskimi pravnimi institucijami zaradi nesoglasij med Evropsko unijo in Francijo so številčnejši od tistih s Poljsko. Toda prvi so po besedah Janše deležni manj pozornosti kot drugi, ker so drugi del ideološke bitke.

Janez Janša (Foto: Twitter)

V Evropi ni mesta za tiste, ki vstopijo nezakonito!
Janša je v zvezi z migrantsko problematiko povedal, da v stranki zagovarjajo zakonito priseljevanje, ne pa nezakonitega priseljevanja. “Kdor je povabljen, mora spoštovati pogoje in pravila. Migranti meje ne smejo prečkati goljufivo. V Evropi ni mesta za tiste, ki vstopijo nezakonito!” je bil jasen.

Na vprašanje, ali v stranki načrtujejo vrnitev na oblast na naslednjih splošnih volitvah, je Janša odgovoril, da so trenutno glavna opozicijska stranka. “Leta 2022 imamo predsedniške volitve 23. oktobra in 13. novembra ter lokalne volitve 20. novembra. Naš kandidat za predsednika republike Anže Logar je dober in je bil naš zunanji minister. Je neodvisni kandidat in ima podporo SDS. Je zelo popularen. Dela vse, da pomaga Slovencem,” je pojasnil.

“Vedno nekaj pišem,” je Janša odgovoril na vprašanje, ali piše novo knjigo. “Napisal sem veliko knjig. A če povem iskreno, v obdobjih, ko si v vladi, za to res nimam časa.” Sedaj, ko je v opoziciji, pravi, da je boljši čas za osebno življenje in pisanje, čeprav je trenutno situacija težka, ker se soočamo s strahovi pred prihajajočo zimo glede stroškov energije in poskušajo pomagati vladi, da sprejme dobre ukrepe na tem področju. “V tej situaciji razmere niso normalne. Zdaj Ukrajina potrebuje denar. Sem seveda za dobavo vojaške opreme Ukrajini, ker se bori za Evropo, tudi za nas. Če Rusija zavzame Ukrajino, bo iskala svojo naslednjo tarčo,” je Janša pojasnil na vprašanje, ali se strinja s pošiljanjem orožja Ukrajini.

Če bi Ukrajino leta 2013 sprejeli v Nato, ne bi bilo vojne in energetske krize
Glede odnosa med Slovenijo in Srbijo ter drugimi nekdanjimi entitetami nekdanje Jugoslavije je Janša pojasnil, da se Slovenija močno zavzema za vstop teh držav v Unijo. Sedaj po njegovih besedah vidimo, da so kolegi v Zahodni Evropi proti širitvi iz včasih razumljivih razlogov, kot je kriza znotraj EU. “Ne gre le za širitev trga ali zunanjih meja, temveč tudi za izpolnjevanje potrebnih predpogojev za varnost in blaginjo te celine. Če se ozremo na pretekla desetletja, vidimo, da če se ne širita Evropska unija in Nato, bodo to storili drugi.” Če bi Ukrajino leta 2013 sprejeli v Nato, zdaj v Ukrajini po besedah Janše ne bi bilo vojne in energetske krize. “Seveda moramo uvesti varnostna jamstva za Rusijo, kot ta država zahteva, vendar moramo Ukrajino in Gruzijo sprejeti v Nato, če te države tako prosijo.”

Kot lahko vidimo, so težave sedaj v Bosni in Hercegovini, Makedoniji in na Kosovu. “Če Rusija zavzame Ukrajino, se s tem odpre možnost ruske intervencije na Zahodnem Balkanu. Če pa bo Rusija ustavljena v Ukrajini, sem prepričan, da se na Balkanu ne bo degenerirala, saj je mogoče obvladati situacijo, če ne bo močne tuje intervencije.” Toda Rusija po besedah Janše lahko ukrepa in poraz Rusije v Ukrajini bo končal takšno možnost.

Če bo Rusija poražena v Ukrajini, bomo naslednjih nekaj desetletij varni
Na vprašanje, ali vidi vzporednice med časom razpada nekdanje Jugoslavije, ko je prevzel svoje takratne ministrske obveznosti, in sedanjo situacijo, je Janša odgovoril, da je nekatere vzporednice mogoče potegniti, a so tudi razlike. “Ko nas je napadla jugoslovanska komunistična armada, je bilo razmerje moči takšno, kot je zdaj v Ukrajini. Napadalci so imeli veliko vojakov ter veliko letal in tankov, a duh je bil na naši strani. Zato smo zmagali,” je pojasnil in dodal, da je velika razlika v tem, da Jugoslovanska ljudska armada ni imela jedrskega orožja za razliko od današnje ruske vojske, ki lahko tako izvaja močan pritisk.

“Zaenkrat je vojna konvencionalnega tipa. Od ukrajinske vojske moramo pričakovati, da bo Vladimirju Putinu preprečila doseganje njegovih ciljev. Ponavljam: če bo Rusija poražena v Ukrajini, bomo naslednjih nekaj desetletij varni,” je prepričan Janša.

“Se vam zdi, da je bila motivacija na vaši strani večja kot pri JLA? Je bil to odločilni dejavnik slovenske zmage v osamosvojitveni vojni?” so še vprašali Janšo. Po besedah Janše so sodelovali različni elementi. “A ta, ki ga omenjate, je najpomembnejši. Branili smo svojo zemljo, svojo domovino, svojo svobodo, naš način življenja, našo demokracijo pred invazijo. Motivacija je bila na naši strani. In zdaj je tako v Ukrajini.” Na eni strani je namreč več orožja, na drugi pa več motivacije. “Nismo podcenjevali jugoslovanske armade, ki je podcenjevala nas. Rekla je, da bomo propadli v dveh dneh. Vladimir Putin je naredil isto napako z Ukrajino.”

Janez Janša je bil obrambni minister leta 1991 in je eden najbolj zaslužnih za relativno hitro osamosvojitev izpod krempljev Jugoslavije in njene agresorske vojske. (Foto: STA)

Sara Kovač